Operativac CIA sedeo u UKP-u u vreme lova na Darka Šarića
Alo!
Operativac CIA sedeo u UKP-u u vreme lova na Darka Šarića

Alo!

Operativac CIA sedeo u UKP-u u vreme lova na Darka Šarića, Foto: Alo!

Prema saznanjima našeg lista iz bezbednosnih službi, CIA je u svoje redove angažovala najjače srpske kriminalce. Njih je koristila i po svetu kao svoje agente, zbog čega im je bilo naročito važno da ih zaštite od istraga u Srbjii koje je vodio UKP.

- Kontakt kriminalaca koji su agenti CIA ostvaren je u junu 2014. godine, u vreme formiranja posebne radne grupe koja će biti zadužena za slučaj Darka Šarića. Tada su obaveštajci CIA preko tog slučaja došli do poverljivih informacija iz UKP-a, ali im taj pokušaj nije uspeo sa SBPOK-om - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Prema njegovim rečima, u vreme dok su Šarića jurili po svetu, operativac CIA koji je ubačen u redove UKP-a baš preko kontakata sa srpskim podzemljem sedeo je u centrali Uprave kriminalističke policije.

- Osim podataka o kriminalnim grupama, špijunima i slično, agente strane službe posebno su zanimali srpski političari i njihove afere koje su se nalazile u fasciklama, a koje su bile skrivene u fiokama najznačajnijih ljudi u UKP-u - kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je, ističe naš izvor, da je tada ustanovljena i bliska veza poznatog crnogorskog kriminalca sa visokim političkim funkcionerom stranke na vlasti koji je dugogodišnji saradnik američkih obaveštajaca.

Prema njegovim rečima, posle izbijanja špijunskog rata i otkrivanja dvostrukog agenta iz UKP-a Veljka Popare, koji je navodno odavao službene tajne CIA, srpske službe češljaju i ostale osumnjičene za saradnju sa drugim obaveštajnim agencijama, kako američkim, tako i ruskim. Posebna pažnja biće usmerena, kako nam kaže, na nekadašnje šefove i visoke funkcionere iz UKP-a.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je prvi državni funkcioner koji je potvrdio da je jedan „visoki funkcioner UKP-a” dostavljao informacije američkoj obaveštajnoj službi.

- Upravo se vodi postupak, što znači da imamo svu istinu, pitanje je samo da li će tužilac da proceni da je predmet pritvorski ili ne. Ali ne mislim da je pritvor važan, već okončanje postupka - rekao je Vučić i dodao da će Srbija procesuirati sve one koji daju operativne obrade kriminalističke policije službenicima stranih ambasada.

Počeli kao doušnici

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za „Alo!” da sve strane službe vrbuju kriminalce za svoje agente. „To je potpuno normalno, neće valjda za špijune da angažuju akademike, već ljude koji nemaju moralnih kočnica i koji se lako prodaju za novac”, kaže on i objašnjava da stranci kada „kupe” srpskog kriminalca, oni ga teraju da bude doušnik policije i onda da za njih saznaje najpoverljivije podatke. „Često se dešava da kriminalci sami tako postanu srpski agenti i onda prodaju informacije kao na berzi, po principu ko da više”, kaže Nikolić.

Komentari (7)

Mister No

27.10.2016 21:21

Ma da, daj sad sve na Šarića. Pa još se 2005. godine znalo za grupu Amerika, dzipovi na americke tablice, klub Vanila u zgradi SPS-a... I sad čovek špijun. Ajte molim vas.

SrdjanCurcic

27.10.2016 22:54

@Mister No - Pa vanilu i jeste drzao saric

Bond007

27.10.2016 23:53

Sve dok nam Crnogorci drze karike vlasti,bice ovakvih svinjarija

Orvel

28.10.2016 05:36

Vise me interesuje koji su POLITICARI strani agenti jer nam oni nanose vecu stetu nego svi kriminalci zajedno.

dzoni

28.10.2016 08:40

@Orvel - Da ne ubijas glavu razmisljajuci - SVI. Da bi bio samostalni strelac, moras da budes bez putera na glavi, da nemas ljubavnicu, nisi gej ili slicno. Cim imas crno ispod noktiju, oni to iskopaju, ucene te, daju ti i kintu, da ti bude lakse, ali onda igras kako ti se svira. To je bilo oduvek i svuda u svetu

Sablon

28.10.2016 06:10

A ko stiti Miru i Marka Milosevic i zasto?I zasto Srbija nikada nije urucila zahtev za njihovo izrucenje?A kriminalci koji su pod zastitom nasih sluzbi?Arkan pa redom do danasnjih snaga ulice!

aha

28.10.2016 07:24

Milošević na javuspešniji špijun CIA svih vremena, ovde kod nas svako vršlja i brlja i KGB, i MI6 i CIA i sve naše službe i svako svakog špijunira. Činjenica je da tajkuni kupuju hotele i zemlju novcem kojim se posle ti agenti finansiraju za rad po Srbiji. Mi smo suvše slabi da ih se rešimo jer je korupcija dostigla svoj zenit.