Ernst Hapel
Profimedia
Ernst Hapel

Profimedia

Ernst Hapel, Foto: Profimedia

Kročili smo na stadion "Ernst Hapel", dan pred veliki okršaj u Beču. Iskreno - srce da vam stane. Fudbalska lepotica sa 50.000 mesta. Još kad pomislite da će na tribinama biti više srpskih nego austrijskih navijača, već sada vam dođe da se raspametite.

Stadion je izuzetno akustičan. Grmeće "Srbija, Srbija" jače od svih Betovenovih simfonija. A teren? Savršen. Kao za bilijar. Idealan za ispraćaj "orlova" na Mondijal.

Nekad čuveni „Prater“, danas supermoderni „Ernst Hapel“ stadion u Beču, biće 6. oktobra (20.45) poprište dvoboja reprezentacija Austrije i Srbije. Najveći sportski objekat u Austriji, ujedno je i kulturni spomenik. Otvoren je daleke 1931, posle gradnje koja je trajala 23 godine.

U međuvremenu je nekoliko puta rekonstruisan da bi puni sjaj doživeo za potrebe Evropskog prvenstva 2008. godine kada je u njega uloženo 15 miliona evra. Krov preko celog zdanja stavljen je još 1980. godine, a 1992. je iz „Pratera“ preimenovan u „Ernst Hapel“ stadion, u čast slavnog austrijskog fudbalera i trenera. Čak četiri puta se na obali Dunava igralo finale Lige šampiona (KEŠ). 

Pedesetih godina prošlog veka primao je 90.000 gledalaca, danas je kapacitet ograničen na 50.865 mesta. Jedan je od 29 evropskih stadiona koji ima pet zvezdica u kategorizaciji UEFA. Teren ima podzemni sistem grejanja, a direktno je povezan i sa stanicom bečkog metroa.

Stadion Ernst Hapel

Profimedia

Stadion Ernst Hapel, Foto: Profimedia

Očekuje se da će navijača Srbije biti više nego simpatizera domaće selekcije, a najveća koncentracija naših ljudi biće iza gola, u sektorima A i F i to na oba nivoa.

Stadion Ernst Hapel

Promo

Sektori stadiona Ernst Hapel, Foto: Promo

Nije puno stadiona u Evropi koji mogu da se pohvale kategorizacijom od pet zvezdica, a evo i kompletnog spiska najluksuznijih sportskih objekata:

AUSTRIJA

„Ernst Hapel“

ENGLESKA

„Vembli“, „Emirati“, „Old traford“

FRANCUSKA

„Stadion Francuska“

NEMAČKA

„Alijanc arena“, „AOL arena“, „Veltins arena“, „Olimpijski stadion“ u Berlinu, „Olimpijski stadion“ u Minhenu, „Signal Iduna park“

GRČKA

„Olimpijski stadion“ u Atini

ITALIJA

„Olimpijski stadion“ u Rimu, „Đuzepe Meaca“

HOLANDIJA

„Amsterdan arena“, Stadion Fejenorda

PORTUGAL

„Dragao“, „Stadion svetlosti“, „Hose Alvalade“

RUSIJA

„Lužniki“

ŠKOTSKA

„Ajbroks park“, „Hampden park“

ŠPANIJA

„Kamp nou“, „De la Kartuha“, „Visente Kalderon“, „Santjago Bernabeu“

TURSKA

„Ataturk“, „Šikri Saračoglu“

VELS

„Milenijum“