Proleće i moda
shutterstock
Proleće i moda

shutterstock

Proleće i moda, Foto: shutterstock

Iako nas je kraljica zima iznenadila ovih dana i vratila nas u kapute i toplu, zimsku odeću, prvi zraci sunca nas, modne sladokusce, već motivišu da razmišljamo o laganijoj odeći i haljinama za proleće koje nam dolazi. Kako nam nije strano da iz čizama uskočimo u sandale, valjalo bi da se pripremimo na vreme.

Osnovni komadi

Pre nego što istaknemo na šta su to svetski dizajneri koji diktiraju trendove stavili akcenat za predstojeću sezonu, osvrnućemo se na nekoliko komada koji predstavljaju bazične stvari pogodne za svaki dan. Tamniji teksas, košulja-haljine, mantil-haljine, majice u različitim bojama, crni sako i sakoi u pastelnim i jarkim bojama komadi su sa kojima možemo napraviti bezbroj kombinacija i u svakom trenutku imati šta da obučemo. Naime, tamniji, pa čak i crni teksas je vrlo aktuelan i preporučljiv za kombinovanje i sa nežnim prolećno-letnjim bojama. Košulja-haljina je vrlo zgodan komad jer u isto vreme imamo i haljinu, ali i dugu košulju koju možemo nositi preko džinsa ili pantalona i ukrasiti je kaišem oko struka. Takođe, mantil-haljine su vrlo šik i odličan su izbor uz patike, čizmice, ali i uz sandale. Kao što sam već pisala u nekom ranijem tekstu, birajte materijale koje možete nositi tokom cele godine.

- Košulja haljina je must have

- Mantil haljine idu uz patike, čizmice, ali i uz sandale

- Majice s istaknutim logotipom brenda su in

- Izvezeni motivi Bliskog istoka su u trendu

- Pruge i karo desen su ekstrapopularni

 

Logomanija

Vrlo su aktuelni komadi odeće s istaknutim logotipom brenda, a naročito majice, koje se nose ne samo u svakodnevnim odevnim kombinacijama, već i u elegantnijoj formi, uz štikle i elegantnu suknju. Elem, ukoliko niste ljubitelji brendiranih natpisa na svojoj odeći, možete biti maštoviti i potražiti na internetu domaće dizajnere koji na odeću stavljaju kreativne poruke na našem jeziku, pa svoju prirodu i karakter možete preneti u neke reči koje će vam oni odštampati na željeni komad odeće i sigurna sam da ćete to slatko nositi.

Deseni

Cvetni vez je već dugo prisutan u modi, međutim za promenu, dizajneri su najavili vezene desene u vidu zmajeva i sličnih motiva Bliskog istoka, i to na najrazličitijim komadima odeće. Vidim da su, gde god da se okrenem, prisutni i leptirići - na košuljama, kaputima, sakoima, pantalonama. Zašto da ne, uživajte u detaljima. Vrlo su aktuelne i pruge, ali s njima morate biti vrlo obazrivi jer one mogu potpuno vizuelno da deformišu figuru žene. Karo desen smo već najavili kao vrlo trendi.

Igrajte se bojama

Aktuelne su sve nijanse crvene boje, a za one koji žele naročito da se istaknu, preporučujem kombinovanje crvene sa jednom ili dve potpuno različite boje. Na primer, obucite mastiloplave pantalone i žutu bluzu sa crvenim rukavima. Posetite krojača ili domaće dizajnere i napravite pelerinu za proleće u narandžastoj boji sa ljubičastim rukavima. Ne mogu da vam opišem koliko ta smelost prija i čini da se osećamo moćnim. O ovome govorim kao o nekoj tabu temi jer se još na našim prostorima previše srećem sa konzervativnošću u kombinovanju boja i onim varijantama „ovo mora s ovim“ i „ovo ne sme nikako“. Zna se šta u modi ne sme nikako, ali po pitanju ovih kontrastnih boja, budite smele do kraja!