Jonuz  Musliju
promo
Jonuz  Musliju

promo

Jonuz Musliju, Foto: promo

Nakon što je Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, sa sedištem u Bujanovcu, dao punu podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova uz komentar da, ukoliko bi došlo do toga, ne bi imalo smisla bez Preševa, Bujanovca i Medveđe, ministri u Vladi Srbije saglasni su da Mulsijuem treba hitno da se pozabave državni organi i da on bude uhapšen!

Preti mu zatvor do 15 godina!

U članu 307 Krivičnog zakona, koji nosi naziv „Ugrožavanje teritorijalne celine”, kaže se da „ će se ko silom ili na neki drugi način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi kazniti zatvorom od tri do 15 godina”.

Dan nakon što je Musliju bez pardona rekao i: „Mi smo ratovali i sama borba OVPMB je imala za cilj da realizuje takav poduhvat, to je i volja građana sa referenduma na ovim prostorima na jugu Srbije, održanog 1992. godine, na kojem su se Albanci sa juga izjasnili da će, ako dođe do promene granica i teritorija, tražiti ujedinjenje sa Kosovom i Albanijom”, šef srpske diplomatije Ivica Dačić za „Alo!“ kaže da to ne sme proći nekažnjeno.

- Po mom mišljenju, državni organi Srbije bi trebalo da reaguju na otvoreni separatizam Jonuza Muslijua i poziva na rat - otvoreno je naveo ministar spoljnjih poslova za „Alo!“.

Ministar za rad Aleksandar Vulin istog je mišljenja. On za „Alo!“ kaže da predsednik Nacionalnog saveta Albanaca izjavom da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da se pripoje Kosovu i Albaniji poziva na treći balkanski rat i rušenje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije.

Petrov: Mora biti smenjen!

Profesor Ustavnog prava Vladan Petrov za „Alo!“ kaže da Musliju u najmanju ruku mora biti smenjen sa funkcija koje obavlja.

- Ovakve izjave predsednika Nacionalnog saveta su apsolutno primer zloupotrebe i funkcije predsednika i čitave institucije. Saveti Nacionalnih manjina nisu državni organi, nego organi čije je uspostavljanje obezbedila država, dala im pravi okvir i status i služe da se bave pitanjima unapređenja i zaštite manjinskih prava, a to apsolutno nije ono što radi Musliju. On se bavi državnim pitanjima. Njegova funkcija predsednika opštine takođe bi mogla da bude dovedena u pitanje, jedinica lokalne samouprave bi mogla da podnese postupak za njegovo razrešenje - ističe on.

- Ovo treba da komentarišu nadležni državni organi i on bi za ovo morao da odgovara. Ovo nije neka politička izjava, niti lični stav, već poziv na rušenje ustavnog poretka i ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ovo je nastavak onoga što je učinio Edi Rama, što je nastavio Hašim Tači, to je poziv na treći balkanski rat za stvaranje velike Albanije - izjavio je Vulin.

Vulin navodi i da se treći rat na Balkanu neće voditi na teritoriji samo jedne zemlje, već da postoji opasnost da zahvati i više zemalja regiona.

- Nijedan balkanski rat nije se vodio na teritoriji samo jedne zemlje, a NATO treba da obuzda Albaniju da ne zvecka oružjem. Mi nemao nijednu dečju glavu za bacanje - rekao je Vulin.

I predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava srpskog parlamenta Meho Omerović pozvao je međunarodnu zajednicu, EU i sve njene članice da adekvatno reaguju na izjavu predsednika bujanovačke opštine.

- Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji - naveo je Omerović.

Omerović ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

Musliju krši sve zakone

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je za „Alo!“ da je predsednik bujanovačke opštine „prekršio sve zakone Srbije”.

- Ovde se ne radi samo o pozivu na separatizam, poziv na separatizam može da bude legitiman dok je isključivo politički. Ovo je poziv na nasilje jer ujedinjenje Kosova i Albanije i promena granice Srbije može da se sprovede samo ratom. Ovo je direktan poziv na rat, na terorizam i na sve ono što civilizovan svet osuđuje. On krši sve zakone Srbije i međunarodne norme. Srbija mora da reaguje - ističe Anđelković.

