Kopaonik vojska
Alo / Tanjug ministarstvo odbran
Kopaonik vojska

Alo / Tanjug ministarstvo odbran

Kopaonik vojska, Foto: Alo / Tanjug ministarstvo odbran

Srbija je članica Svetskog međunarodnog saveza vojnog sporta (CISM) od 2003. i od tada je prisutna na svim važnim takmičenjima.

Jučerašnjim pripremama prisustvovao je i ministar Aleksandar Vulin, koji je rekao da Vojska Srbija poklanja veliku pažnju razvoju sporta u svojim redovima i najavio da bi u ovoj godini u saradnji sa Generalštabom trebalo da se naprave uslovi kako bi se najtalentovaniji sportisti Vojske izdvojili i bavili se isključivo sportom, svako u svojoj disciplini.

- Vojska je zaista ponosna na svoje vrhunske sportiste. Oni osam sati rade u Vojsci, a onda otmu slobodnog vremena od sebe i svoje porodice da bi se pripremali za neko takmičenje. A takmiče se sa ljudima koji su profesionalci, koji se u životu samo sportom bave. I zato nam je tu potrebna značajna promena, da li u smislu formiranja sportske čete ili odgovarajućih saveza. Uglavnom, postoje modeli o kojima razmišljamo jer zaista želimo da im omogućimo da se isključivo bave sportom. Vojska se vraća svojim tradicijama, a uključićemo i sportove kojima se ranije nismo bavili - rekao je Vulin.

Kopaonik vojska

Alo /Tanjug Ministarstvo Odbrane

Kopaonik vojska, Foto: Alo /Tanjug Ministarstvo Odbrane

„Vojni biatlon“ - Predstavlja trčanje na skijama sa puškom gde se na kružnim stazama izvodi gađanje iz stajaćeg i ležećeg stava. Puške su jako lagane, a mislim da bi vojni biatlon trebalo najviše da se razvija u vojsci - rekao je Deniel Pešić.

Deniel Pešić, kapiten tima a ujedno i kapetan i lekar na Vojnomedicinskoj akademiji, kaže da vojna ekipa na pripremama provede dve do tri nedelje, dok su učesnici drugih zemalja profesionalni sportisti i na snegu provedu 250 do 300 dana.

- Do sada smo učestvovali na tri Olimpijade i na šest Svetskih prvenstava, gde smo osvojili bronzanu medalju na Olimijskim igrama u Aosti i srebrnu medalju u Bodenu na Svetskom prvenstvu. Ove godine u Austriju idu i ženska i muška ekipa, a takmičićemo se u biatlonu, paraski, alpskom i nordijskom skijanju. Znače nam pripreme na Kopaoniku, iako nam nekad vremenski uslovi ne idu naruku - rekao je Pešić.

Padobranac, paraglajderista i skijaš Radmila Đurić, koja će se takođe takmičiti na Svetskom vojnom prvenstvu, smatra da je ljubav prema sportu, ali i prema svemu što u životu radiš, najveći pokretač.

- Pripadnik sam 63. padobranskog bataljona specijalne brigade, a u sklopu skijaške reprezentacije nalazim se dugi niz godina i veoma sam ponosna na uspehe koje smo do sada postizali. Ove godine, u sklopu Svetskog vojnog prvenstva, prvi put će se pojaviti disciplina paraski, gde imamo ekipu i za tu disciplinu. Ona podrazumeva kombinaciju dve discipline - prvo se vozi veleslalonska trka, a zatim se skače na cilj pod nagibom od 30 stepeni - rekla nam je Đurićeva.

Komentari (1)

Сараџогла

19.03.2018 12:56

Давај што више војника и официра?Бања живот! А то што ускоро неће имати ко да вози аутобусе ГСПа или ко ће да управља локомотивама нема везе?Школоваћемо азиланте и њихову бројну децу па када крене изградња џамија!