Srbija Mapa Karta Srbije
Profimedia
Srbija Mapa Karta Srbije

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Video je, navodno, snimljen u subotu i prikazuje zapuštenu kuću i njene stanare dok veje sneg. Doduše, od onoga što pričaju uspeli smo da razaznamo samo psovku, ali to nije ništa prema uvredljivim komentarima kojima su pojedinci ispratili ovaj snimak i koji su svojevrsni poraz Srbije pred svetom.

Nacionalne geografija na Instagramu ima preko 85 miliona pratilaca iz celog sveta. Neki od njih su pogledali snimak, videli odakle je i rešili da prokomentarišu.

U početku opušteno, sa konstatacijama da je sigurno mnogo hladno u Srbiji, da je snimak kul, da je "wow", da je prizor prelep i jeziv u isto vreme, neki su se samo nasmejali... A nekima nije jasno zašto je ovaj video uopšte zaslužio da se nađe na stranici. Zato su neki pokušali da im objasne.

Jedan od njih upozorio je sve koji žele u Srbiju da budu oprezni. "Ja sam bio prošle godine. Tamo mogu da te ubiju za 10 evra. Beograd je ok, kao i Novi Sad. Ali treba da se držiš u centru i zaobilaziš noćne klubove", napisao je, a onda dodao i komentar o izbeglicama, pošto, po njemu, ovaj video priča njihovu tužnu priču.

"Nacionalna geografija pokazuje kako u Srbiji tretiraju izbeglice, smeštaju ih u hladna skladišta, stare kuće i ophode se prema njima kao prema životinjama... Jer za Srbe nisi čovek ako nisi Srbin".

Osim komentara o kriminalcima i ksenofobima u Srbiji bilo je komentara o navodnim zločinima na Kosovu.

Jedan od korisnika, verovatno dosta upućen u situaciju, podsetio je "šta se dešava na Kosovu, gde Srbi ubijaju decu, žene i starce. Zato i kažem da su Srbi kriminalci".

Treći je zgrožen što "Srbi malu decu teraju na sneg bez jakne", četvrti se jednostavno ruga ovoj idiličnoj destinaciji i poručuje društvu da "pakuju kofere jer tu idu sledećeg leta"...

Onda su dojurili i Albanci koji su se uključili sa pričama o zločinima i Miloševiću.

Poražavajuća slika

Srećom, Nacionalna geografija ima mnogo pratilaca i u Srbiji, koji su pokušali da ublaže situaciju i pokušaju da objasne da ovo nije prava slika Sombora, ni prava slika Srbije.

"Ovo kao da je kuća koju vrlo dobro znam na kraju romskog naselja u Bačkom Monostoru. Nekada je tamo živela žena sa klincima ali su napustili ovaj objekat. Ne znam šta hoće autor ovoga snimka. Odabrao je najgoru kuću za snimanje."

"Legenda kaže da su se sve izbeglice uselile u Srbiju i da National Geographic ne može da ih nađe nigde više u svetu. Jezivo".

"Sramota za Nacionalnu geografiju da ovako predstavlja Srbiju. Srbija je mnogo više od ovoga, prelepa zemlja sa prijatnim ljudima i najboljom hranom".

"Ja razumem da je poenta prikazivanje migranata širom sveta, ali ispade da ih ima samo u Srbiji, da niko i Srbiji drugi ne živi, da Srbija postoji ovde jedino u priči sa migrantima".

"Zašto prikazujete samo ovakve snimke Srbije? Ispada da po vama Srbija ništa više interesantno nema da pokaže, što zaista nije tačno. Neko ko nikad nije bio ovde, a prati vas, verovatno misli da je u Srbiji samo jad i beda. Molim vas, pokažite malo prave lepote Srbije!"

Hrvati nas "branili"

Većina stranaca koja je posetila Srbiju je prokomentarisala da su pojedini komentari čista laž i da se mnogo gore stvari, od lažno navedenih, dešavaju u razvijenim zemljama, a u raspravu su se uključile i naše komšije.

Jedna od osoba koja je prokomentarisala bio je i Hrvat iz Zagreba: "Proživeo sam predgrađe Pariza noću, sigurnije bi se osećao sa ustaškom kapom na utakmici Partizana i Crvene zvezde, na Makrkićkinom skupu sa zastavom duginih boja ili u SDP-ovoj kapi na koncertu Tompsona..."

Bilo je komenatra i tipa: "Tamo izbeglice barem primaju, iako ih, kako kažu drže u "hladnim prostorima", međutim u susednoj Mađarskoj su se od izbeglica ogradili dvostrukom ogradom visine šest metara."

Ali i mudrih: "Poznavati druge je inteligencija, poznavati sebe je prava mudrost." (Lao Cu)

Ovo možda i nije realna slika Srbije u očima stranaca, ali retko ko može da ostane ravnodušan.

Komentari (15)

Marko

05.02.2018 20:36

zabole nas za njihovo mišljenje...

rajko

05.02.2018 22:07

@Marko - pa zar se ne ubijaju svaki dan,ne znam za koliko para ali svaki dan neko nekoga ubije,sta je tu nejasnm,Crnogorci se osilili pa resavaju sve u BG.u.

1999

05.02.2018 20:51

Necu ni da citam tekst odmah znam napisali prlkavi I podli englezi

rajko

05.02.2018 22:05

sta ovde nije istina,u BG.u se ubija svaki dan,ne prodje dan da se ne desi pucnjava,ubijaju kada nekog pogledas popreko.

Kolporter

05.02.2018 23:01

Pa zar nije iznad tekst-obračun na Voždovcu i ubistvo!? A snimak je najverovatnije napravljen sa pripadnicima romske populacije negde u nekoj zabiti. Ako im se ne dopadamo neka prave exit u Tirani a ne samo da pljuju po nama.

sasa

05.02.2018 23:39

Pa bolje nek snimaju amerikance, gde oni žive u kontejnerima i to čitave porodice, ova kuća je hajat za njihove.

somborac

06.02.2018 00:19

A u kojeg većem gradu i u kojoj drzavi nema ubistva? To što se kodnas pretezno dešava su ubistva mafijaša a to ima i drugde samo se nepiše o tome toliko kao kod nas. Kod nas se od mrava napravi slon. Ja živim u somboru i izbeglice su dobro smeštene bolje nego neki siromašni ljudi što žive na salašima.

buba

06.02.2018 00:47

bogami u tekstu nisu nista pogresili..sve je ziva istina

dragan vucinic

06.02.2018 03:03

@buba - nisu ali malo morgen.mutavi nije placen ispod 50000 eura.sinoc crni na vozdovcu mozda cak malo vise.samo nas ponizavaju a i sami znaju da nije tako jer nebi vlada srbije cekirala milion dolara za prebijenog njihovog amera i to u sred amerike.kovacevicu alal vera i danas da se ne zaboravis.

Megi

06.02.2018 01:16

Da bi imali sliku prave Srbije, pored ove slike treba da stoji i slika neke vile sa Dedinja nekog od srpskih tajkuna. Sjaj i beda... O svakodnevnim ubistvima, i bez 10 evra, sekirom, motkom, pesnicama, da i ne govorimo.

♡ SRBIJA ♡

06.02.2018 06:50

Mozda i moze da se nadje ubica za 10€.Ali 17 zemalja Evrope na celu sa Amerikom,izvrsila je genocid nad Srbima iz cistog zadovoljstva.Sami su to i platili.Pobijena deca u milosrdnom bombardovanju,zatrovana zemlja,vazduh,voda,...I sve to uz direktan prenos CNN-a,da ceo svet uziva! Djubrad wampirska,mogu da nam pljunu pod prozor.Za njih smo munja nebeska.Jer imamo srce i dusu!!!

zubac

06.02.2018 08:10

Srbija spada medju visoko bezbjedne zemlje. Ja sam povratnik iz inostranstva i mogu da kazem da ovdje ako se normalno ponasas neces nigdje imati problema. Mozda je samo mali problem saobracaj i bahatost i bezobrazluk vozaca putnickih vozila, sve ostalo je odlicno zbog mentaliteta ljudi.

Kunta Kinte

06.02.2018 09:23

Ma šta ubijamo??? Ma mi to posle ispečemo i pojedemo. Amerikance ne jedemo jer su hranjeni koncentratom.

milann

06.02.2018 10:08

Gebels je uzor americkoj propagandi, nadmasili su ucitelja odavno.

cuba

06.02.2018 11:44

U DEMOKRATSKOJ AMERICI UBIJAJU ZA PATIKE!!! TOLIKA DEMOKRATIJA I SLOBODA DA POLICIJA NE SME U HARLEM I BRONKS DA UDJE NOCU NAROCITO,I KOME VI SOLITE PAMET!!!