Hoće sve da nam otme: Hašim Tači
Associated Press
Hašim Tači

RAS

Hašim Tači, Foto: RAS

 Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović uveren je da će Specijalni sud za ratne zločine OVK dati odgovore na pitanja u vezi sa počinjenim zločinioma na KiM, da će izvršioci biti kažnjeni, a žrtve i njihove porodice dobiti satisfakciju i mir!

- Poruke koje stižu od pojedinih lidera i veterana OVK prema tom sudu i optužnicama, koje će se očekuju, su negativne. Vodi se jedna kampanja, sve se radi da se stvori pritisak i utisak da se, ako se bilo šta krupnije desi, to neće ostaviti ravnodušne kosovske Albance - rekao je Odalović.

Udomio sina:  Veljko Odalović

Medija centar

Udomio sina: Veljko Odalović, Foto: Medija centar

 On, ipak, smatra da Srbi ne treba toga da se boje.

- Ono što Sud mora da uradi, što verujem da je tužilaštvo uradilo u dovoljnoj meri jeste da prikupi dovoljno dokaza da može da podigne prve optužnice. Dokazi su tu i nema mnogo nepoznanica - rekao je Odalović.

Nije, kaže, problem u dokazima za zločine koje su sprski državni organi predstavili, već je problem to što nije i ne postoji podrška i razumevanje međunardnih organizacija i međunarodnih sudova za izručenje pojedinaca koji su nesporno počinili zločine.

Podsetio je i na likvidaciju svedoka koji su trebalo da svedoče u Hagu protiv, na primer Haradinaja, i dodao da je gotvo neverovatno da za to niko nije odgovarao, kao i da je, kako je rekao, strašno to što ti procesi nisu okončani zato što su svedoci ubijeni ili nestali.

Govoreći o zločinima, Odalović je izdvojio tri, kako je rekao, teška koja su počinili pripadnici OVK na teritoriji KiM - rudarima koji su krajem juna 1998. kidnapovani na površinskom kopu Belaćevac, napadu na civile iz okoline Orahovca iste godine i ubistvu žetelaca 1999. godine u Starom Gackom.

Upozorio je da dok god su počinioci tih zločina na slobodi i na javnim funkcijama s “ambicijama da sutra budu predsednici država i vlada izmišljenih teritorija”, to govori da problem nije rešen.

- To su pogrešni idoli, pogrešni profili ljudi, koji ne smeju da ne budu sankcionisani - poručio je Odalović.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Taci bez imalo srama kaže da je ponosan na svoje angažovanje u naporima za “oslobođenje i nezavisnost Kosova”. Povodom početka rada Specijalnog suda za ratne zločine i očekivanja prvih optužnica on je za Slobodnu Evropu rekao da će pravda pred tim sudom “nadvladati svaku vrstu klevete”, tvrdeći i da je OVK vodio “pravednu i čistu borbu” i da su mnogi komadanti OVK optuženi, kažnjeni i zatim oslobođeni kao nevini.

Drecun: Očekujem veliku optužnicu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Sud za ratne zločine koje je počinio OVK, radi na osnovu izveštaja Dika Martija, te da očekuje veliku optužnicu, na kojoj bi mogli da se nadju “najodgovorniji iz “dreničke kriminalne grupe” Hašim Tači, Agim Čeku, Sulejman Selimi, Kadri Veseli, Džavid Haliti, a tu je i Haradinajev klan, Fatmir Ljimaj i drugi”. Drecun je naveo da imunitet za ratne zločine ne postoji, ali je dodao da kada je reč o Haradinaju i pitanju da li može da izbegne pravdi može doći do odredjene vrste političkog imuniteta.Euleks traži hapšenje pripadnika OVK Italijanski tužilac Euleksa podneo je zahtev za privođenje i određivanje pritvora grupi bivših pripadnika OVK koje smatra odgovorim za pogrom nad srpskim stanovništvom u martu 2004. godine, preneo je prištinski portal Kalixo. Tužilac u zahtevu na 41 strani on navodi se da je ta grupa primala naređenja od visoko pozicioniranih komandanata OVK, koji su se u to vreme obučavalli za vodeće političke pozicije. Martovski pogrom iz 2014. je bio planirani masovni napad albanskih ekstremista na srpsko civilno stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

 

Komentari (12)

Remington

08.07.2017 06:22

Kosovo će ganjati i kažnjavati svoje ali šta je Srbija uradila po tom pitanju, ništa, osim kvazipredstava za mazanje očiju i ušiju domaće publike. Zato medjunarodna zajednica i sudovi je tretiraju tako, t.j. ne uzimaju za ozbiljnog partnera u rešavanju svega toga zla.

Karlito

08.07.2017 12:05

@Remington - Jeste, trebalo bi Srbija da nešto uradi i sa vama, što je podrivate iznutra. Ali, i to ćemo jednom doživeti.

Alic

08.07.2017 07:35

Da se ne zanosimo. Amerikanci su dali spiskove svedoka Haradinaju i on ih je, naravno, pobio. Amerikanci su izvršili pritisak na Francuze da nam ne izruče zločinca, nego su ga postavili za premijera Kosova.

Tamo neko

08.07.2017 08:25

Izvuci ce se i te kako,nije im ovo prvi put.

Franklin

08.07.2017 09:43

ovim cirkusom se samo pravi steta srpskom narodu na Kosovu.. bolje bi bilo da se manete gluposti jer uciniti nesto ozbiljno se ne moze, samo stetu sopstvenom narodu praviti, ne isplati se

branko1

08.07.2017 14:15

@Franklin - Uvek treba pokušavati ono što je ispravno,pa makar I bile male šanse.Znaš Frankline,ne daj bože da mi neko napadne decu,na primer,ne bih se pitao da li su jači od mene ili ne,nego bih udario........

Rada

08.07.2017 12:02

Bili su neoborivi dokazi i protiv Ramuša, pa Amerika ga nije dala.

mitar miseljic

08.07.2017 15:22

@Rada - dr seselj se zrtvovao za sve radikale ali dali ce to velikim silama biti dovoljno.uvek imaju keca urukavu pa i za danasnjeg predsednika.

Zoran - Tico - Tico

08.07.2017 16:18

A gde baš ti Odaloviću da nam tumačiš dešavanja!? Prošao si sve tranzicije i ostao u strukturama vlasti. Vidim samo koliko si smršao zbog sekiracije, pa po tome i sudim koliko je tebi stalo do Srbije.

Vlak u snijegu

08.07.2017 18:07

Ovaj "generalnin sekretar" sve zna o zločinima albanskih političara,samo ne zna ko je od srpskih policijskih službenika odgovoran za zločin i smaknuće ratnih zarobljenika,američkih državljana,braće Bitići.

nada

08.07.2017 18:21

I kada bi sve to bilo realno pa oni se granice sa majkicom Albanijom i za cas su tamo !!!!!!!!!!!!!!!! Novac im je van zemlje tako da za njih nema zime ali zivi bili pa videli !!!!!!!!!!!!!!

Cale

09.07.2017 04:09

Srbi bi krenuli i po mojoj mrtvoj majci...ali nema od toga ništa...