Ivica Dačić
promo
Ivica Dačić

promo

Ivica Dačić, Foto: Promo

Na sednici je predstavljen Izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša za period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin pozdravio je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i istakao da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi što pre, pozvavši Prištinu na ozbiljnost i odgovornost.

Srbi na KiM žrtve genocida, a ne Albanci

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas članice Saveta bezbednosti da to telo ne sme da zaboravi Srbe prognane sa Kosova i da ne pozivaju olako druge zemlje da priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, jer time vređaju Srbiju.

"Srpski narod nije došao na Kosovo kao kolonijalna sila, već je tamo živeo vekovima. U slučaju Kosova ne radi se o pravu naroda na samoopredeljenje. Ne postoji narod Kosova. Radi se o nacionalnoj manjini koja je tamo živela. To može zadesiti svaku od vaših država i nemojte tako olako pozivati da ostali priznaju Kosovo, jer znate da time vređate Srbiju", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Nakon tri meseca predizborne kampanje i postizborne neizvesnosti, Tanin je naglasio važnost da Kosovo krene napred ozbiljno i odgovorno, i da međunarodna zajednica radi zajedno u daljem pružanju suštinske podrške, saopštio je UNMIK.

Tanin je, predstavljajući putem video-linka ambasadorima država članica SB UN najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, ocenio da Vučićeva inicijativa predstavlja "važan razvoj situacije u regionu".

"Kao što nas istorija uči, postizanje fer, teških i često bolnih kopromisa iziskuje snažno liderstvo sa svih strana", istakao je on, napomenuvši da su mir i stabilnost u regionu povezani sa mirom i stabilnošću na Kosovu i normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

Tanin je primetio da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine usporen političkim procesima i jedne i druge strane, ali i delimičnom primenom dosad postignutih sporazuma.

"Trebalo bi očekivati da se političke prilike u Prištine razjasne i da se dijalog nastavi što je pre moguće", naglasio je šef UNMIK-a.
Dačić je poručio da je Srbija čvrsto opredeljena za dijalog Beograda i Prištine i veruje da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan, sa pogledom u budućnost, što potvrđuje i inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM.

On je upozorio na ogromnu političku nestabilnost na Kosovu i na činjenicu da nema napretka kada je reč o uspostavljanju ZSO.
Pozvao članice SB UN da ne relativizuju pitanje nesprovodenja Briselskog sporazuma tvrdnjom da su za to sve strane krive.

"Bolje da se kaže "necemo da realizujemo Briselski sporazum" i u tom smislu očekujem i vaše objektivno sagledavanje stanja, a ne relativizaciju", rekao je Dačić na sednici SB UN.

"Ja sam potpisao taj sporazum i znam da uvek ima milion razloga za izbegavanje ispunjavanja preuzetih obaveza, ali četiri godine su predug period da postoje čvrsti argumenti za to. Srbija ce ispuniti sve što je potpisano, mi smo ga zato i potpisali", dodao je on.

"Srbija pozdravlja svaki podsticaj međunarodne zajednice za obnavljanje dijaloga, ali se time, suštinski, relativizuje odgovornost prištinske strane koja je bila ta koja je jednostrano prekinula dijalog", primećuje šef srpske diplomatije.

"Iskazana posvećenost otpočinjanju nove faze dijaloga na najvišem nivou i davanje novog podsticaja dijalogu zahtevaće iskrenu opredeljenost obeju strana za postizanje kompromisa, koja je do sada izostajala na strani Prištine, kao i promenu svesti tako da se svaki dogovor ne doživljava kao nečiji poraz", kaže Dačić.

Komenatrišući nameru Prištine za članstvo u Unesko i Interpolu, Dačić kaže da su to jednostrani potezi kojim se krši Povelja UN i važeća rezolucija i imaju negativan uticaj na dalji tok dijaloga koji se nalazi u osetljivoj fazi.

Srpski ministar je upozorio članice Saveta bezbednosti da to telo ne sme da zaboravi Srbe prognane sa Kosova i da ne pozivaju olako druge zemlje da priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, jer time vređaju Srbiju.

"Srpski narod nije došao na Kosovo kao kolonijalna sila, već je tamo živeo vekovima. U slučaju Kosova ne radi se o pravu naroda na samoopredeljenje. Ne postoji narod Kosova. Vljora Čitaku nije Kosovarka, nego Albanka. Radi se o nacionalnoj manjini koja je tamo živela. To može zadesiti svaku od vaših država i nemojte tako olako pozivati da ostali priznaju Kosovo, jer znate da time vređate Srbiju", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je podsetio da Srbija nije dovoljno velika država da bi je se plašili, ali da je učestvovala u formiranju UN i podsetio na njene zasluge u dva svetska rata.

