Zemljotres Seizmograf
Profimedia
Zemljotres Seizmograf

Profimedia

Zemljotres Seizmograf, Foto: Profimedia

Trese se Balkan u poslednja tri dana! Za 72 sata desila su se čak osam zemljotresa u Hrvatskoj, oko Rijeke, i jedan 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepeni Rihterove skale. Da li nas očekuje baš gadno “drmanje” to ne mogu da predvide srpski, a ni hrvatski seizmolozi, koji kažu da ne postoje pravila kada će se i gde desiti potresi tla. A da je baš neprijatno i kod nas i suseda pokazuju podaci da se “srpski zemljotres” osetio od Vršca preko Pančeva, pa do beogradskog naselja Karaburma, dok je u Hrvatskoj situacija bila malo dramatičnija.

Kako svedoči za “Alo!” Domagoj Margetić iz Zagreba, koji je sada na odmoru u Novom Vinodolskom, na području između Rijeke i Senja, u njegovoj blizini, osetilo se čak osam zemljotresa za tri dana.

- Ovo je potpuno neuobičajeno, iako smo trusno područje. Unazad 40 godina niko ne pamti toliko zemljotresa u tri dana. Ako se računaju i manji bilo ih je osam. Najjači je bio pre tri dana, oko 22.40, jačine 3.9 Merkalija. Baš se treslo! Svi smo izašli u dvorišta čekali. Nismo znali da li da se vraćamo u kuće. Zidovi na mojoj kući su debeli, od kamena, a imao sam utisak da smo na talasima. Ljudi su tu noć, za svaki slučaj, sklanjali automobile od kuća - opisuje Domagoj situaciju.

U Srbiji 1.500 zemljotresa godišnje!

Branko Dragičević ranije je objasnio da se u Srbiji registruje oko 1.500 zemljotresa godišnje i još 2.500 iz bližeg okruženja, ali mnoge od njih čovek ne može da oseti, već ih vide samo instrumenti. - Seizmička opasnost po Srbiju je prisutna i konstantna. U poslednjih stotinak godina dogodilo se oko 40 zemljotresa jačine veće od pet stepeni Rihtera, a pretpostavlja se da će najveći zemljotresi u budućnosti kod nas biti do šest stepeni - naveo je on.

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog sizmološkog zavoda Srbije, navodi za “Alo!” da seizmička opasnost na teritoriji Srbije postoji i ista je oduvek - u centralnom delu države mogao bi da se desi najjači zemljotres, ali ne jači od šest stepeni Rihtera. Naravno, kako naš sagovornik dodaje, niko ne može da predvidi gde će se ponovo zatresti i kada.

- Pripravnost nije na odmet. Posle serije potresa u Hrvatskoj, u Srbiji se preksinoć dogodio samo jedan zemljotres, ne dva kako su mediji preneli, koji se osetio u 23,17 časova, po lokalnom vremenu. U drugoj koloni na našem sajtu pisalo je za isti taj zemljotres po griničkom vremenu, pa su verovatno zaključili da se radi o dva potresa. Radi se o potresu 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepena Rihterove skale. On nije mogao da izazove veću materijalnu štetu, a osetio se u Vršcu, Pančevu, čak i u beogradskom naselju Karaburma, odakle nam se javio jedan čovek. Nismo locirali sve zemljotrese u Hrvatskoj, samo četiri, što stoji i na našem sajtu. Registrujemo samo one jače. Juče smo zabeležili zemljotrese u Jadranskom moru, blizu Neuma - objašnjava Dragičević.

Njegov hrvatski kolega Tomislav Fiket kaže da takve situacije, kao što su se dogodile blizu Rijeke, nisu neuobičajene, ali da se ne mogu predvideti dalja dešavanja.

Komentari (3)

Pera Detlic

11.08.2017 08:51

Blizi nam se dan D, narode u crkve palite svece molite Boga za oprostaj menjate patrijarha,predsednika,premijera,vladu,parlament i ustavni sud.

vitez

11.08.2017 22:22

@Pera Detlic - Pa što da se zamlaćujemo i menjamo vlas, izgleda da nas jedino dobar zemljotres može spasiti.

Sicca

11.08.2017 11:03

Ovaj u 23.17 se osetio i u NS