Pantere juri 30 istražitelja
EPA/Andrea Merola

 

Pantere juri 30 istražitelja

EPA/Andrea Merola

Pantere juri 30 istražitelja, Foto: EPA/Andrea Merola

Dvojica pljačkaša ukrala su 3. januara, oko 10 sati, iz oklopnog kovčega broš od desetokaratnog dijamanta, vredan oko milion i po evra i par naušnica sa dijamantima i rubinima, vrednih oko dva miliona evra.

Pljačkaš polomio vitrinu

Policija

Pljačkaš polomio vitrinu, Foto: Policija

Pljačka se dogodila na dan zatvaranja izložbe “Treća lica Mughala i Maharaje”, a lopovi nisu imali mnogo posla. Na sigurnosnim kamerama vidi se da pljačkaš koji je ukrao dragocenosti razbija vitrinu i uzima nakit, stavlja ga u džep, a onda se u društvu saučesnika, koji ga je pokrivao, umešao među ostale posetioce.

Višemesečne pripreme

Italijanski inspektori ne isključuju mogućnost da su pljačku naručili lopovi koji se bave umetničkim delima, a kojima je krađa nakita specijalnost! Oni pretpostavljaju da je krađa pripremljena tokom izložbe iste kolekcije u drugim evropskim gradovima i da je banda tamo snimala teren.

 Pljačkaši su imali minut da izađu iz palate pre nego što se ogalsio alarm, povezan sa sedištem policije u Veneciji. Pristupi zgradi bili su odmah blokirani, a posetioci nisu mogli da uđu unutra.

Kada je policija stigla, zatekla je prazne kovčege sa nakitom.

Na izložbi, koja je otvorena u septembru, moglo se videti 270 dragulja iz kolekcije šeika El Tanija, člana katarske kraljevske porodice.

U kolekciji je bilo drago kamenje, dijamanti, žad i indijski artefakti stari pet vekova.

Saučesnik mu pravio blok

Policija

Saučesnik mu pravio blok, Foto: Policija

Inspektori sumnjaju da su dva pljačkaša deo visokoorganizovane međunarodne grupe i da su im pomogli saučesnici u bekstvu. Oni su istragu usmerili u tri pravca, a na srpske staze navele su ih ranije pljačke, u kojima su dragocenosti uzete na isti način.

Juri ih 30 policajaca

Istragom su obuhvaćeni snimci bande Srba koji godinama pljačka u Evropi. Grupa od 30 policajaca, koji rade na slučaju se sastoji od muškaraca, koji su podeljeni u tri tima - mobilni, centralni operativni i forenzički. Napravljen je spisak potencijalnih osumnjičenih i proverava se da li su bili u gradu u poslednja četiri meseca, koliko je trajala izložba.

Bazirali su pažnju na tehniku pljačke i sumnjaju da su pljačkaši deo bande koja se bori za prevlast u Veneciji. Uporedili su snimke iz 2016. u prodavnici “Goldsmit Tokatzian” u hotelu “Cipriani”, u kojima su se dogodile dve pljačke.

U prvoj je ukraden sat vredan preko 100.000 evra. Mesec dana kasnije, na isti način, lopovi su obili staklene vitrine u kojima su se nalazili broševi, minđuše i ogrlice, vredne oko 70.000 evra.

Sumnja se da je 2016. grupa Srba, povezana sa novom bandom “Blek panteri”, tokom sajma “Vičenca Oro”, ukrala dijamante i zlato u vrednosti milion evra. Uhapšeni su dva dana kasnije, a dva saučesnika posle nekoliko meseci.

Minđuše vredne dva miliona evra

Tanjug/AP

Minđuše vredne dva miliona evra, Foto: Tanjug/AP

 

Komentari (3)

nedjo

09.01.2018 10:34

ama,baš ništa bez srba

Nele

09.01.2018 13:17

Blago nama kad imamo ovakav publicitet!

Sasa

09.01.2018 19:58

@Nele - Oni bar trose i unesu pare u Srbju...sta ti radis?dobar je publicitet...kako nije?! Momvi uzimaju milione i to bez oruzja i pucnajve...dok drugi lokolju pola sveta za 2000e ili za kinder jaje...sta ti znas? Po celom svetu se dive ovim mocima..pa cak i policija koji ih juri...a ti tu sa tvojom platom od 250e pametujes....jl si mozda ti dobar publicitet za Srbiju?