Nema sentimentalnost: Andrej Černišov
Marko Metlaš
Nema sentimentalnost: Andrej Černišov

Marko Metlaš

Nema sentimentalnost: Andrej Černišov, Foto: Marko Metlaš

On je među “golubovima” već godinu dana, a za to vreme zaljubio se u Srbiju. Danas ga čeka težak ispit, dočekaće šampiona - Crvenu zvezdu.

- Trener crveno-belih Miodrag Božović nekoliko puta je nosio majicu sa likom Vladimira Putina. Da li je to za vas iznenađujuće?

- Nije to za mene ništa neočekivano! Sa Božovićem sam se sreo dok je bio trener Lokomotive, a ja direktor Torpeda. On je sa uspehom radio u Rusiji, zavoleo ju je, pa je logično što na ovakav način želi da joj se oduži. Ja volim Srbiju i sigurno ću nositi garderobu sa motivima vaše države ili pojedinca - kaže Černišov za “Alo!”.

- Kako ćete danas protiv Zvezde?

- Igramo protiv najboljeg tima. Isprsićemo se. Imamo problem sa odbranom, sve su to mladi i još neiskusni fudbaleri. Ali imamo lepu priliku da se iskažemo protiv lidera - zaključio je Černišov.

- Posle nekoliko država nekadašnjeg SSSR-a, Saudijske Arabije i Kuvajta otkud vas je put doveo u Srbiju?

- Dolazio sam ja i ranije u Srbiju na odmor. Obožavam Srbe! Ljudi su divni, zemlja je prelepa. Nisam se dvoumio kada me zvao Spartak. Iznenadio sam se i kvalitetom srpskih fudbalera. Imate i dobru fudbalsku školu. Vaši klinci bili su evropski i svetski prvaci. Svaka čast!

- Ali naši klubovi nemaju nikakve rezultate u Evropi?

- Ovde nema novca i, nažalost, mladi igrači prerano odlaze u inostranstvo. Time gube i oni i vaši klubovi. To je ozbiljan problem. Imali smo ga i mi ranije, kada su naši fudbaleri išli u Finsku, Island i Austriju. Kada se stanje poboljšalo, liga ojačala, počeli su da odlaze u ozbiljnije lige, ali većina ostane kod kuće. Dakle, kvalitet ostaje u Rusiji.

- Ni reprezentaciji Srbije ne ide poslednjih godina?

- Nije mi bilo jasno kako to da imate odlične igrače u inostranstvu, a kada igraju za državni tim - nema ih nigde, pa ni rezultata. Imali su, verujem, problem sa disciplinom, ali i psihološki aspekat je tu odigrao ulogu, dok u komšiluku imate pozitivan primer Hrvatske, jer oni izgiboše za reprezentaciju.

- Poznajete i selektora Srbije Slavoljuba Muslina. Da li je on čovek koji će vratiti sjaj reprezentaciji Srbije?

- Razgovarali smo nekoliko puta dok je bio u Amkaru. Imao je odličan rezultat u Rusiji, sa Krasnodarom naročito. Veoma je dobar na poljima discipline i taktike. I, evo, već se vidi ogromna razlika u vašoj reprezentaciji. Muslin je pravo rešenje - tvrdi Andrej.

Rakija je čudo!

Slobodno vreme Černišov provodi sa svojom suprugom Jekatarinom u šetnjama po Palićkom jezeru i izletima po Beogradu i Budimpešti. - Odgovara mi život u Subotici. Hrana je fenomenalna, a tek šta da kažem za vašu rakiju, sjajan proizvod - uz osmeh će Černišov.

Save

Save