Ruska crkva niče na brdu kraj Banstola
profimedia
Ruska crkva niče na brdu kraj Banstola

profimedia

Ruska crkva niče na brdu kraj Banstola, Foto: profimedia

Hram Blage Marije nosiće i drugo, nezvanično ime, a on će ostati Putinova crkva. Od brvnare koja bi podsećala na zločine tokom akcije „Oluja“ se odustalo, jer je, kako nezvanično saznajemo, vladika sremski Vasilije našao donatore za mnogo veću crkvu.
Inicijator gradnje crkve i član odbora za gradnju Branko Simonović iz Banstola kaže da će i nova crkva ostati Putinov hram, ali i da će sećati na žrtve „Oluje“.

- Crkva će biti vrlo slična ruskoj crkvi Svetog Nikolaja u Sofiji. Zauzimaće oko 200 metara kvadratnih i biće mnogo trajnija od prvobitne brvnare - kaže Simonović.

On dodaje da naizgled čudna odluka o gradnji crkve u ruskom stilu u Sremu ima stanovište u istoriji.
- Nakon Oktobarske revolucije u Rusiji jedan broj uglednih Rusa došao je u Sremske Karlovce. Tu je bilo sedište ruske zagranične crkve, a oni su dosta pomogli našem narodu - dodaje Simonović.

Rado viđen gost: Vladimir Putin

profimedia

Rado viđen gost: Vladimir Putin, Foto: profimedia

Simonović veruje da će Putinov hram pomoći ovom nerazvijenom području.
- To bi moglo da pomogne razvoju mesta i da crkva postane centar Banstola, koji je dugo bio zanemaren. Putin je svetski brend i ne vidim zašto ne bi imao nešto i kod nas. To na kraju može biti i neka vrsta poklona njemu - dodaje Simonović.

Sav novac za gradnju ovakvog objekta još nije sakupljen, ali se u Banstolu i Eparhiji sremskoj nadaju dobrom odzivu ktitora upravo zato što je već proglašena za hram ruskog predsednika.

U eparhiji nam je potvrđeno da je u toku izrada arhitektonskog rešenja crkve, te da će biti vrlo slična onoj u Sofiji.
Prema Simonovićevim rečima, temelj bi mogao da bude iskopan već ovog meseca, dok u eparhiji kažu da će se to desiti najkasnije na proleće.

Ideja o gradnji crkve prvi put se pojavila u leto 2015, kada je dogovoreno da se izgradi takozvana crkva optužnica. Nakon toga je dogovoreno da se izgradi veća i lepša brnvara, ali nije bilo dovoljno donatora.

Putine, poseti nas!

Kada se javila ideja za gradnju crkve, na obeležavanju godišnjice od „Oluje“, prvi donator bio je Tomislav Nikolić, koji je uplatio 250.000 dinara. Simović kaže da bi bilo lepo da se sve završi Putinom. - Video sam da je posetio crkvu u Alpima izgrađenu tokom Prvog svetskog rata. Zašto ne bi došao i kod nas? - kaže on.

Komentari (3)

Gubernator Klatimir Smutin

14.10.2016 23:53

"Hram ruskog predsednika"?! Hramovi se ne podižu živima.Doći će vam put-in kada organizujete vojnu paradu povodom Dana oslobođenja Banstola. Samo pazite da datum bude odgovarajući,u skladu sa planom rada i putovanja druga st. vladimira !

Vasa

15.10.2016 02:11

Sjasite vise sa Putinom ,prvi ce vam zavuci ,idite kod njega u Rusiju

dexon

15.10.2016 03:50

Sada zaista vidim. Nema nam spasa.