Lak za nokte
shutterstock
Lak za nokte

shutterstock

Izbegavajte da često lakirate nokte, Foto: shutterstock

Lakovi za nokte mogu biti opasna pretnja po naše zdravlje, a hemikalije koje lakovi sadrže mogu ozbiljno da naruše naš endokrini ali i reproduktivni sistem.

Zvuči neverovatno, ali svaki put kada namažete nokte rizikujete da ozbiljno narušite svoje zdravlje. Zbog toga lekari savetuju da sa vremena na vreme batalite ovu vrstu ulepšavanja i pustite nokte da dišu. Od laka neće vam samo požuteti nokti, već može da dođe i do poremećaja u radu štitne žlezde i reproduktivnih organa.

Najveći krivci za ovu su hemikalije koje naš nokat upija.

Naime, tolin koji daje sjaj laku i čuva mu boje može da utiče na naš nervni sistem i izazove probleme sa plodnošću. Glavobolje, slabost, nesvestice i vrtoglavica takođe su posledice čestog korišćenja lakova s ovim sastojkom, piše 24 sata.hr.

Formaldehid je bezbojni plin koji produžuje rok lakovima za nokte. Međutim, može da izazove dermatitis i opekotine ukoliko patite od alergija. Retko podstiče i poremećaje srčanog ritma, ali i konvulzije.

Dibutil ftalat se koristi kao miris u lakovima, a povezuju ga sa poremećenim radom štitne žlezde, ginekološkim problemima i bolestima respiratornog trakta.

Istraživanje koje su zajedno sproveli Univerzitet Djuk "Environmental Working Group" otkrilo je da štetne hemikalije iz lakova za nokte prodiru u naše telo i remete rad hormona, a tako i rad celog organizma.

Ispitivali su 24 žene, a samo šest sati nakon što su nalakirale nokte većina žena imala je povišen nivo difenil fosfata. Deset sati posle, nivo difenil fosfata u njihovim telima bio je sedam puta viši od normalne. Reč je o hemikaliji koja se stvara kada telo pokušava da razgradi TPP, odnosno trifenil fosfat kojeg ima u difenil fosfatu. Problem s ovom hemikalijom je što ometa endokrini sistem koji kontroliše sve naše hormone, a sve je više dokaza da utiče i na metabolizam, reprodukciju i razvoj. 

Trifenil fosfat (TPHP) smatra se neurotoksinom, endokrinim toksinom, reproduktivnim toksinom, alergenom i genotoksinom (uzrokuje mutacije stanica koje mogu dovesti do pojave raka).

Posebno je zabrinjavajuće što danas puno male dece i devojčica neprestano koristi lakove za nokte koji mogu da utiču na njihov razvoj.