Narodni muzej
Milan Ilić
Narodni muzej

Milan Ilić

Narodni muzej, Foto: Milan Ilić

Naime, kako prenose tamošnji mediji, u pitanju je osam remek--dela srednjovekovnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača, koja su zaobilaznim putem završila u Narodnom muzeju u Beogradu, a kako se navodi, predstavnici italijanskog tužilaštva već su imali sastanak sa predstavnicima našeg Ministarstva spoljnih poslova.

- U MSP-u nemamo informaciju o tom razgovoru, ali ćemo danas od naše ambasade u Rimu zatražiti dodatne informacije - rekao je Veljko Odalović, generalni sekretar u MSP-u.

Herman  Gering

profimedia

Herman Gering, Foto: profimedia

Vrednost slika je, kako se navodi, neprocenjiva, a u Narodnom muzeju su završile zahvaljujući kontroverznom jugoslovenskom antikvaru Anti Topiću Mimari. Ovo nije prvi put da se pomenute slike nalaze u centru pažnje, pa su tako 2004. i 2005. bile izložene u Bolonji i Bariju u sklopu izložbe „Remek-dela beogradskog muzeja“, kada je lokalno tužilaštvo u saradnji sa odeljenjem italijanskih karabinjera za zaštitu umetničkih dobara zatražilo da se slike zaplene, ali su one ipak vraćene u Beograd. S druge strane, Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu, za „Alo!“ kaže da su optužbe Italijana smešne.

Tvrde da su njegove slike u Beogradu: Tintoreto

profimedia

Tvrde da su njegove slike u Beogradu: Tintoreto, Foto: profimedia

- Optužba Italijana me uopšte ne iznenađuje. Te slike su naše jer smo ih dobili kao obeštećenje nakon Drugog svetskog rata, kao zemlja koju je Nemačka najviše oštetila. Kada su se tada delila remek-dela jednu trećinu dobio je i Zagreb, a i Ljubljana je dobila mali deo, ali mi smo najviše, jer smo mi najviše stradali u tom ratu. Geringovi prodavci umetničkih dela su bitange i oni su krivi za ovu hajku, jer su oni trgovali ovim delima koja su sada kod nas, pa ih sada žele nazad. Zahtev Italije je potpuno besmislen i oni nemaju nikakve dokaze da smo mi ukrali te slike - rekao je Kusovac.

Đuzepo Manco, italijanski ambasador u Beogradu, kratko je poručio za „Alo!“:
- Nemam komentar - bilo je sve što smo uspeli da dobijemo od ambasadora o ovoj temi.

Slike preko Minhena završile u Beogradu

U dokumentima na koje se ANSA poziva nalaze se informacije o prelasku Ticijanovog „Portreta kraljice Kristine od Danske“ i Tintoretove „Bogorodice sa detetom i darodavcem“ iz kolekcije Kontinija Bonakosija iz Firence u vlasništvo Geringovog posrednika Valtera Andreasa Hofera za tadašnjih 1,3 i 1,5 miliona lira. Te slike su se, posle Drugog svetskog rata, našle u savezničkom sabirnom centru u Minhenu, a kako navodi ANSA, tada su na scenu stupili Ante Topić Mimara i Viltruda Mersman. Mimara i Viltruda Mersman su tvrdili da Jugoslavija polaže pravo na te slike, koje su sredinom pedesetih godina osvanule u muzeju u Beogradu.

 

„Rešenje neće biti na štetu Srbije“

„Ministarstvo kulture i informisanja nije primilo bilo kakav zvaničan zahtev italijanskih državnih organa koji se tiče pomenutih slika, niti ima bilo kakva saznanja na tu temu osim medijskih napisa. Ukoliko se pojavi zvanični zahtev italijanskih vlasti u vezi sa navedenim slikama, Ministarstvo će nastojati da ostvari punu saradnju i sa ostalim državnim organima Srbije i sa italijanskom stranom kako bi se zajednički došlo do optimalnog rešenja, koje svakako ne bi bilo na štetu Srbije“, naveli su između ostalog iz Ministarstva za „Alo!“.

Komentari (3)

A u vasem dvoristu??

30.11.2016 20:52

Italijani na celu sa Vatikanom su najveci kradljivci umetnickih dela,i to ne samo iz oblasti slikarstva!Riznice Vatikana ljubomorno cuvaju dragocenosti za koje covecanstvo nikada nije saznalo ni da postoji!Vecina svega toga nikada vlasnicima nije placena a nije ni dobrovoljno data!

Moze?

30.11.2016 20:58

Nema frke. Cim Italija plati Srbiji sve ono sto je pobila, opljackala, silovala, unistila i obogaljila u Drugom svetskom ratu kao saradnik nemaca-nacista. Milioni mrtvih, stotine milijardi dolara/eura materijalne stete . . . Evo, moze i na rate. Cim isplate poslednju ratu, dobijaju sve slike, a mashnicu, jagode sa slagom i tresnju na vrhu dobijaju gratis.

Manojlo

30.11.2016 22:51

Je l ta ambasada u Rimu išta zna ili služi za uhlebljenje Odalovićevih miljenica?