Oko
Profimedia
Oko

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

- Ova vrsta infekcije leči se antibiotskim kapima ili mastima.  Od velike pomoći je i grejanje suvim toplim oblogama, poput zagrejane soli vezane u maramicu, ili preko maramice da se drži toplo kuvano jaje - kaže oftalmolog-hirurg Zora Ignjatović.

U suprotnom, ukoliko se ova promena na kapku ne leči može da se razvije gnojna upala.

- Najčešće nastane pukotina na koži i gnoj se isprazni napolje, ali najbolje je da se napravi mali zarez i isprazni gnoj, nego da se čeka da sam izađe - kaže dr Ignjatović.

Po prolasku čmička može da se desi da se formira ožiljak, tačnije granulom. Takvo tkivo može samo hirurški da se ukloni, malom intervencijom u lokalnoj anesteziji.

- Postoji i jedna druga vrsta slične promene na kapku, takozvani halacion, koji liči na čmičak, ali je grudvica u kapku bezbolna i nema crvenila - objašnjava dr Ignjatović.

- Ova promena nastaje zbog zapušenja izvodnih kanala nekih od nodifikovanih lojnih žlezda u kapku i takođe, veoma često, mora da se isprazni malim hirurškim rezom u lokalnoj anesteziji.

Tagovi

Komentari (2)

Zavrzlama

02.10.2017 09:09

Ih bre, pa i vrapci znaju da je ekspresan lek za cmicak,-mleko dojilje! Ali,mora ga ona bas iz dojke prsnuti na kapak. E,to moze biti neugodno ako nemate neku mladicu koja doji bebu,a da vam je bliska.Molba nekoj nepoznatoj zeni sa bebom moze se neugodno zavrsiti.Drugo: Cmicak(tako stari kazu), izadje onom ko naljuti trudnicu ili joj odbije neku trazenu uslugu.Pa povedite racuna,mozda je i tacno.

jelena

02.10.2017 11:28

Sopstvenu pljuvacku, najbolje jutarnju utrljati na cmicak,Pelagicev recept koji provereno deluje. Cim osetite kod vas ili vidite kod deteta mozete i vasu da namazete,deluje svakako.