Petar Nenadić
EPA
Petar Nenadić

EPA

Petar Nenadić je najavio oproštaj od reprezentacije , Foto: EPA

Igra rukometne reprezentacije Srbije godinama nema razvnovrnost i sve se svodi na individualni kvalitet bekova, pa se komentari navijača uglavnom svode na istu rečenicu: „Poslednji gol s krila smo dali još dok je igrao Žikica Milosavljević”.

To je bilo vrlo davno, a aktuelni trener bosanskohercegovačkog Konjuha kaže da i on ne može da shvati zašto je to tako.

- Često čujem te komentare i nasmejem se - malo jer je smešno, a malo jer je tužno. Mi uopšte nemamo loša krila, naprotiv, smatram da su izuzetno kvalitetna, ali sve naše akcije završavaju se kod bekova. Tako je čak i kad imamo igrača više. E to mi nije jasno. Svi ti momci u svojim klubovima igraju moderni, brzi rukomet s uključenim krilima, a onda se ovde sve promeni. Ne razumem - kaže Milosavljević i dodaje:

Strašno je da se pobiju Cvele i Škrba

Koliko god igra srpskih reprezentativaca bila loša, najgori mogući utisak iz Hrvatske je sukob na ivici fizičkog obračuna između selektora Jovice Cvetkovića i potptredsednika RSS-a Dragan Škrbića.

- Imam informaciju da se to zaista dogodilo i za mene je to neshvatljivo. Škrba je sigurno zamerio na odnosu prema igri protiv Švedske, koji je bio loš, a Cvele sigurno nije mogao da prećuti - kaže Milosavljević.

 

Jovica Cvetković

EPA /Antonio Bat

Ne može da prećuti - Jovica Cvetković, Foto: EPA /Antonio Bat

 - Mene razočarava taj odnos prema reprezentaciji i prema obavezama. Igrači otkazuju zbog nekih fantomskih povreda. Rastko Stojković otkaže operaciju kolena da bi išao na EP, a onda ga nema među putnicima. Bukvalno ništa ne razumem.

Nekada zvanično najbolje desno krilo sveta smatra da je osnovni problem srpskog rukometa nedostatak kontinuiteta i vere u ono što se radi.

- Iskren da budem, u Hrvatskoj nisam ni očekivao dobar rezultat. Smatrao sam da nećemo proći grupu, ali smo imali sreće da Šveđani dobiju domaćina. Naš problem je što nemamo kontuinuitet. Pa ljudi, mi smo poslednju medalju uzeli na EP-u u Beogradu pod vođstvom Veselina Vukovića, a od tada su nas vodili Ljubomir Vranješ, Vladan Matić, Dejan Perić i sada Jovica Cvetković. Gde je tu kontinuitet? To ne može tako. Da bi stvorio ekipu, potrebno ti je vreme, a kod nas je sve naopačke.

Na EP se ne ide sa pet poraza

Žikica Milosavljević ne može da se pomiri s činjenicomd a su „orlovi“ uoči puta u Hrvatsku pretrpeli čak pet poraza na kontrolnim utakmicama.

- Ne mogu da razumem kako na jedno ovako veliko takmičenje odeš sa pet poraza. Ekipa mora pobedom da uđe na EP da bi imala pozitivnu atmosferu. U moje vreme protivnici su se birali tako da na takmičenje odeš s pobedom, a ne ovako - zakažeš meč s Slovenijom - ističe Milosavljević.

 Srpski rukomet je prepun problema - od hronične nestašice novca, preko nesređenih unutrašnjih odnosa sa stalnim previranjem vlasti i opozicije uz konstantnu sumnju u regularnost takmičenja.

- Stabilna i jaka liga je osnov uspeha reprezentacije, kao i sistemski rad s mlađim kategorijama. Naš rukomet se svodi na onu knjigu “1000 zašto, 1000 zato”. Toliko ima pitanja na koja neko treba da pruži odgovor. Potrebni su nam strategija, planovi, vizija, a mi nemamo ništa od toga - kaže Milosavljević.