Luka Bojović osuđen je u  Španiji na 18 godina
MUP Španija
zatvor lisice rešetke

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Među njima nisu samo državljani Srbije, već ima i stranaca koji su počinili krivična ela na teritoriji naše zemlje.

Poslednji koji je izručen Srbiji jeste Slavko Buhanac (35). On je sredinom ovog meseca sproveden iz nemačkog zatvora u Esenu u bepgradski Centralni zatvor. Buhanac se tereti da je u januraru prošle godine zajedno sa Nemanjom Ivanovim, koji je takođe nekoliko meseci ranije izručen našoj zemlji iz Australije, ubio Vladana Veličkovića. Ubistvo se dogodilo u beogradskom hotelu "Majdan".

Inače, dosta je slučajeva u kojima se na izručenje čeka godinama, pišu "Novosti".

Lozničanin Dobrosav Gavrić (42), svakako jedan od najopasnijih srpskih kriminalaca koji već više od pet godina boravi u pritvoru u Južnoj Africi i čije ga vlasti ne izručuju. On je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, Dragana Garića i Milenka Mandića u "Interkontinentalu" 2000. godine. Pošto mu je u oktobru 2006. izrečena presuda, gubi mu se svaki trag.

Njegov advokat, koji ga je zastpuao u postupku za trostruko ubistvo izjavio je da nije u kontaktu sa Gavrićem otkad je ovaj "otputovao na službeni put".

Pet godina kasnije Gavrić se našao prvi put pred sudom u Kejptaunu, zbog optužbi za posedovanje kokaina, a uhapšen je 21. marta 2011, kada je vozio lokalnog mafijaša Sirila Biku, koji je tom prilikom ubijen, a Gavrić, tada Bikuev telohranitelj, bio je ranjen. Pošto je tokom zdravstvenog zbrinjavajna Gavrića utvrđen njegov pravi identitet, o svemu je obaveštena srpska policija, a naše ministarstvo je poslalo molbu kojom ga "urgentno potražuje".

Gavrić je u međuvremenu zatražio azil i status izbeglice u Južnoj Africi, ali je odbijen.

Pre godinu dana u Holandiji je uhapšen Darko Tošić, koji se tereti da je kao član grupe Darka Šarića švercovao kokain iz Jućne Amerike u Evropu. Ovaj visoko rangirani član klana, čije se ime našlo na sedmom mestu u optužnici podignutoj 2010. godine, uhapšen je u zapadnom delu Amsterdama. Od tada se nalazi u pritvoru i Srbija iščekuje njegovo izručenje.

Luka Bojović osuđen je u  Španiji na 18 godina

MUP Španija

Luka Bojović osuđen je u Španiji na 18 godina, Foto: MUP Španija

Jedno od najinteresantnijih i najspektakularnijih hapšenja bilo je ono Loke Bojovića koji je pao u ruke španske policije u fevruaru 2012. godine. Bojović, za kojim je bila raspisana crvena poternica uhaopen je u Valensiji sa još pet osoba. Svi su imali lične karte i pasoše sa izmišljenim imenima i "poreklom" iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Pomenutu grupu španska policija je pratila zbog informacija dobijenih iz Srbije da se u toj zemlji nalaze preostali članovi "zemunskog klana", koji su tamo nastavili da se bave švercom narkotika.

Specijalni sud u Beogradu je sredinom maja 2015. oslobodio Luku Bojovića optužbi za ubistva, pokušaje ubistva i vođenje "zemunskog klana". To, međutim, nije značilo da je on postao slobodan čovek u Srbiji, s obzirom na to da ga naše ministarstvo pravde i dalje potražuje iz Španije.

Srbija ga traži jer je 2008. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte.

Bojović je u Španiji oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića, ali je osuđen na 18 godina zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe.

Na izručenje čeka i Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, koji se kao i Bojović nalazi u španskom zatvoru. On je osuđen na 21 godinu zbog ubistva Jurišića.

U Srbiji je pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

S njima je uhapšen i Siniša Petrić, zvani Zenica, koji je još 1994. osuđen na smrtnu kaznu u Subotici kao saučenisk u likvidacijama koje je počinila grupa Marinka Magdića, iza koje je ostalo 14 leševa.

On je 1999. tokom slobodnog vikenda koji je dobio zbog "dobrog vladanja" pobegao, a važio je za najmonstruoznijeg među članovima Magdine grupe.

Komentari (1)

Conda

31.07.2016 01:00

Svi ce lepo doci otvoriti kafice ,perionice kola ,frizerske radnje ,pekare ,poslasticare ,kupice besna kola bice poznati policiji i nastavice svoj stari posao