Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Cimet za čista creva

Opstipacija (u narodu poznata kao zatvor) je veoma čest zdravstveni problem koji se manifestuje kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Obično se pod opstipacijom podrazumeva manje od tri stolice nedeljno.

- Ovo je vrlo čest poremećaj, na koji pacijent često ne obraća dovoljno pažnje, već kao glavnu tegobu navodi neki od pratećih simptoma, pa se tek na ponovljeno insistiranje lekara dobija podatak o kraćem ili dužem poremećaju u pražnjenju creva - objašnjava za „Alo!“ dr Danka Grudić, lekar opšte medicine iz Doma zdravlja „Dr Ristić“.

 


Prateći simptomi

- neprijatnost u donjem delu stomaka


- nadimanje

- pojačani vetrovi

- gubitak apetita

- malaksalost

- ponekad i vrtoglavica i glavobolja uslovljene refleksnim mehanizmima i psihogenim uticajima


- Raspon normalnog pražnjenja creva je od dve do tri stolice dnevno do jedne stolice u tri dana. Normalna stolica mora da ima neke osnovne karakteristike kao što su da je formirana, braon boje, bez primesa krvi i sluzi u stolici niti oko nje. Svako odstupanje od pomenutog može da govori u prilog postojanja opstipacije - navodi dr Grudić.

 


 


Uzroci

- nedovoljan unos hrane (izrazito restriktivna dijeta)

- loše navike u ishrani

- nedovoljan unos tečnosti

- manjak fizičke aktivnosti

- nepovoljni uslovi života i rada

- posledica i simptom nekog poremećaja u organizmu (prvi signal za postojanje nekih od zapaljenskih bolesti creva, metaboličke bolesti, endokrinih poremećaja ili psihogenih poremećaja)

- Iz navedenih razloga je neophodno utvrditi otkad pacijent ima zatvor, da li je praćen bolom u trbuhu i maloj karlici, da li u stolici ima krvi ili sluzi, da li se poremećaj odnosi samo na ritam pražnjenja ili ima i drugih tegoba, kakve su navike u ishrani, kakav je način života i rada osobe, da li i koje lekove uzima i kakav je emocionalni status - objašnjava dr Grudić.

 


Lečenje

U najvećem broju slučajeva opstipacije nije potrebna nikakva terapija lekovima, već se poremećaj koriguje promenama navika u ishrani i načinu života.

- Povećajte količinu namirnica bogatih biljnim vlaknima kao što su voće, povrće, leguminoze (pasulj, sočivo, grašak, sočivo), jedite integralne žitarice i integralni hleb, musli i mekinje - savetuje nutricionista-dijetetičar Dragana Miljković iz Doma zdravlja „Dr Ristić“.

Dnevno bi trebalo da unesete oko 15 do 20 grama dijetalnih vlakana.

Pored toga, ova dijeta trebalo bi da obezbedi i veće količine masti (izuzev ako je reč o gojaznosti, ili je kontraindikovana iz nekog zdravstvenog razloga), dovoljne količine vitamina B kompleksa, od kojih je tiamin naročito značajan za održavanje tonusa mišića i peristaltike creva. Od minerala je značajan magnezijum.

 


Ništa bez tečnosti

Po rečima naših sagovornica, pored pravilnog izbora namirnica, neophodan je dovoljan unos tečnosti. Dnevno je potrebno popiti ukupno 2,5 litra tečnosti; od toga, 1,5 litara trebalo bi da bude negazirana voda, a ostali deo može da se unese preko čaja, soka, raznih supa... Preporučuju se mineralne vode bogate magnezijumom, kao i jogurt sa probioticima.

- Pre doručka, „na tašte“, popijte čašu tople vode, jer ona pogodno deluje na peristaltiku creva - preporučuje nutricionista-dijetetičar Miljković.


 


Voćne užine

- sveže sezonsko voće (izuzev krušaka i dunja) - dva puta dnevno

ili

- šaka badema, lešnika, suvih šljiva, suvih smokvi, suvih kajsija - jednom dnevno

 


Pravila ponašanja

- Uvedite u svoj jelovnik namirnice bogate biljnim vlaknima

- Uzimajte dovoljne količine tečnosti (od 1,5 litra do 2,5 litra)

- Vežbajte da biste održali tonus trbušnih mišića

- Izbegavajte ljutu, previše začinjenu i prženu hranu

- Izbegavajte čokoladu i kakao

- Izbegavajte previše termičke obrađene i rafinisane namirnice

 

alo.rs VIP