Domaćinu iz Kušića stradali  malinjaci:  Uroš Milojević
Alo!
Domaćinu iz Kušića stradali  malinjaci:  Uroš Milojević

Alo!

Domaćinu iz Kušića stradali malinjaci: Uroš Milojević, Foto: Alo!

Maline, koje su glavni proizvodni adut tog kraja, bile su već oštećene zbog dugotrajnih kiša, a sneg u maju ih je dokrajčio, dok se sa zasadima krpompira kasni.

Blagoje Drašković, šef mesne kancelarije Močioci, u razgovoru za „Alo!“ rekao je da je u ivanjičkom kraju oštećeno oko 50 odsto malinjaka i da situacija nije dobra ni za krompir.

- Ovaj kraj je poznat i po krompiru, ali zbog obilnih padavina ne može da se uđe u njive, vlažna je zemlja. Zbog toga će sadnja kasniti, a čim kasni sadnja, lošiji su prinosi. Teško da će biti šljive, a stradili su i voćnjaci jabuka i oraha zbog mrazeva u aprilu - objašnjava Drašković.

Svetlana Bogdanović Samardžić, sekretar mesne zajednice Kušići, priča da su ljudi u ovom kraju očajni, jer oni od proizvodnje krompira i malina žive.

Sneg zavio u crno malinare

Alo!

Sneg zavio u crno malinare, Foto: Alo!

- Krompir se sadi od sredine aprila do polovine maja. Bilo je planirano da se zasadi oko 30 hektara ove kulture, ali je zbog kiše do sada zasađeno samo sedam. Staradali su mnogi malinjaci. Tamo gde su bile bolje maline, šteta je veća. Ne znam šta će biti i ko će pomoći - kaže Svetlana za „Alo!“.

U Novoj Varoši juče je besnela mećava kao usred zime. Debljina snežnog pokrivača je oko pet centimetara, a na planinama čak do 10. Vlažni sneg lepi se za lišće, a meštani Nove Varoši srahuju da će polomiti grane na voćkama.
Violeta Tošić iz mesta Erčege, kaže da im je sneg uništo 40 ari zasada pod malinom.

- Sinoć, kada smo krenuli na spavanje, sneg nije padao. Da smo znali da će da pada, ne bismo spavali cele noći. Imam troje dece koje školujem. Živimo samo od proizvodnje maline, sada nemamo ni za hleb - istakla je Tošićeva.

Svi usevi nadrljali

Miodrag Simić, stručni savetodavac za ratarstvo za Pomoravski okrug, kaže da je vreme ubilo mnogo useva. - Pšenica je u fazi klasanja, cvetanja i mogućnosti za zaraze su velike zbog vlage, a u njive se ne može ući da se tretira jer je blatnjavo. Kukuruz, koji je kasnije posađen, u zemlji je i hranljivi elementi ne mogu do njega. Sigurno je da će ovo vreme uticati na prinos, rod će sigurno biti manji. Zbog ove kiše ima mnogo korova, pa će biti manji prinos i kukuruza - objašnjava on.

Komentari (5)

Stojko

17.05.2016 08:36

Steta za te ljude, ali mi sve te proizvode ionako uvozimo iz inostranstva, pa se na pijacama i u supermarketima nece ni primetiti.

dragan

17.05.2016 08:45

Pa maline sene sade u planini,nego do 800 metara nad.visine.drugo je stomselhak hoce nazor da posadi i zaradi.

Kolporter

17.05.2016 09:17

Ko vas klacka,nemam ni ja u gradu sta da jedem,gazda smanjio platu posle 5 god.

viren

17.05.2016 10:46

Mislim da Srbija nije samo "Ivanjica, Prijepolje i Nova Varoš". Ima tu jos nekoliko sela.

Moca Seljak

17.05.2016 20:48

Zbog neki neozbiljni komentara reko bi'Jedini prihod sto mozenesto skromno da se zaradi to je voce i kad se desi ovaka situlacija na gubitku je Seljak i Drzava'