 

Komentari (26)

A kada ce to biti?

22.04.2017 06:58

Dajte opet albance u Srbiju sa njihovim zastavama a vaše gaze. Niste vi sazreli zadatku.

zix

22.04.2017 19:23

@A kada ce to biti? - Dragi moj prijatelju, nažalost ti si u pravu. Dokle god ima onih koji više mrze Maju Gojković i Vučića, od neprijatelja koji bi da ruše državu, mi nismo dorasli zadatku. To kod vas nebi prošlo.

baba roga

22.04.2017 07:17

Nešto neverujem u hapšenje dotičnog.Može da priča to je demokratski.Videćete. E u Titovo vreme ćorka momentalno...

Dragan

22.04.2017 15:25

@baba roga - U Titovo vreme bi ga "progutao mrak". Nikakvo hapšenje.

Nik

22.04.2017 08:17

Pa hapsi bre drzavo šta čekaš

e moj

22.04.2017 19:59

@Nik - Normalna drzava Ne Najavljuje hapsenje, Vec UHAPSI, ali mi smo pod sultanom svevisnjim av, sta god to znacilo

Ana

22.04.2017 08:19

Mora da odgovara, krivično, moralno, politički i finansijski. Hoćemo mi građani da izdržavamo luksuzni život ovog izdajnika i ratnog huškača?! Čoveka koji sa pozicije državnog službenika ove zemlje poziva na rat protiv nje i otimanje teritorije?! Drsko i bahato preti?! U zatvor gada!!!

Djoko

22.04.2017 08:19

Ovog fasistu treba pod hitno proterati i oduzeti mu sva dokumenta Srbije.

Paja

22.04.2017 09:04

Da ga hapsite? Slozni ministri? Kakav je integritet i moralni kvalitet tih koji bi da hapse? Oni jos nisu odgovarali za to sto su Srbiju urnisali od 1990. do 2000. a drugima bi da sude. Kako mozete da ga hapsite kada pustate Karica za 65 mil evra? Kako ste pustili Caneta? Koga ste uhapsili za helikopter i 7 mrtvih? Koga ste uhapsili za Savamalu? Koga ste uhapsili za pevacicu Jelenu? Ovu dileju ne mozete da hapsite i zato sto bi prvo trebalo sebe da uhapsite zbog necinjenja u navedenim primerima.

More pajo

22.04.2017 12:07

@Paja - Dal' ti nisi brat muslija "delijo" ?

Paja

22.04.2017 14:44

@Paja - @ More pajo - Najbolje je procitati tvoj komentar i lako je shvatiti koliko si ti glup ako sam ja "brat muslija". Za razliku od tebe malo vise pamtim, posebno ove danasnje njuske na vlasti (sve su tu osim Mire i malog od gajbica) i nemam u glavi Vucicev sendvic i hiljadarku, nego mozak.

ImePrezime

22.04.2017 09:13

Ако га макар само и оптуже, речи ћу само "коначно правна држава реагује...."

aleksa

22.04.2017 09:32

Sta ceka Drzavni tuzilac koga mi gradjani debelo placamo....

Gojko

22.04.2017 11:58

@aleksa - Mi ga placamo a on radi ono sto mu kaze Vucic.

Paja

22.04.2017 14:52

@aleksa - Koji drzavni? Koji tuzilac? Mislis onaj koji je reagovao za Karica, Dinkica, Caneta, helikopter, Savamalu...? Jednom za svagda, drzava koja ne sprovodi pravo i zakone ne moze da hapsi ovu dileju zato sto je nesto izjavila. Da su delovali u slucajevima koje sam nabrojao - onda bi mogli i njega da hapse. Ovako, hapsenje te neodgovorne dileje je potpuno pravno nistavilo i tamburanje u prsa za domacu upotrebu. Cim to traze Dacic i Vulin, odmah znam da treba da budem na suprotnoj strani.

