Radomir Antić
Dejan Živančević
“Večeras pada “kiša” golova: Radomir Antić

promo

Nije mu lako: Radomir Antić, Foto: promo

Dešavanja u Španiji, u kojoj je Katalonija na spornom referendumu izglasla nezavisnost, već se negativno odražavaju na fudbal zemlje nekadašnjih svetskih i evropskih (trostrukih) šampiona, a eventualna stvarna secescija ove bogate regije imala bi drastične posledice po kvalitet klubova, lige i reprezentacije, odnosno budućnost najvažnije sporedne stvari na svetu u državi na Pirinejskom poluostrvu, gde bi se ugasio i „el klasiko” između Reala i Barselone.

Katalonija

EPA/Quique Garcia

Katalonija, Foto: EPA/Quique Garcia

Javna podrška defanzivca Barselone Đerara Pikea referendumu o nezavisnosti Katalonije izazvala je ogorčenje brojnih pristalica očuvanja integriteta države. Navijači reprezentacije Španije su pogrdnim uzvicima i porukama na transparentima vređali na treningu „crvene furije” supruga pevačice Šakire zbog odluke da i dalje igra za državni tim zemlje čije cepanje podržava. U raspoloženje većinske Španije se uklopio i madridski Atletiko, koji je pre nekoliko dana saopštio da za današnji veliki derbi Primere sa Barselonom neće prodavati karte navijačima gostujućeg tima, iako je prema propisima dužan da to učini. Ostaje da se vidi da li će se i navijači Barse ipak naći na stadionu u Madridu, pošto su neki od njih pre ove zabrane već kupili karte za derbi.

Barsa ostaje bez Lige šampiona?!

Fudbalski klub Barselona bi prema nekim procenama u slučaju nezavisnosti Katalonije platio najveći ceh i ozbiljno ugrozio sadašnji imidž velikog i bogatog svetskog kluba.

Barselonu bi, suprotno izjavama njenih čelnika, teško u svoju ligu primio bilo ko od članova „evropske petice”, pa bi bila primorana da igra u šampionatu Katalonije, gde bi joj glavni „konkurenti” bili gradski rival Espanjol i Đirona.

Još veći udarac Barselona bi doživela od UEFA, pošto bi kao ekipa koja igra u prvenstvu nepriznate države ostala i bez nastupa u Ligi šampiona.

Naš ugledni fudbalski stručnjak Radomir Antić, koji živi u Španiji, a tokom trenerske karijere vodio je tri najveće tamošnja kluba - Real, Barselonu i Atletiko, potresen je dešavanjima u toj zemlji.

- Teško mi je da govorim o ovome što se dešava u Španiji. Mnogo me to boli i podseća na ono što se dešavalo u našoj nekadašnjoj zemlji Jugoslaviji - kaže na početku razgovora za „Alo!” Radomir Antić.

Hoće li, po vašoj proceni, doći do otcepljenja Katalonije od Španije?

- Ne znam, teško je govoriti o tome. Ostaje da se vidi hoće li se premijer Španije Marijano Rahoj odlučiti da primeni član 155 ustava, koji daje mogućnost vladi da u slučaju da neka regije ugrozi interese zemlje suspenduje automnne vlasti i sama preuzme njihove poslove. Treba da se vidi šta će dalje činiti katalonske vlasti, njihov predsednik Karles Pudždemon je potpisao deklaraciju o nezavisnosti, ali je odgodio njeno proglašenje. Mislim da će stvari u pogledu otcepljernja Katalonije biti jasnije za nekoliko dana ili nedelja.

 Izvestan broj Katalonaca ne podržava otcepljenje i na mitinzima se zalaže za očuvanje jednistva Španije?

- Taj deo stanovništva koji ne podržava nezavinost je većinski deo Katalonije - zaključio je Radomir Antić.