Ruže, ruža
Profimedia.rs
Ruže, ruža

Profimedia.rs

Ilustracija,  Foto: Profimedia.rs

Danas je poznato da se u ruži nalaze sastojci eteričnih ulja, treslovina, vinska, jabučna, limunska kiselina…

Latice ruže su se koristile i u kuhinji pa su ih domaćice mešale sa salatom, posipale pite od jabuka te koristile za pripreme likera kao i soka od ruže, piše magazin Narodni lekovi.

Evo nekoliko recepata od ruže koje jednostavno možete da napravite:

Sirup od ruža

Dve šake ružinih latica preliti sa pola litre vrele vode i ostaviti poklopljeno 24 sata. Procediti i lagano zakuvati sa 250 grama šećera, a kada se šećer otopi dodati sok od jednog limuna i kuvati još pet minuta. Kod plućnih bolesti dnevno piti 2 – 4 velike kašike sirupa.

Vodica za masažu

Vodica u kojoj su se desetak dana namakale ružine latice koristi se za masažu kod reume i uloga (gihta), protiv peruti u kosi ili za uklanjanje akni.

Ruže u maslinovu ulju

Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje se teško leče, kod promrzlina, opekotina i raspuknuća kože.

Čaj od ruža

Dve supene kašike suhvh, usitnjenih latica ruže preliti sa 3 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 5 – 10 minuta. Ako se čaj koristi kod disajnih tegoba, za smirenje ili bolje spavanje može da se zasladi medom.

Pije se i za pročišćavanje krvi, kod bolesti jetre i žuči, kao i kod probavnih organa. Decilitar čaja pre jela pomaže svima koji su uništili crevnu floru prekomernim korišćenjem antibiotika.

Čaj se grglja kod upale grla i glasnica, ili se koristi za ispiranje usne šupljine kod gljivičnih infekcija.