Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Kako da prepoznate i izlečite laringitis

Infekcije grla i gornjih disajnih puteva su najčešće izazvane virusima i česta su pojava kod dece predškolskog i školskog uzrasta tokom svih godišnjih doba.

- Više od 100 različitih vrsta virusa može da izazove laringitis, a interesantno je da jedan isti virus može da izazove različite vrste laringitisa - kaže za „Alo!“ diplomirani defektolog logoped Ranko Vuković i objašnjava da se bakterije u ovim oboljenjima kasnije jav-

ljaju u vidu superinfekcije koja utiče na trajanje, težinu i komplikacije bolesti.

Simptomi bolesti

- kijanje

- zapušen nos

- „unjkav“ govor

- pojačano curenje iz nosa

- suvo grebanje nepca

- bol u uhu

- „zaglušenost“ 

- bol u jagodicama obraza

OPREZ: Ako su infekcije česte, traju dugo i pređu u hroničnu fazu, to kod dece može biti podloga za razvoj poremećaja govora i jezika!

Komplikacije

Infekcija nosne duplje se lako spušta u donje delove organizma u vidu gušobolje, otoka i naslaga tečnosti i sluzi, pojave otežanog i bolnog gutanja, kašlja i promuklosti.

- Koksaki virus daje i takozvane herpesne angine sa karakterističnim mehurićima u ždrelu, koji nakon pucanja ostavljaju otvorene ranice - upozorava dr Vuković.

Spuštanje infekcije na grlo dovodi najpre do otoka, koji otežava govor i glas, zatim se stvara i otok iznad glasnica, koji za nekoliko sati može da preraste u tešku gušobolju sa poremećajem gutanja, promenom glasa od promuklosti do potpunog gubitka glasa.

Kašalj je nadražajni, bolan, najčešće suv i zvuči kao „magareći rev“ ili „lavež psa“. Pojava produktivnog kašlja, sa iskašljavanjem znak je sekundarne bakterijske infekcije.

Terapija

Po rečima našeg sagovornika, deca koja su u govornoj rehabilitaciji trebalo bi da naprave pauzu u terapiji, odnosno da sprovedu „terapiju ćutanjem“, da piju čajeve, da ispiraju nos i inhaliraju se.

- Deca sklona respiratornim infekcijama trebalo bi da budu pod stalnim nadzorom ORL lekara, zbog upala ušiju koje naročito u predškolskom uzrastu ometaju, usporavaju i oštećuju usvajanje jezika i razvoj govora - zaključuje dr Vuković.

alo.rs VIP