Alojzije Stepinac
privatna arhiva
Alojzije Stepinac

picasa

Alojzije Stepinac, Foto: Picasa

Na sastanku je razmatran odnos Stepinca i SPC od 1934. do 1941. godine.

Naredni put komisija će se sastati u Novom Sadu, 13. i 14. februara iduće godine.

Sastanku komisije prisustvovali su predsednik Papskog odbora za istorijske nauke Bernard Ardura, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, biskup požeški Antun Škvorčević, kao i predstavnici Hrvatskog instituta za istoriju Jure Krišto i Mario Jareb.

SPC su u komisiji predstavljali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan i stalni izaslanik Srbije pri Unesku Darko Tanasković, a na sastanak je pozvan i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Dimić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je početkom oktobra, da izjava pape Franje o preobraćanju pravoslavaca predstavlja dosad najveću osudu i ogradu Vatikana prema postupcima hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca i predstavlja potvrdu da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca.

Odlazeći ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač ocenio je tada da je Dačić na neprihvatljiv način interpretirao izjavu pape Franje o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu i da je izjava koju je upotrebio Dačić, "izvađena iz konteksta".

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje, kako bi se utvrdilo da li Stepinac može da bude kanonizovan, a prvi sastanak održan je letos.

Beogradske "Večerne novosti" su u ponedeljak objavile da papa neće doneti odluku o kanonizaciji Stepinca pre okončanja rada Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve.