Policija traga za njim: Anis A. (23)
Аlo!
Policija traga za njim: Anis A. (23)

Аlo!

Policija traga za njim: Anis A. (23), Foto: Аlo!

Nemačka policija je kao glavnog osumnjičenog za masakr označila Tunišanina Anisa A. (23), koji je donedavno stanovao kod Bobana Simeonovića, poreklom iz Srbije, (36) koji je uhapšen u novembru jer je regrutovao borce za ISIS.

Kako „Alo!“ saznaje, Boban, koji se predstavljao kao Abdul Rahman, rođen je 24. januara 1980. godine u Dortmundu i ima državljanstva Nemačke i Srbije.

Angela Merkel i dalje u šoku

Associated Press

Angela Merkel i dalje u šoku, Foto: Associated Press

- Simeunović povremeno boravi u selu Šarbanovac, opština Bor. Prema raspoloživim saznanjima, on je od 2007. do 2009. godine bio student Tehničkog fakulteta u Dortmundu, odsek biohemijsko i hemijsko inženjerstvo. Pre dve godine je boravio više dana u Šarbanovcu, u kući svojih roditelja, zajedno sa devojkom Nadine Helvig, državljankom Nemačke, koja je, kao i on, prešla u islam. Poslednji put je kroz Srbiju prošao u januaru 2015, kada je iz Bugarske išao prema Hrvatskoj. Tada je putovao u društvu turskog državljanina rođenog u Nemačkoj - otkriva izvor „Alo!“ iz bezbednosnih službi.

Boban S. ima srpski i nemački pasoš

Alo!

Boban S. ima srpski i nemački pasoš, Foto: Alo!

Pomenuti Boban je do pre četiri godine važio za dobrog komšiju, ali se onda, kako navode njegovi susedi, okrenuo radikalnom islamizmu i počeo da drži predavanja u jednoj prostoriji za molitve u Dortmundu, odakle je i regrutovao borce za ISIS. Nemačka policija ga je, zajedno sa još četvoricom, uhapsila u novembru. Boban poseduje i srpski i nemački pasoš, a priveden je zajedno sa Abu Valaom, koji je važio za broj jedan Islamske države u Nemačkoj. Inače, Anis se sumnjiči da se kretao u krugovima salafističkog propovednika Abu Valae, koji je uhapšen u novembru 2016. zajedno sa Bobanom S.

U međuvremenu se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer, koji je potvrdio da je Tunišanin Anis A. novi osumnjičeni za napad na božićnom vašaru u Berlinu.

- On je osumnjičen, ne mora da znači da je napadač - rekao je De Mezijer.
Policija je juče nakon dojave opkolila i jedan tržni centar u potrazi za osumnjičenim, ali tom prilikom nije pronađen pomenuti Tunišanin.

Kamion kojim je terorista počinio masakr

Tanjug AP

Kamion kojim je terorista počinio masakr, Foto: Tanjug AP

 

Ostavio dokumenta u kamionu?

Kako navode nemački mediji, Anis A. (23) je ostavio dokumenta koja glase na njegovo ime ispod sedišta kamiona, a u vozilu je pronađen i njegov DNK. Osumnjičeni je poznat pod različitim imenima i različitim datumima rođenja. Drugi identitet mu je Ahmed A. Dokumenta su izdata u okrugu Kleve, u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Živeo je u Berlinu i Severnoj Rajni i Vestfaliji. Podneo je zahtev za dobijanje azila, ali je postupak i dalje u toku. Osumnjičeni Tunišanin ima nekoliko identiteta, a svi počinju slovom „A”.

Komentari (7)

Jeremija13

22.12.2016 16:02

Nije Srbin u pitanj nego Albanac sa falsifikovanim pasošem, koji se u stvarnosti zove Lavdrim Muhadzeri.

Alpacino

22.12.2016 16:52

@Jeremija13 - Nemac, rodjen i zivi u Nemackoj ali poreklom Srbin. Boban Simeonovic, iz nekog sela kod Bora su mu roditelji.

Pingvin sa Maldiva

22.12.2016 16:26

Mozda ima srpski pasos,ali nije Srbin 100%!!! Razlika je velika!!! Vi , novinari bi trebalo da vodite racuna o takvim informacijama....Najezim se kada procitam da su Srbi, tamo neki Ramiz, Abdulah i Rambo zvani Brusli.

Deniro

22.12.2016 16:50

@Pingvin sa Maldiva - Nemac, rodjen u Nemackoj, odrastao i skolovao se u Nemackoj.. Roditelji Srbi.

Katarina

22.12.2016 17:16

@Pingvin sa Maldiva - Jeste Srbin. Presao je u Islam, radikalizovao se kao i njegova zena. Ne razumem kakav to problem imaju ljudi koji zmure pred cinjenicama? Koliko se Srba poturcilo i primilo Islam za vreme njihove okupacije? Da li ni u to ne zelis da verujes? Nije prijatno, ali je tako. Bolje je da prihvatimo cinjenice nego da zivimo u bajkama.

Tea

22.12.2016 16:31

Ovaj terorista lici na Marlon Branda iz mladjih dana

Nemanja

22.12.2016 20:43

ZA MASAKAR U BERLINU ISKLJUCIVI KRIVAC JE ANGELA MERKEL ,A ZA UBISTVO RUSKOG AMBASADORA ISKLJUCIVI KRIVAC PUTIN ,IZABRANI STE DA CUVATE I VODITE PRVENSTVENO BRIGU O SVOJIM LJUDIMA