Ubica Mafijaš Razbojnik Pištolj Kriminalac Atentator
Shutterstock
Ubica Mafijaš Razbojnik Pištolj Kriminalac Atentator
Ilustracija: Shutterstock

Adaptacija istoimenog romana italijanskog novinara Roberta Savijana, krimi serija "Gomora" prikazuje delovanje zloglasne napuljske mafijaške organizacije.

Prva sezona serije, koja gledaoce uranja u nemilosrdni svet kriminalaca, zabeležila je ogroman uspeh u svetu.

Ali, sa približavanjem početka snimanja druge sezone, producenti se suočavaju sa sve većim tenzijama u prigradskim naseljima koja se protive dolasku televizijskih ekipa.

Prema pisanju italijanske štampe, gradonačelnici ovih opština smatraju da imaju "moralnu obavezu" da zaštite bedu svojih sugradjana.

Domeniko Tučilo, prvi čovek Afragole, opštine nadomak Napulja, izjavio je da "voli seriju", ali da je njegova dužnost da štiti reputaciju svog grada.

"Dovoljno je što su žrtve klišea koje šire mediji", napomenuo je on.

Antonio Pocijelo, gradonačelnik Đuljana, još jedne prigradske opštine, ne voli seriju i to jasno ističe na svom Fejsbuk profilu: "Serija mi se ne dopada. Smatram da nije edukativna i da nam ne pomaže u borbi protiv organizovanog kriminala. Naprotiv!"

Gradonačelnik Ačere, Rafaele Letjeri, pak, navodi da neće dozvoliti nikakva snimanja u gradu kako bi se sprečila "spektakularizacija negativnih stereotipa".

"Neki gradonačelnici se plaše da se pogledaju u ogledalo koje im fikcija potura pod nos. Misle valjda da je dovoljno da zažmure da bi problemi nestali. Zabrinjava me stav da bi razgovor o Kamori mogao da naškodi Italiji i da bi zato bilo bolje ćutati", prokomentarisao je Savijano u izjavi za list Republika.