Drašković osuđen kao izvršilac, a Spasić kao nalogodavac ubistva
Vesna Lalić
Drašković osuđen kao izvršilac, a Spasić kao nalogodavac ubistva

Vesna Lalić

Drašković osuđen kao izvršilac, a Spasić kao nalogodavac ubistva, Foto: Vesna Lalić

Advokat Veljko Delibašić najavio je da će uložiti žalbu na ovu presudu.

- Srbija nije dobila ništa, okrivljeni nije dobio ništa, a ni ja kao branilac! Sve u svemu, pokušaćemo na silu, putem žalbe, da se uključimo u ovaj postpak i da ukinemo ovu skandaloznu presudu! Ukoliko nam to ne uspe, obratićemo se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Moj kolega u Belgiji će pokušati da dobije presudu. Pitanje je da li u tome uspeti, jer se sve odvijalo u tajnosti. Posle toga ćemo uložiti žalbu - rekao je Delibašić.

Vera Drašković, majka Andrije Draškovića, izjavila je juče za „Alo!“ da je njihova porodica zatečena presudom belgijskog suda.
- Ništa nismo dobili! Ne znamo šta se događa. Cela porodica je šoku! - rekla je kratko Vera Drašković.

Enver Hadri  ubijen 1990. na  ulici u Belgiji

Arhiva

Enver Hadri ubijen 1990. na ulici u Belgiji, Foto: Arhiva

Advokat Milan Alanović, branilac Veselina Vukotića, u izjavi za naš list kaže da je u ovom slučaju reč o političkoj presudi protiv Srbije!
- Naš zakon ne poznaje političko ubistvo kao krivično delo! Pitanje je da li presuda belgijskog suda uopšte može da bude priznata kod nas. Presuda je u potpunosti sporna. Lično, voleo bih što pre da vidim pismeni otpravak presude preveden na srpski i da pročitam obrazloženje - rekao nam je advokat Alanović.

Nela Kuburović, ministarka pravde, izjavila je juče da iz Belgije nije stigla zamolnica za izručenje trojice naših državljana koji su osuđeni za ubistvo Envera Hadrija.

- Ukoliko bude stigla, postupaćemo po njoj. Između Srbije i Belgije ne postoji ugovor o međusobnom izručivanju osuđenih, ali Belgija ima pravo da zatraži da osuđeni služe kaznu na teritoriji Srbije, odnosno da naša država prizna međunarodnu sudsku odluku - rekla je ministarka pravde.

Nela Kuburović

Alo!/Ana Paunković

Nela Kuburović, Foto: Ana Paunković

Porota briselskog suda objavila je presudu za ubistvo Envera Hadrija kojom su Božidar Spasić, Andrija Drašković i Veselin Vukotić osuđeni na doživotnu robiju. Vukotić i Drašković osuđeni su kao neposredni izvršioci, a Spasić kao organizator ubistva. O ovoj presudi odlučivalo je 12 porotnika, koji su optuženima dali maksimalne zaprećene kazne, bez u uzimanja u obzir olakšavajućih okolnosti.

Izvor „Alo!“ navodi da Belgija može tražiti da trojica osuđenih kaznu služe u Srbiji.
- Sve je individualno i sve je moguće. Oni mogu da strahuju da će naš sud priznati presudu i uputiti ih na izdržavanje kazne kod nas - kaže sagovornik „Alo!“ iz vrha srpskog pravosuđa.

Enver Hadri, šef komiteta za ljudska prava na Kosovu, ubijen je 25. februara 1990. hicem u glavu, kada se oko 16.30 zaustavio na semaforu u belgijskom gradu Sen Žilu. Hadri je ubijen pucnjem iz automobila koji je projurio pored vozila u kojem se nalazio.
Prema rečima nekoliko svedoka, osoba koje je pucala je otvorila prozor sa suvozačeve strane i ispalila hitac. Prema presudi, motiv zločina je politički, jer je Hadri štitio interese kosovskih Albanaca i zalagao se za nezavisnost južne srpske pokrajine.

