Meso
Shutterstock
Meso

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogo se govori o veganskom načinu ishrane kao zdravom, ali novi izveštaj američke Nacionalne akademije nauka, ukazuje na to da bi, ukoliko bi prevladala veganska ishrana, došlo bi do potpune katastrofe.

Studija, koja je imala za cilj da utvrdi uticaj mesne industrije na emisije gasova sa efektom staklene bašte, pitala je šta će se dogoditi ako bi svaka osoba prihvatila život bez mesa.

U Americi se trenutno proizvodi ogromna količine hrane za stoku, bez njih, ukupna količina raspoložive hrane bi se uvećala za 23%, bez izvoza. Ali to povećanje bi u velikoj meri bilo u obliku istih vrsta zrna i mahunarki.

To bi značilo da će SAD imati više nekih veoma važnih hranljivih materija: ugljenih hidrata, magnezijuma i bakra, nego što im zaista treba.

Moglo bi se reći da bi zemljište koje se koristilo za uzgoj te hrane moglo biti iskorišćeno za voće i povrće.

"Ograničenja povećane proizvodnje voća i povrća mogu da odražavaju pogodnost zemljišta, klime i infrastrukture kako bi se razvili ovi usevi."

Što je još važnije, to bi značilo domaći deficit mnogih hranljivih materija koje ljudi sada dobijaju od životinja, kao što su kalcijum, vitamin A, vitamin D i B12.

Jedino rešenje bi bilo drugačiji pristup, kada je proizvodnja mesa u pitanju, a to je laboratorijska proizvodnja "čistog mesa " bez potrebe za klanjem životinja.

Nije isključeno da bi ovakav pristup našao primenu i u drugim delovima sveta, pa i kod nas, mada još uvek deluje prilično daleko.

Komentari (1)

Ivana

22.11.2017 14:55

Ovo se više ne bi događalo: http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A Ne bi bilo gladi u svetu, a laži o B12 i kalcijumu i vitaminima A i D plasira upravo mesna industrija!