Boško Kozarski
Privatna arhiva
Boško Kozarski

Privatna arhiva

Boško Kozarski, Foto: Privatna arhiva

U sećanjima kad sam kao dečak usputno upijajući informacije iz dugometražnog „Dnevnika 2“ tog perioda, često se pojavljivao on, junak, ponos prekodrinskih Srba, rodoljub, pobednik, general. Čekao se dugo onaj koji će osloboditi stradalna područja Republike Srpske poput Kravice, Bratunca, Srebrenice... Čekao se i dočekao!

Razboritom komandom - napred, pobedničkim nastupanjem, na radost srpskog naciona, oslobodio je Republiku Srpsku, čime je isprovocirao NATO, naručivši sopstvenu presudu i pre optužnice, sa dokazima koje je tek trebalo isfabrikovati. Slede godine skrivanja, ucenjivanja naših „evropskih prijatelja”, pritisaka, pretnji, negativne propagande. Navodno, poslednji uslov za konačno svanuće Srbiji u rajskom vrtu Evropske unije bio je - uhapsite Mladića! Možda ne baš slučajno i posledično vezano za Lazarevu kletvu, selo Lazarevo stavilo je tačku na „težak period naše istorije, čime je skinut teret sa pleća našeg naroda“ - završio je ovo poglavlje 26. maja 2011. tadašnji predsednik Srbije. I svanulo nam je? Ili je termin svitanja, možda, pomeren na 22. novembar ove godine, uz dilemu da li će nam presudom generalu Mladiću svanuti ili ponovo smrknuti.

Osvrnem li se na hašku istoriju, ni danas ne mogu da prevaziđem mučninu zbog sramnih isporuka međunarodnoj (ne)pravdi nekoliko predsednika, daleko više generala, dobrovoljaca... Iz srca Evrope se vratiše kao slobodni ljudi pretežno svi osim Srba, a one koji odslužiše (ne)zaslužene kazne i danas vezuju političkim pritiscima, protestujući čak i zbog njihovog volontiranja u korist i za budućnost Srbije, u njihovoj struci, za budući mir. Iako je prišivanje genocidne etikete celom Srpstvu prošlo neuspešno (zahvaljujući Rusiji), međunarodni policajac se nada da će poslednjom haškom presudom srpskom generalu podgrejati već užeglu težnju svetskih moćnika ka satanizaciji Srbije.

Jedno je sigurno, politički procesi zatrpaće istinu i žrtve sa svih strana postaće samo politička roba za trgovinu. Pravo neće zadovoljiti pravdu, neće utešiti majke, neće doneti trajniji mir - a nakon svega, samo nam je mir potreban, pa u tišini, namirenih računa, bez belosvetskih pritisaka, bez bombastičnih naslova tabloida, da se zapitamo - šta je nama Ratko Mladić?

Komentari (4)

КНИНЏА

07.11.2017 07:33

ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ЈЕ ХЕРОЈ!

Sandra

07.11.2017 08:49

Nama srbima nije nista, on je bosanac i nemesajte ga vise sa srbima i Srbijom!!!!!

Vanesa

07.11.2017 09:49

@Sandra - Ko tebi daje za pravo da u ime Srba kazes bilo sta?!?

zagondžija

07.11.2017 10:08

@Sandra - samo da mi je znati da li si ti prisustvovala jednom času istorije svom životu Ako si uopšte i pohađala školu Srbi preko Drine su pravi Srbi to su naša braća Doći će taj dan kada ćemo živeti svi zajedno živela Republika Srpska zivela Srbija