Posao Stres Strah Šef Maltretiranje Mobing
Shutterstock
Posao Stres Strah Šef Maltretiranje Mobing

Shutterstock

Ilustracija,  Foto: Shutterstock

Stres kojem smo izloženi na poslu za posledice ima fizičku i emotivnu iscrpljenost, nedostatak entuzijazma i motivacije, osećanje neefikasnosti praćeno slabim radnim učinkom. Takva osoba, sklona je čestim odlascima na bolovanja, a radni zadaci joj postaju besmisleni i dosadni. 

Skoro polovina zaposlenih u Americi ima simptome izgaranja koje uzrokuje prolongirani stres. Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da je više od polovine iskusila izgaranje na trenutnom poslu. Podaci za Srbiju ne postoje, ali je utisak da je stanje slično.

Ova "bolest" najčešće pogađa ambiciozne ljude i perfekcioniste koji sebi postavljaju previše zadataka. Ali, nisu samo oni ugroženi, već svi koji rade u zahtevnoj atmosferi u kojoj šefovi od njih traže previše. Takođe, čest prekovremeni rad, najavljeni otkazi ili promena vlasništva nad kompanijom, nesigurnost radnog mesta utiču negativno na radnu atmosferu i povećavaju rizik od izgaranja na poslu.

Simptomi

Nedostatak koncentracije, nemogućnost fokusiranja i blaga zaboravnost su rani znaci koji se kasnije pojačavaju do te mere da osoba stiče utisak da je obaveze preplavljuju. Tu su i glavobolja, bolovi u grudima... Briga, napetost, nervoza postaju svakodnevni pratioci, a neki ljudi imaju izlive besa na radnom mestu i kod kuće. Anksioznost može da bude praćena i depresijom, osećanjem tuge i krivice, beznadežnosti...