Visoki Dečani
Associated Press
Visoki Dečani

Associated Press

Visoki Dečani, Foto: Associated Press

Stanovnici opštine Dečani tvrde da je odluka suda politički motivisana i neustavna.

KFOR je, u međuvremenu, pojačao svoje prisustvo u okolini manastira, navodi list.

Gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj rekao je da je Ustavni sud, svojom odlukom o ustupanju svojine dva društvena preduzeća manastiru, dao legitimitet odluci donetoj za vreme režima Slobodana Miloševića 1997. godine.

"Mi ćemo snažno reagovati protiv te odluke", poručio je Seljmanaj, prenosi "Koha ditore".

Kako prenosi B92, Seljmanaj je za kosovske medije rekao da zna ko je odgovoran za održavanje mira, ali i dodao da je u poziciji da mora da brani interese građana, kao i da njihov interes nije da zemljiššte bude dodeljeno manastiru Visoki Dečani.

"Problem je i to što sud legitimiše odluku Slobodana Milošševića, sud nije trebalo da se mešša. Očekujem da zemljiššte bude vraćeno opšštini Dečani ili njenim građanima", naveo je Seljmanaj.

On je rekao i da su vlasti u Dečanima "uvek pokuššavale da uspostave dobre odnose sa manastirom Visoki Dečani".

Seljmanaj tvrdi i da je odluka suda protivna prijateljskim odnosima. "Ne znam kako će koristiti to zemljiššte kada je 60.000 stanovnika protiv odluke da to zemljiššte možže da koristi manastir. To je problem koji ujedinjuje sve građane, bez obzira na partiju kojoj pripadaju", dodao je Seljmanaj, navodi B92 n svom sajtu.

Seljmanaj je i na Fejsbuk stranici pozvao na demonstracije, tvrdeći da je odluka ustavnog suda o potvrđivanju manastiru Visoki Dečani vlasnišštvo nad 24 hektara zemlje "nepravedna i pod uticajem politike".

Nakon odluke suda, u sredu će biti održžana vanredna sednica skupšštine opšštine Dečani, posle koje će biti održžan protest.

Manastiru Visoki Dečani su 24 hektara zemljšišta, koje lokalni Albanci žžele da prisvoje, vraćena odlukom vlade Srbije 1997. godine.

Prišštinški mediji prenose da je zbog protivljenja lokalnog rukovodstva i albanske zajednice odluci Ustavnog suda, Kfor pojačao obezbeđenje oko manastira Visoki Dečani.

Iz manastira Visoki Dečani je za B92 nezvanično rečno da postoje informacije da će vlasti Dečana zatvoriti šškole kako bi doveli decu na skup, ali i da se neće zvanično oglaššavati sve dok se ne čuju zahtevi Albanaca sa protesta.