Jupiter
Profimedia
Jupiter

Profimedia

Jupiter, Foto: Profimedia

Jedno od takvih mesta je i Jupiter. Ako ste se ikad zapitali zašto ni jedna letelica do sad nije sletela na Jupiter, odgovor je jednostavan.

Jupiter je gasoviti džin, sastavljen uglavnom od vodonika i helijuma, pa je sleteti na njega prilično nemoguć zadatak, piše Business Insider. Na njemu ne postoji nikakva površina na koju bismo mogli da sletimo, nego se radi o beskrajnom rasponu atmosfere.

Drugo pitanje koje bi vam moglo pasti na pamet je: Možemo li u tom slučaju propasti s jednog kraja Jupitera na drugi?

Odgovor je - ne. Ne biste preživeli ni do pola puta.

Prvi je razlog činjenica da Jupiter nema kiseonika u svojoj atmosferi. Dakle, prvo biste se morali pobrinuti da ga ponesete sa sobom u dovoljnoj količini, navodi se u videu koji je Business Insider napravio uz pomoć profesora Kanija Sajanagija sa Univerziteta u Hemptonu.

Drugi problem je u tome što bi se temperatura brzo počela zagrevati, ali već nakon tri minuta biste se sudarili s puno gušćom atmosferom od Zemljine. Budući da je Jupiter planet sa najbržom rotacijom u Sunčevom sistemu i jedan dan mu traje devet i po sati, susreli biste se s jakim vetrovima koji na planeti divljaju brže od 480 kilometara na sat.

Na dubini od 120 kilometara dosegli biste granicu onoga što je čoveku poznato. U jezgru je pritisak gotovo sto puta veći od onog na površini Zemlje, a u središtu Jupitera je veći do 1.150 puta.

Na 4.000 kilometara dubine temperatura doseže 3.400 Celzijusa, a to je dovoljno da i najčvršći metal rastopi u roku jedne sekunde.

Do te tačke biste putovali punih 12 sati, a još ne biste bili ni na pola puta.

Na dubini od 21.000 kilometara stigli biste do najdubljeg sloja Jupitera gde je pritisak dva miliona puta veći od onog na površini Zemlje, a temperatura je vrelija od površine Sunca.

Kad biste nekim čudom preživeli sve to, u samom središtu Jupitera došli biste do zgusnutih gasova čija bi vas sila odbacivala nazad, a gravitacija bi vas ponovno povlačila. To znači da biste zauvek ostali u središtu planete, bez mogućnosti da se pomaerite na jednu ili drugu stranu.

Komentari (3)

Ankica

02.03.2018 08:34

Steta,ja bas mislila da skoknem malo do Jupitera

Predrag

02.03.2018 09:09

Jedva čekam da se situacija na Jupiteru stabilizuje pa da odem tamo

OOUR

02.03.2018 10:36

Znaci, da ni ne pokusavam!