Srbija
Profimedia
Srbija

Profimedia

Srbija, Foto: Profimedia

Predstavnici privrede slažu se da je Srbija napredovala, ali da je potrebno još dosta rada na reformi javne uprave, efikasnijoj primeni zakona, ubrazanju sudskih procesa i smanjenju sive ekonomije.

Predsednik UO AmCham Zoran Petrović kaže da su, za privlačenje investicija, važni mnogobrojni faktori, te da Srbija ima dobre zakone koje se ne sprovode u dovoljnoj meri.

Kako kaže, iz ličnog iskustva koje ima u saradnji sa investitorima, oni u Srbiji nailaze na problem koje se tiču institucija, katastra, dugih i skupih sudskih procesa.

"Problem je veliki nivo sive ekonomije koja stavlja nas koji radimo legalno u nepovoljan položaj, tako igramo istu igru sa različitim pravilima. Stanje na terenu i procesuiranje slučajeva su poražavajući, a problem je i nekompetetnost onih koji sude u sporovima koji se tiču ekonomije", ocenio je Petrović.
On ističe da postoje i dobre stane, stabilna fiskalna politika, smanjenje deficita, smanjenje javnog duga i drugi pokazatelji koji nas čine "normalnom zemljom".

"Napravljeni su i pomaci u Zakonu o radu, a dobro je i da se nešto radi na reformi javen uprave, jer i pojedinci i kompanije žele što manje vremena da provedu u odnosu sa državom", navodi Petrović.

Prema njegovim mišljenju, za veći rast BDP-a neophodno je više investicija, ne samo privatnih, već još više državnih.

"Kao drzava ne investiramo dovoljno, ne trošimo ni sredstva u budžetu koja su za to opredeljena. Nismo dobri u definisanju projekata i njihovom sprovođenju, a jaka država u smislu investicija može da nas dovede do bržeg rasta", kaže Petrović.

Potpredsednik UO Naleda Goran Kovačević ocenjuje da je za brži rast BDP-a Srbije neophodno smanjenje javne potrošnje, demonopolizacija sistema i razvoj domaće privrede.

Kako navodi, brojne su prepreke u reformi sistema, a knjiga preporuka koju NALED izdaje, "Siva knjiga" koja obuhvata oko 100 promena koje se moraju rešiti, na kraju ima malo efekta.

"Kada razgovaramo sa nadležnima nema protivljenja, sve je dogovorimo, ali realizacija je problem. U zadnjih pet godina prosecnno rešavanj pitanja iz 'Sive knjige' je 8,25 odsto rešenih problema, dok je oko 13 odsto uzeto u razmatranje. Moje iskustvo je da to nije personalni otpor, problem je neuskljađenost pravne regulative i šuma neusaglašenih propisa", naveo je Kovačević.

Predsednica Srpske asocijacija menadžera Stanka Pejanović kaže da se mora raditi na "ekonomskom patriotizmu", saznanju da nivo potrošnje zavisi od zarade, kao i na tome da ne budemo prepoznati kao tržište jeftine radne snage.

"Mislim da je jedan od osnovnih problema odliv radne snage, moramo konkretno da se zalažemo za veća izdavanja za nauku, koje je na niskom nivou u odnosu na region i Evropu, mi imamo znanje koje moramo da zadržimo", rekla je Pejanović.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihailova istakla je važnost inovacija, novih tehnologija i novih proizvoda koji mogu dovesti do većeg broja radnih mesta i poboljšanja poslovne klime.

"Važno je smanjenje administrativnog tereta. Ako Srbija želi da održi dugoročnu kompetitivnost, važno je da se menja u skladu sa vremenom, mora da postoji politička volja da se menjaju stvari kako bi privreda postala konkurentnija", zaključila je Mihalkova. 

Komentari (2)

XXL

15.12.2017 09:09

Je l' treba ovde komentar? Ne bi da se ponavljam oko pravosuđa i kritika na račun i uticaj na rad sudstva - dosadio sam brate i sam sebi.

nesa

15.12.2017 15:40

sve bi se to sa administracijom resilo kada bi drzava jednostavno isterala bespotrebnu administraciju na ulicu kao i radnike sto je izbacila.onda moze da kaze da je porez obavezan.