Mastektomija
shutterstock
Mastektomija

shutterstock

Mastektomija, Foto: shutterstock

Preventivno uklanjanje dojki i jajnika kod žena koje imaju genetske mutacije na BRKA genima, nakon što je to učinila holivudska glumica Anđelina Džoli, udvostručilo se u svetu, a prema rečima dr Ljiljane Stamatović iz Instituta za onkologiju i radiologiju, i žene u Srbiji su počele da se odlučuju na taj korak!

One uklanjanje dojki i jajnika obično rade u privatnim klinikama, jer u Institutu za onkologiju prioritet za operaciju imaju već obolele žene.

- Znam mnogo žena koje su uradile preventivno uklanjanje dojki i jajnika, ali nisu mogle na račun osiguranja, već o svom trošku. Da imamo dvostruko veću kliniku i više hirurga, možda bi mogle ovde to da urade, a možda ne ni tada, jer je lista čekanja za operaciju onih žena koje već imaju rak velika - kaže Stamatovićeva.

Dr Stamatović

printskrin

Dr Stamatović, Foto: printskrin

I načelnica odeljenja za eksperimentalnu onkologiju Mirjana Branković Magić kaže da je važno utvrđivanje naslednih predispozicija, te da se ženama kod koji se dokaže rizik obolevanja od karcinoma dojke i jajnika preporučuje adekvatno praćenje ili uklanjanje dojki i jajnika.

- Analize su značajne sa aspekta pojedinca, jer je reč o malignim bolestima, ali i sa aspekta društva, jer su lečenja obolelih osoba veoma skupa - kaže Brankovićeva.

Koliko je otkrivanje mutacije na BRKA genima važno za zdrave žene podjednako je važno i za bolesne. U cilju uključivanja savremene terapije u Institutu za onkologiju testirano je 20 žena koje imaju karcinom jajnika i kod četiri je dokazano da imaju mutaciju na BRKA genima.

Anđelina Džoli

Associated Press

Anđelina Džoli, Foto: Associated Press

Rak jajnika je inače deseti najučestaliji rak kod žena, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života.

Ivana Selakov

Milorad Milanković

Ivana Selakov, Foto: Milorad Milanković

 

Ivana Selakov: Da, ako čuva život!

- Mislim da je zdravlje na prvom mestu, treba sačuvati život. Ako se već pokaže da žena ima predispoziciju da oboli i spemna je na taj korak da bi sačuvala zdravlje, zašto da ne?! Danas vizuelno sve to može da se nadomesti, pa da izgleda kao da se ništa nije desilo. Podržavam svaki vid sprečavanja razvitka bolesti na ovaj ili onaj način. Danas-sutra da sazna takvu vest, ja verujem da bi svaka žena to uradila.

 

Iva Štrljić

Vesna Lalić

Iva Štrljić, Foto: Vesna Lalić

 

Iva Štrljić: Ozbiljne stvari

- Pretpostavljam da se takve odluke donose nakon detaljnog konsultovanja sa stručnjakom, posle određenih analiza i sa zdravstvenim razlogom, a ne tek tako. To su ozbiljne stvari. Meni zvuči dosta čudno.

 

Nina Radulović Lečić

Zoran Lončarević

Nina Radulović Lečić, Foto: Zoran Lončarević

 

Nina Radulović Lečić: Ne dirati ništa unapred

- Verujem da se svako ko se odluči na takav korak prethodno dobro raspita i dobije nekakav odgovor od svojih lekara. Naravno da postoji razlog da se takva stvar ukloni preventivno i da se to na svetskom nivou radi iz opravdanih razloga. Nisam proučavala slučaj Anđeline Džoli, ali mislim da ne treba unapred dirati nešto što već nije dalo neke znake promena, jer svaki organ u našem telu ima svoju funkciju. Bez obzira na to kako napreduje medicina, mislim da ne treba da reagujemo preventivno na taj način, već da idemo redovno kod lekara i da se kontrolišemo.

 

Vesna Dedić

Mitar Mitrović

Vesna Dedić, Foto: Mitar Mitrović

 

Vesna Dedić: Sektaška kampanja

- Mene interesuje šta na to kaže doktor Džodić, koji je vrhunski svetski stručnjak. Lično mi sve to liči na neku sektašku kampanju. Jednoj ženi uništiti i oduzeti dojke i jajnike, šta smo uradili? Koliko vekova ova civilizacija sa ženama opstaje, a da nisu preventivno amputirale ni grudi ni jajnike? Potpuno mi je strašna ta vest.

Komentari (1)

Ja

26.07.2016 15:25

Koja glupost! Najbolje da nas sve pobiju ti pametni lekari, pa se onda niko nece razboljevati ni od cega! Bolje to nego da se zdrava osakatim i idem kroz zivot bez pola delova tela.