Lekar Doktor Pregled grla Grlo Prehlada Grip
Shutterstock
Lekar Doktor Pregled grla Grlo Prehlada Grip

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sva deca imaju treći krajnik (adenoid). To je po svom sastavu limfno tkivo koje se nalazi iza nosne šupljine i iznad mekog nepca, u anatomskoj regiji koja se naziva nazofarinks. Treći krajnik predstavlja prvu liniju odbrane organizma od virusa i bakterija koje kroz nos ulaze u organizam. Najveće dimenzije ima između druge i četvrte godine života, kasnije njegova veličina spontano opada i potpuno nestaje posle 12 godine života.

Sve infekcije iz nosa mogu da izazovu uvećanje trećeg krajnika, piše "Najbolja mama na svetu". Tada se razvija i otežano disanje na nos, praćeno hrkanjem. Može da dođe i do pojave povišene temperature, malaksalosti i gubitka apetita.

Komplikacije infekcija adenoida mogu da budu i upale srednjeg uva i bronhitisi. Ukoliko su infekcije česte (4-5 puta godišnje), adenoid ostaje uvećan i predstavlja moguće žarište infekcije.

Deca koja imaju hronično uvećani adenoid stalno spavaju otvorenih usta, hrču i mogu da imaju i prekide u disanju. Obično su bledog tena, sa izrazitim podočnjacima.

Lečenje bakterijskih infekcija nosa i adenoida, praćenih povišenom temperaturom se uvek vrši antibioticima u trajanju od 7 dana.

Radi toalete i ispiranja nosne šupljine uvek treba koristiti slane rastvore morske vode optimalne pH vrednosti, u obliku spreja 3-4 puta dnevno.