"Zbog svega toga ostajemo verni principima poštovanje teritorijalnog integriteta", poručio je šef srpske diplomatije.

"Očekujem da će (Vljora) Čitaku ponovo iznositi podatke koji treba da dokumentuju priče o genocidu i etničkom čišćenju, pa molim generalnog sekretara UN i šefa Unmika da svaki put u izveštaju ne zaborave proterane građane Kosova", rekao je Dačić, zapitavši šta znači to da se oni više ne pominju pred SB UN, a zna se podatak da se od 1999. vratilo svega 1,9 odsto proteranih Srba.

Čitaku je povodom poziva na kompromis i istorijski dogovor Srba i Albanaca da je nezavisnost Kosova upravo taj kompromis, ne prihvatajući ideje o rešenjima duž etničkih linija.

"Nezavisnost Kosova, kao što je proglašena 2008, jeste kompromis. Ahtisarejiv predlog je bio težak i bolan kompromis", rekla je Čitaku na sednici SB UN o Kosovu.

Ona se usprotivila predlozima o podeli Kosova kao rešenju.

"Obnova ideje o rešenjima duž etničkih linija je opasna za čitav region. Ako odbacimo multikulturalizam i etničku raznolikost unutar naše sopstvene države, u okviru naših granica, kako onda planiramo da postojimo i koegzisitramo u Evropskoj uniji", rekla je ona.
Čitaku je naglasila da Kosovo i njegova nezavisnost nisu privremeni projekat.

"Kosovo je tu da ostane zauvek. Normalizacija i pomirenje ne može se dostići podelom i razmenom", navela je Čitaku.

Nakon njihovih izlaganja usledila je debata članica SB, pri čemu su se zapadne zemlje, stalne clcanice SB, ponovo založili za to da se prorede sednice o Kosovu i razmotri smanjenje obima i, na kraju, ukidanje Misije UN na Kosovu.

Tome su se, uz Srbiju, oštro usprotivile Rusija i Kina.

Većina ambasadora zemalja članica SB UN je pozvala na brzo formiranje nove kosovske vlade, ali i na obnovu briselskog dijaloga i nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine kao važnog procesa za ceo Zapadni Balkan.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija u sadašnjim okolnostima ne vidi osnovu za smanjenje obima Misije UN na Kosovu, istakavši da "UNMIK ostaje značajan instrument za međunarodno praćenje tamošnje situacije".

On je ocenio i da "kosovski projekat nastavlja da propada" i da Priština potpuno nekažnjeno nastavlja da ne ispunjava dogovore iz Brisela.

Nebenzja je pozvao međunarodnu zajednicu da učini šta treba i obezbedi poštovanje Srba na Kosovu koji su izloženi napadima u fizičkom smislu i na svoju imovinu.

"Mnoge delegacije predstavljale su nama danas divnu sliku sa Kosova ali to se sa našim viđenjem situacije ne podudara. Kosovski projekat i dalje pakazuje svoju neodrživost", rekao je on.

"Nije ostvaren ni najmanji napredak po pitanju ZSO, pa pozivamo posrednika u dijaloga da osigura garancije za poštovanje prava Srba i zaštitu njihovog verskog nasleđa", naveo je on.

Takođe, albanske vlasti na KiM ignorišu zahteve za rekonstrukciju srpskih crkava i manastira, kao što je pravoslavna crkva u Prištini.

"Kada je reč o namerama Prištine za članstvo u Unesko treba to uzeti u obzir", rekao je on.

Predstavnik Kine je, takođe, ocenio da Savet bezbednosti UN treba da ostane posvećen situaciji na Kosovu i zadrži posredničku ulogu, istakavši da "ne treba ponavljati greške iz istorije".

Izrazivši podršku što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine i primeni dogovorenog uz izgradnju uzajamnog poverenja, on je pozvao i na uzdržavanje od akcija koje bi mogle dovesti do tenzija.

Kraj sednice obeležila je žustra rasprava između Dačića i Čitaku.

Šef srpske diplomatije zapadnim zemljama poručio da pogađaju srpski narod zalaganjem za ukidanje UNMIK-a.