Božidar Spasić

Dušan Milenković

Božidar Spasić, Foto: Dušan Milenković

 

Božidar Spasić: „Osudili nas u pauzi za ručak“

Božidar Spasić, bivši operativac DB-a, rekao je juče u izjavi za „Alo!“ da je ovakva presuda standardna procedura protiv Srba na Zapadu i da nimalo nije iznenađen! - Ma presuda je bila očekivana. Nisam uopšte uplašen, niti zabrinut. Nije prvi put da sudovi na Zapadu izriču ovakve presude. U slučaju ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983, nekadašnji funkcioneri jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni su u u Minhenu na doživotne robije. Oni su bar bili prisutni u sudnici, dok je naše suđenje održano između dva ručka i boce vina! Moj advokat će se obratiti Ministarstvu pravde i tražiti da oni zvaničnim putem dobiju optužnicu i presudu da vidimo o čemu se radi. Nemamo nijedan validni dokument o tome, sve smo saznali iz medija - objasnio je Spasić.

 

Orhan Dragaš: Neprijatna presuda za Srbiju

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost: „Svakako da je vrlo neobično da se ovakva presuda donese u odsustvu, posebno jer se radi o ubistvu od pre više od 25 godina. Nažalost, vrh savezne službe državne bezbednosti tadašnje Jugoslavije je često prelazio crvenu liniju svojih ovlašćenja, pa je učestvovao i u likvidacijama političkih protivnika režima. Uzimajući u obzir ovu činjenicu, nije nemoguć ni ovaj konkretan slučaj u Belgiji. Naravno, veoma je neprijatno za Srbiju“, rekao je za „Alo!“ Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Komentari (7)

Clany1992

26.11.2016 01:03

Ovo je klasican slucaj podlog i kukavickog smaknuca i u potpunosti se slazem sa presudom suda. Takva smaknuca smo imali i ovde u Srbiji 90-ih i sada na taj nacin kukavicki ubijaju ljude cak i zene, nedavno je upucana Teodora Kaćanski iz NS. Nasa Drzava treba da sledi primer sudske presude ovih kukavicnih krvnika i da za smaknuca u Srbiji presudi dozivotne robije kukavicama. Ko zna koga su sve ovi u Srbiji ubili. Treba da robijaju dozivotno.

crna trojka

26.11.2016 02:01

@Clany1992 - Sta je shipsone? Mislis da mozete bas sve ?

Boris

26.11.2016 03:22

@Clany1992 - Sta ti mislis da su oni samoinicijativno ubili siptara.Bozic je radio u DB-u i otac Draskovica pa je i sin tada ucio zanat. Sve sluzbe u svetu rade na isti nacin nazalost tako da ta tvoja idealisticka patetika ne prolazi .Oni su nuzno zlo.

crna trojka @Clany1992

26.11.2016 19:05

@Clany1992 - Pocinje da zalim sto sam Srbin i stidim se svog Srpskog porekla, Naroda i Drzave u kojoj zivim Zbog takvih kao sto si ti i tebi slicnim. Nije ni cudo sto nas u svetu ne podnose i krisom nas gledaju ispod oka, to sam i sam imao vise prilika da se uverim. Mi smo za njih zlocinci, ubice, lopovi, kriminalci, okupatori i teroristi. Ali sada vidim da su ljudi upravu u svakom smislu. jer velika vecina podrzava ubice, teroriste, kriminalce i lopuze. Stidim vas narode moj. Sram vas bilo.

qr

26.11.2016 02:44

krivo mi za babu

dasa

26.11.2016 07:03

Ova nazovi ministarka ,još niko ništa zvanično nije kazao ,odmah izručuje .Odmah se uvlači EU a ne vidi da joj je sudstvo dotaklo dno -dna.Prodala bi sve samo da joj se neko iz EU kiselo nasmeje.

DA

26.11.2016 08:25

Ovo se sve desilo zbog Spasica i njegovih lovackih prica i hvalisanja .Nadrljase ni krivi ni duzni a Srbija ih nece zastitit.