Liturgija u Prištini
SPC
Liturgija u Prištini

SPC

Liturgija u Prištini, Foto: SPC

Ni sibirski minus koji je okovao Kosovo i Metohiju nije mogao da odvrati Srbe da proslave Badnje veče i dočekaju najsrećniji hrišćanski praznik - Božić!

U srpskim crkvama i kućama uzdizale su se molitve Bogu, a najemotivnije bilo je u Prištini, u hramu Hrista Spasa, gde je prvi put posle 1999. godine, održana božićna liturgija pred oko dvadesetak vernika, a kojoj su prisustvovali i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević. Mnogi Srbi, kako kažu, ovaj Božić neće zaboraviti dok su živi.

Vladika Teodosije je sa sveštenstvom juče ujutru počeo službu svečanim unošenjem badnjaka u hram. Potom je u oltaru nedovršene crkve poručio “da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobađa od greha, straha i smrti”.

- Došli smo u Hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo: “Hristos se rodi!” u našoj eparhiji izgovorimo na ovom svetom, ali mučeničkom hramu. Hramu koji je zatvoren, zaključan od nekoga da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega. Hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu - rekao je episkop Teodosije.

Prema njegovim rečima, jučerašnji pozdrav “Hristos se rodi” iz hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, podsećajući da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire širom Kosova i Metohije.

Slavlje na čitavom Kosmetu!

U crkvama i manastirima širiom Kosova i Metohije služile su se božićne liturgije. Vernicima je uz naforu, tokom pričesti, podeljena i poslanica srpskog patrijarha Irineja.

- Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao “grdnim sudilištem”. Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim - poručio je Srbima sa Kosova i Metohije, u svojoj božićnoj poslanici, patrijarh srpski Irinej.

Ovog Božića prekinuta je tradicija da Srbe obiđu zvaničnici Vlade Srbije jer je poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića otkazana pre tri dana.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, prenosi za “Alo!” da je jučeršanja božićna služba u tom hramu od najveće važnosti, bez obzira na to što se Albanci trude da prikažu to zdanje kao nelegalnu građevinu, koju treba sruišiti.
- Hram Hrista Spasa je za nas Srbe u Prištini sveto mesto i crkva, za razliku od onih koji ne žele Srbe na Kosmetu! Tokom službe osećali smo veliku radost. Utisci su mi posebni iako nas je bilo dvadesetak na službi. Ovaj Božić ostaće mi kao uspomena koju ću u sebi nositi čitavog života - iskren je Stojanović.

Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini, naveo je da je “na božićno jutro poslata poruka mira sa jednom ispruženom rukom pomirenja, ali rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanaca”.

Podsetimo, hram Hrista Spasa u Prištini skrnavljen je mnogo puta, a eparhija raško-prizrenska prošle jeseni je uredila dvorište i unutrašnjost crkve. Poslednji u nizu incidenata bio je prošlog meseca kada su još nepoznati počinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogućili ulaz u Hram. Episkop Teodosije juče je postavio nove katance i zaključao crkvu.

Komentari (1)

Dragomir

08.01.2017 14:58

Pošto više nije Klinton i Klintonka zaleđina albanaca sa malo dobre šiptarske volje i naše propagande eto nama povratka šiptara koji znaju da su srbi.Samo ih treba ohrabriti da im ne preti nikakva osveta i da im je povratak srpskome rodu sprečio Tita tako što je NAMERNO pustio najezdu albanaca.Jezik naših šiptara nije isti kao jezik albanaca!Ko nije znao sada zna!Hašim Tači je srbin iz familije Danilović sa slavom Mitrovdan koju on obeležava.