"Čitaku je uvredila sednicu rekavši da je ovo jedna šarada... Mnogo više me brine to što su SAD, Britanija i Francuska očigledno usaglasile stav sa Kosovom oko potrebe okončanja Misije UN na Kosovu", rekao je Dačić.

On je postavio pitanje kako onda te sile mogu da kažu da žele da budu partner Srbije.

"Vi jeste velike sile, ali ovim duboko pogađate srpski narod. I srpske žrtve traže pravdu, isto kao i albanske i sve druge", istakao je Dačić, dodavši da "ako neko misli da je situacija na Kosovu rešena, onda živi u dubokoj i debeloj zabludi".

"Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom balkanskom rutom? Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato ne vređajte Srbiju", rekao je Dačić.

Podsetivši da su Francuska i Srbija strateški partneri, upitao je da li je logično da predstavnica te zemlje u UN nastupa kao na današnjoj sednici.

On je, istovremeno, izrazio uverenje da su velike sile svesne da takva odluka ne može proći u SB UN.

Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao da "Srbija i dan-danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije".

"Kako je to moguće. U tom slučaju - Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija", rekao je Dačić.

Odgovarajući na njegovu izjavu, Čitaku je rekla da SB UN "nije mesto za diskusiju o nacionalnim identitetima, niti o tome ko je prvi bio na Balkanu, ko je došao u sedmom veku...".

"Ja sam etnička Albanka i ponosna građanka Kosova. Ti identiteti odlično koegzistiraju i jedan ne isključuje drugi", rekla je ona.

Ona je tvrdila i da je "Kosovo imalo granice mnogo pre nego što će steći državnost", tvrdeći da je nezavisnost Kosova "prozvod raspada Jugoslavije, pri čemu nije jedini, i to nije secesionistički pokret".

Dok je Čitaku govorila, Dačić je često osporavao njene tvrdnje i pokušavao da je prekine.

Komentari (8)

ALA PUTUJU

16.08.2017 18:06

ALA SE PROVODE ALA NAROD PLACA A JA PSOVALA TADICA, A POGLEDAJ DRUGOVE??????

momazver

16.08.2017 18:27

@ALA PUTUJU - NE LUPAJ!

Dokaz da

16.08.2017 22:40

@ALA PUTUJU - nisu sposobni!

momazver

16.08.2017 18:37

Gledao sam govor.Sve TO mi znamo,ok što je rekao onima tamo u Savetu bezbednosti koji se prave gluvi.ali interesantnije bi bilo da su prenosili Fljorino vidjenje situacije i komentare i stavove ostalih učesnika...da se vidi po ko zna koji put ko LAŽE. Neobaveštena i neinformisama koza, koja ipak ne može da sakrije istinu-rog,kao i oni silnici i potkupljivci/ili ucenjeni,što da ne/ u tom Savetu koji se prave slepci pa ga kao ne vide!...Oči im iskopao!!!

Тртрћко

16.08.2017 21:10

Случајно сам нехотице пипнуо даљинац а оно Дачић прича тамо преко баре!Ња,ња,ња,ња ... Ало,бре,човече,подвикни да свет сазна да поред робовског живота срба на Космету још горе живе шиптари а зна се да су они српскога рода чији преци су под морањем или из користи променили веру!КАЖИ ИМ ДА ЈЕ ТИТА НАМЕРНО ПУСТИО ДА СЕ АЛБАНЦИ НАСЕЉАВАЈУ НА КОСМЕТУ!Упозори свет да насељавају албанци по околним државама што доноси страх становништва Грчке,Македоније,Србије,Црне Горе и Италије.Ња,ња,ња,ња,ња ...

Bravo za komentar!

16.08.2017 22:39

@Тртрћко - ZIV TI BIO NAMA JOŠ 100 LETA!

Тртрћко

17.08.2017 12:15

@Тртрћко - Требао си да напишеш - ДА МИ ЈЕ ТВОЈА ПАМЕТ ПА ДА СЕ ОДМОРИМ КИ ЧОВЕК!Овој власти где је Вучић победио а ми остали ваљад ћемо други пут имати више среће само брине о избеглим босанцима?Да их скуће и да им деца имају предност при упису у школе а нико не спомиње РОБОВСКИ ЖИВОТ наших шиптара за које се зна да су срби!Истина је да многи шиптари славе или обележавају српске славе!Хашим Тачи је србин из фамилије Даниловић и славу Митровдан обележава.Да заштитимо наше шитаре а албанци правац АУТ!

mile

17.08.2017 09:28

Vazno mu je da peva Druze Tito miti se kunemo