Rade

22.04.2017 09:42

Nema od hapsenja nista ,to je isto kad je i Zulorlic pretoo da ce goreti sandzak i nikom nista to su opstine sa 99 posto albanaca i tu se nemoze nista iz Beograda uticati,ovo jesamo prazna prica Brograda to ce te videti brzo.

Puritanac

22.04.2017 10:44

Nazalost Srbija nema potreban uticaj kod Svetskih centara moci cak ni da na normalan nacin resi problem ovakvih provokatora koji se rugaju i u lice smeju drzavi u kojoj zive i egzistiraju.Kada Haradinaja kao osvedocenog zlocinca isporuce Srbiji,kada neko sankcionise zapaljive izjave premijera Albanije Rame i onog Tacija to ce biti znak da imamo neki ugled i da nas neko ceni.Pred poslednje izbore mnogi svetski lideri dadose podrsku Vucicu ali izgleda da i njega kao i sve nas ne cene nimalo.

Mile

22.04.2017 11:34

Ne verujem da ce ikakve reakcije biti,cak ni sela radi. Sve reakcije ,sva sila,sve kazne,naplate,plednidbe i izvrsenja rezervisane su za fine,mirne,lojalne osiromasene gradjane..Vredja sto nas uz sve to ovoliko potcenjuju a u kontaktima sa Ramom se ponasaju od drona pa nadalje tako da je to sramota i gledati..Najbolje da i nadlaje sve rade iza zatvorenih vrata,ispod zita i na ceduljama..

sasa

22.04.2017 12:09

dok ne pohapsite direktore EPS-a za visedecenijsku pljacku naroda i Maju Gojkovic za opstrukciju rada drzavnog organa, ovo je samo politicki kalkulisano hapsenje... da vam je ponudio neke pare ili da imate bilo kakav interes, i njega bi ste propustili po cenu da opet ginu mladi kao 1999 kad je AV bio u vlasti a njegova majka izbegla bombardovanje kao privilegovana majka ministra!

Restlovi

22.04.2017 12:22

Kako može EU da zavodi red u Srbiji. Ako ima osnova za hapšenje neka ga hapse. Ali prvo trebaju da ispitaju ljude na terenu da li i oni tako misle. Jer ako krenu barikade onda će morati reagovati. Nije to baš prosta situacija.

Anonimus

22.04.2017 13:31

Hajde da vidimo i taj vic.Iz prilozenog bicete samo vickasti.

stojko

22.04.2017 14:10

E to bih voleleo da vidim. Pa ko je u Srbiji osuđen zadnjih godina. Svaki dan se krši ustav a Ustavni sud ćuti ili donosi presude koje nemaju vreme sa pravom. Zar ni posle toliko godina nikom nije jasno ko je neprijatelj Srbije i sprovodi već davno pripremljen plan. Pa niko nije reagovao ni kad je Američki ambasador u Budimpešti rekao da sprovode svoj plan da Srbija bude Beogradski pašaluk. Najvažnije je koliko je predsednik dobio glasova. Šta je preduzeto da se zemlja zaštiti.

patriota

22.04.2017 16:57

Ajde Gospodine Vucicu hapsi ovog ili odoh i ja na proteste a vodim i celu moju porodicu,ne idem sam! Povescu i svoje susede! Bez obzira sto sam glasao za tebe to se vise nikada nece desiti ako drzava koju predstavljas ne reaguje!!!

labud

22.04.2017 19:54

Ovo radi državni činovnik, kojeg plaća država od para njenih poreskih obveznika, ili on smatra da pripada drugoj državi. Ako je tako , iselite ga u Tiranu, pa tamo neka vodi politiku

rota

22.04.2017 23:23

Da li je primeceno da je pored njega prilikom intervjua bila Albanska zastava? Pod hitno treba da reaguju nadlezni organi.

Ponizen

22.04.2017 23:35

Pa ljudi zar vam prezime Musliju nista ne govori? Zar tako brzo zaboraviste drzavnicku posetu koju je on organizovao, umesto rogjaka AV, a da mu ovaj zameri, onako reda radi,samo sto se tamo nije viorila i srpska zastava?..............