Vagina
Profimedia.rs
Vagina

Profimedia.rs

Urasle dlačice izazivaju infekcije, Profimedia.rs

Promene mogu da nam ukažu i na neke bolesti.

Depilacijii i uređenju frizura na intimnom području, pridaje se previše značaja. Ipak, bitnije od izgleda jeste zdravlje, a stidne dlačice vam mogu reći mnogo o zdravstvenom stanju i koliko depilacija može biti štetna.

Novinari portala "Prevention" razgovarali su sa najboljim ginekolozima kako bi dobili više informacija na tu temu.

1. Starite

Svi mogu da očekuju da će se intimne dlačice vremenom menjati, a najveću promenu doživeće žene kada uđu u menopauzu.

"U menopauzi dlačice na telu prestaju da se obnavljaju, pa je tako i na intimnom području. Dlačice će se godinama stanjiti, ali će i osedeti", objasnila je ginekolog Rakel Dardik.

2. Hormoni vam luduju

Oni mogu da vam budu najbolji prijatelji ili najgori neprijatelji. Kada je sve u redu, onda bez problema regulišu sve telesne procese, od imuniteta do raspoloženja. Ali kad hormoni nisu usklađeni mogu da uzrokuju nagle promene raspoloženja, stalni umor, ali i pojačani rast dlačica na telu, uključujući i intimno područje.

"Pojačana dlakavost može  da bude i posledica policističnih jajnika kod žena. Ako žena primeti neki od nabrojanih simptoma ne bi bilo loše da ode kod ginekologa na pregled", nadovezuje se dr Dardik.

Vagina

promo

Pojačana dlakavost ukazuje na policistične jajnike Foto: promo

3. Uređivanje donosi i rizik

Čak 84 odsto žena na neki način uređuje intimno područje. Svako bira što mu se sviđa, ali žene bi ipak trebalo da imaju na umu da brijanje i depilacija mogu da prouzrokuju i ozbiljne probleme.

"One bolne, natečene crvene kvržice? To su urasle dlačice. Brijanje dlačica na intimnom području može samo pojačati njihovo urastanje, jer su dlake na tom području jače i deblje", poručuje Dardik.

Dakle, ako odlučite da se brijete ili depilirate voskom, Dardik predlaže da koristite piling za vreme tuširanja.

Osim toga, depilirano intimno područje izloženije je bakterijskim infekcijama. Posekotine, takođe, koje nastaju brijanjem otvaraju put polnim bolestima pa i lekari savetuju da žene ne preteruju sa uređivanjem.

Pročitajte i:

Komentari (1)

Pera Detlic

05.09.2017 14:11

Osim toga, depilirano intimno područje izloženije je bakterijskim infekcijama. Posekotine, takođe, koje nastaju brijanjem otvaraju put polnim bolestima pa i lekari savetuju da žene ne preteruju sa uređivanjem. Ni ja nisam za to da se intimno podrucje depilira i brije zdravije je odrzavati frizuru a mozda i otvorim biznis i postanem zenski frizer za intimnu regiju.Spojis lepo i korisno....