Ćirilica
elementarium
Ćirilica

elementarium

Ćirilica, Foto: elementarium

Oni tvrde da su to samo različiti nazivi za jedan zajednički, standardni jezik. To pravdaju veoma jednostavnim razlogom - narodi sve četiri zemlje se međusobno razumeju.

O ovome se raspravljalo na tribini "Ideologija ispravnog jezika", piše "Blic".

"Poslednjih decenija kruži priča o krađi jezika, koju zagovaraju nacionalisti iz sve četiri zemlje, i to s istim argumentom: 'Ja sam taj jezik imao prvi, a ti si ga meni ukrao'. Priča o jeziku je zato prestala biti lingvistička i postavila pitanje uloge jezika u pravljenju naroda, u jačanju i širenju nacionalizma. Ideja o povezanosti naroda i jezika pada kada se ljudi sete da je nemački maternji jezik ljudima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, a svi su oni pripadnici različitih naroda", izjavila je lingvista Snježana Kordić iz Osijeka.

"Nacionalizam gaji kult jezika kao svetinje, širi mitove o nacionalnom jeziku i slavi ga kao nevidljivu crkvu. Pritom, nacionalizam ne vidi opasnost po jezik u nepismenosti, govoru mržnje ili nasilju nad dijalektima, već čvrsto vezuje jezik za nacionalni identitet. To znači da ako nam Hrvati, Bosanci ili Crnogorci ukradu jezik, oni kradu našu nevidljivu crkvu i dušu, i samim tim nas ugrožavaju", misli srpski etnolog i antropolog Ivan Čolović i dodaje da je jezik nematerijalan i kao takav se ne može "ukrasti", prenosi "Blic".

"Često čujemo kako ćirilicu Srbi moraju čuvati kao zenicu oka svoga, jer ako nestane ćirilica, nestaće srpski jezik, a onda i narod. Čujemo i da ćirilica pripada Srbima, a latinica Hrvatima. Međutim, pisma ne pripadaju narodima, već jezicima koji se na njima pišu. Zato i ćirilica i latinica pripadaju našem jeziku, dakle svakom od ove četiri varijante", rekao je srpski lingvista dr Ranko Bugarski koji smatra da je od pisama stvoren još veći problem.

Zagrebački prevodilac Vuk Perišić izjavio je da misli da je svima nama jezik ipak ukraden. "Jezik je ukraden svima nama ponaosob od strane raznih vlasti. Ukraden je kao naše lično pravo i sredstvo ne samo komunikacije već i razmišljanja, jer nam je zabranjeno da koristimo neke reči. Kada odem u kupovinu i pazim da ne izgovorim reč 'hiljada', ja više nisam slobodan čovek", zaključio je.

"Crnogorski jezik definišu kao autohtoni – to znači da on nema nikakvih srodnosti s ostalim jezicima, pa ni hrvatskim, bosanskim i, najmanje, srpskim. Reč za 'pas' postala je 'biža', umesto 'devica' govore 'đevica'. Lingvisti se ne bi smeli baviti politikom, ali danas oni idu tamo gde je novac – u prodavanje mitova. Nacionalizam je neodvojiv od finansija, a nacionalistima u lingvistici vetar u leđa daje vlada", tvrdi crnogorska filološkinja Ksenija Rakočević.

Kao primer za apsurdne podele ovih jezika naveli su škole u kojima se izvodi višejezična nastava za učenike koji se na odmoru sasvim lako sporazumijevaju te prevode knjiga i filmova koji često izazivaju podsmeh u javnosti, piše "Blic".

Save

Tagovi

Komentari (4)

Tamara

09.10.2016 15:30

I sta rekoste kako se na kraju zove taj JEZIK ? Nas su u skoli ucili da se zove SRPSKO HRVATSKI - onda se zemlja raspala i mi pricamo SRPSKI a hrvati pricaju HRVATSKI ... e a za CRNOGORSKI prvi put cujem , ali ipak mislim ISKRENO da je i to samo HRVATSKI jezik - jer danas vise HRVATA ima u Crnoj Gori nego CRNOGORACA u Beogradu , a CELA CRNA GORA - JEDAN NIS . A sto se BOSANSKOG tice - to je ustvari TURSKI JEZIK samo neka nova varijanta koju i mi Srbi razumemo . Eto svi srecni i niko pametniji .

gradjanka

09.10.2016 15:34

Jos davno sam procitala da je jedan Amerikanac doktorirao na tu istu temu u SAD. Sta reci a ne zaplakati na to nasilno forsiranje razlicitosti istog jezika.U SAD je sluzbeni jezik engleski pa niko tamo ne pokusava da to dovodi u pitanje niti da trazi razlike u tom jeziku imedju pojedinih drzavica u sastavu SAD.

Драгомир

09.10.2016 16:02

Најзад лингвистима дошло ,,оно,, из дупета у главу да постоји само један српски језик који се говори у Србији,Хрватској,Црној Гори и Босни ем Херцеговини.Потомци издајника српскога рода потурице се покурчили па постадоше бошњаци који говоре бошњачким језиком!Ма није ваљда?А где им је потврда од Свецког лингвистичког института за језике који се налази у немачком граду?Хрватској је одбијено признање да ,,хрватски,, језик не може бити самосталан!ТАКОЗВАНИ ХРВАТИ ГОВОРЕ СРПСКИМ ЈЕЗИКОМ!Крај приче!

Tamara

09.10.2016 16:34

@ Драгомир - Ja ne znam da li sanjam da si ti napisao ovaj komentar , ali eto pozdravljam posebno ovo napisano VELIKIM SLOVIMA . I moram da te pitam sad kad vidimo da pored SLOBODANA I VOJISLAVA jos MRZIS i crnogorce i bosance , za ''hrvate'' nikakva novost njih niko ne voli pitanje je samo ko ih vise mrzi - postoji li neko ili nesto sto ti VOLIS pod uslovom da to nije ''PREMIJER djindjic'' jer i to ne bi bila nikakva novost za pojave kao ti ? Umirem od zelje da cujem odgovor ... ocekujem s nestrpljenjem ...