Beograd pun živopisne scenografije
Milorad Milanković
Beograd pun živopisne scenografije

Milorad Milanković

Beograd pun živopisne scenografije, Foto: Milorad Milanković

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, kaže da u poslednjih šest meseci, od kada je Uredba kojom je domaćim i stranim producentima omogućen povraćaj od 20 odsto uloženog novca efektno stupila na snagu, ostvaren je veliki uspeh.

- Krenuli smo skromno, a sada velika holuvdska kompanija snimarimejk čuvenog ostvarenja „Papilon”, koji će košati 10 miliona dolara, i pilot-serije „Kripton” o roditeljima Supermena - objasnio je Jevtić.

On podseća da je u Hrvatskoj sniman „Star Wars”, kao i serija „Game of Trones” i da je od toga cela privreda zaradila i pritom popravila imidž zemlje.

Anđelka Vlaisavljević, vlasnica i direktorka kompanije „Work in Progres” navodi da je na prvi projekat koji su radili potrošeno milion dolara, a već na sledeći oko 2,5 miliona.

Kris Not, Selma Hajek, Kevin Kostner, Pirs Brosnan

Alo!

Kris Not, Selma Hajek, Kevin Kostner, Pirs Brosnan, Foto: Alo!

- „November Man”, u Srbiji je potrošio četiri miliona, a sada se paralelno radi „Papilon”, koji će potrošiti osam miliona dolara, i „Warner Brothers“, koji će za tri nedelje snimanja pilot-serije potrošiti oko četiri miliona. Ako pilot bude prihvaćen, trebalo bi da radimo po 10 epizoda godišnje, punih pet godina. U tom slučaju, „Warner Brothers” će godišnje u Srbiji trošiti oko 15 do 20 miliona dolara - kaže ona.

Da će dolazak stranih produkcija svakako imati višestruke pozitivne efekate, ocenjuje za „Alo!” i reditelj Stevan Filipović.

- Ova je takođe dobro i za sve ljude koji rade u filmskoj industriji jer će imati posla - od rekvizitera, preko ljudi koji rade efekte, do ostatka filmskih ekipa - svi će biti na neki način uposleni. Tako je u Hrvatskoj bilo i sa „Igrom prestola“, a sada su im bili i „Ratovi zvezda“. Sve to donosi sredstva u domaće budžete i donosi posao filmskim radnicima - kaže on.