Lekar Doktor Pregled Kardiolog Kardiologija Bolesti srca EKG
Shutterstock
Doktor Lekar

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Pregled kod ortopeda u Kliničkoj bolnici Dubrava pretvorio se u pravu noćnu moru za Lanu Tovarlažu Žugec i Ivicu Milanju. Kako ovi pacijenti tvrde, lekar se ponašao krajne neprofesionalno i psovao ih je tokom pregleda. 

Lana tvrdi da je pre 20-ak dana otišla na pregled i doživela šok.

"Ti se pro******, nije ti ništa"

Ivica Miljana tvrdi da je taj doktor i njega šikanirao. Ivica kaže da mu se obratio zbog problema sa kolenom, ali da je prošao torturu. "Doktor je prešao na ‘ti’ momentalno, prostačio je stalno, nije hteo da me sasluša, stalno me je prekidao. Kad sam rekao me boli patela u kolenu vikao je na mene: ‘Govori hrvatski, šta se praviš pametan, imaš poremećaj ličnosti, ti si narcisoidna osoba!’. U početku me nastup iznenadio, ostanete šokirani, kao da vas neko na ulici udari šakom u lice, ne biste se snašli u tom trenutku. Trpeo sam taj razgovor, jedno 20-ak minuta je to trajalo, jer sam hteo da čujem mišljenje. OK, neprofesionalan si, neetičan, neodgojen, ali želim čuti šta imaš", prepričava Ivica i dodaje da lekar na kraju monologa nije dao nikakvu informaciju o stanju kolena.

“Recite mi šta je s kolenom, pitao sam. Nije njemu ništa, kaže. Ja kažem, boli me sve više, nekoliko hirurga i ortopeda pre vas reklo je da problem postoji. ‘Dragi moj Ivice, to ti je sve ovo (pokazuje srednji prst). Ti se pres*****aš, nije to ništa, ti bi hteo ko zna šta od svog života, rekao mi je.”

“Nakon što sam ušla u ordinaciju nema tu ‘dobar dan, izvolite, šta vam je?’ Njegov prvi komentar je bio: ‘A što ste vi došli, ja vidim da vama nije ništa, šta vam treba, penzija ili bolovanje? Njegova poštapalica je: ‘Moliiiim? Ajmo hrvatski, ajmo ispočetka, dobar dan gospođo, što niste razumeli?'”, tvrdi Lana, prenose zagrebački mediji.

Lana priča da joj je ranije dijagnostifikovana skolioza, i da su bolovi u leđima postajali sve jači pa je pomoć potražila u zagrebačkom KB-u Dubrava.

Na pregled je stigla s kompletnom dokumentacijom i ranije napravljenim nalazima.

“Koji k*** ste išli fizijatru, oni tako i tako ničemu ne služe, zašto niste odmah došli kod mene”, tvrdi Lana da joj je lekar tako rekao, a potom se šikaniranje nastavilo.

“Sve vreme je spominjao da imam ogromne grudi. Ne znam spada li to u redovni ortopedski pregled. U jednom me trenutku pitao, znam li da od rođenja imam – grbu?”, tvrdi prepadnuta žena.

“Pitao me potom, citiram, jesam li udata i imam li decu, na šta sam rekla da imam. Pa me pitao jesu li mi i deca grbava, i onda je pitao je li me moj muž, kada me prvi put j***, to učinio spreda ili zg*** jer ako je bilo zg*** onda je morao da vidi da sam grbava, a ako je bilo spreda onda sam uspela da ga prevarim, pa me oženio takvu grbavu”, prepričava Lana za Provjereno.

Ona tvrdi da je lekar u jednom trenutku pozvao da priđe bliže njemu, da bi zajedno pogledali slike rendgena.

"U jednom trenutku je prešao preko tih mojih ‘ogromnih grudi’ rukom i rekao: ‘Joj, sad bih da nema sestre, sad bi se ovo moglo smatrati da sam vas pipkao’. Ja i dalje ne reagujem, ukočena, ne znam, valjda iz poštovanja prema doktorskoj profesiji, ne reagujem, želeći da se to što pre završi”, opisala je svoje iskustvo Lana.

Na pregledu koji je trebalo da bude rutinski, u samo 20-ak minuta doživela je, kaže, najgori oblik poniženja.

“Jednog trena, ovo mi je sad stvarno neugodno reći zato što sam to i uradila, rekao mi je da se uhvatim za č***, ja sam rekla: ‘Moliiim? Ne razumem o čemu pričate?’, a on mi je rekao: ‘Šta niste dobro čuli? Uhvatite se za č***’. Kad sam u neverici pitala zašto, rekao je: "Šta u p*** m***** zašto? Hoću li da me on uhvati i da to odmah uradim... Ja gledam u sestru, ona je okrenuta, ne gleda me. On kaže: "Čekajte, hoćete da vas ja uhvatim ili ćete ipak vi?’ Ja se uhvatim, i kaže mi da se drugom rukom uhvatim za levi bok i da u isto vreme pritisnem i jedno i drugo mesto. Sramotno i ponižavajuće! To sam i uradila, u šoku, ne znam što, možda spada u neki redovan pregled, da je to isto ne znam, i tu se dižem i kažem dosta”, kaže Lana koja je potom izašla uplakana iz ordinacije.

Tvrdi da je potom sve htela da prijavi direktoru bolnice, ali da ga nije pronašla u kancelariji. U hodniku je potom ponovo naletela na doktora, koji je ovog puta bio ljubazan prema njoj i upitao je šta ćeš još tu. Kada mu je saopštila da je krenula da ga prijavi, on je rekao da nema dokaza, vratio se u svoju ordinaciju i zaključao se.

Iz bolnice se nisu oglašavali ovim povodom.