Princ Aleksandar Karađorđević
Marko Đoković, Alo!
Princ Aleksandar Karađorđević

Marko Đoković, Alo!

Princ Aleksandar Karađorđević, Foto: Marko Đoković, Alo!

Sve su to pitanja koja se nameću kada se pomene ime prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. On u ekskluzivnom božićnom intervjuu odgovara na njih, ali i otkriva da li je kucnuo čas da Srbija ponovo postane monarhija.

Karađorđevići su u Srbiji uvek bili zanimljiva tema i dok šetamo Dvorskim kompleksom, prestolonaslednik Aleksandar nam pokazujući koje sve istorijske vrednosti Srbije čuva na svom dvoru, odgovara na sva pomenuta pitanja.

Napadali su vas zbog dugova za struju, kako danas stoji stvar po tom pitanju?

- Moram reći da u to vreme nije bilo sasvim jasno kolika je veličina Dvorskog kompleksa na Dedinju. Mnogi električni uređaji i oprema moraju da rade bez prestanka, bez obzira na to da li neko živi u kompleksu ili ne. Ima mnogo sijalica, pumpi i drugih električnih uređaja, a budžet je godinama pre toga bio nedovoljan, što je izazvalo ogromnu akumulaciju kamatnih stopa. Zahvaljujući našoj vladi, ova situacija rešena je tako što je dozvoljena otplata na rate, kako bi se vratio celi dug za utrošenu električnu energiju.

Kako komentarišete činjenicu da u Skupštini Srbije odskoro imamo stranku koja se otvoreno zalaže za vraćanje monarhije?

- U demokratiji građani su slobodni da formiraju političke stranke i potpuno slobodno izraze svoja politička opredeljenja. Ustavna parlamentarna monarhija poštuje sve političke stranke i slobodu izražavanja, pod uslovom da se poštuju demokratska načela. Takav sistem odlično funkcioniše u svim ustavnim parlamentarnim monarhijama, kao što su Japan, Kanada, Australija, Novi Zeland, Švedska, Norveška...

Dvor je najviše propao za vreme Miloševića

Ko je više oskrnavio Beli dvor - Tito ili Milošević?

- Tito je dobro održavao Dvorski kompleks na Dedinju, u skladu sa svojim potrebama i željama, a koristio ga je stalno. Za vreme Miloševićeve vladavine Dvorski kompleks je trpeo zbog mnogih problema sa kojima se Srbija tada suočavala, jer u to vreme nije bilo lako održavati takvo zdanje. Danas to više i nije toliko važno, mnogo značajnije je da se Dvorski kompleks dobro održava, kako bi se svi građani Srbije ponosili njime.

Da li mislite da bi Srbija bila bolja i uređenija zemlja kao parlamentarna monarhija?

- To bi bilo odlično rešenje za Srbiju, pošto kralj nije član nijedne političke stranke. Kralj vlada, a premijer upravlja zemljom. Ustavna parlamentarna monarhija obezbeđuje stabilnost, jedinstvo i kontinuitet. Zemlje kao što je, na primer, Švedska, imaju vrlo napredne društvene strukture i mnogi naši sunarodnici mogu da posvedoče o tome, pošto žive u Švedskoj. Kao što sam rekao u prethodnom odgovoru, takav sistem odlično funkcioniše u brojnim zemljama. Uopšte ne sumnjam da bi Srbija bila srećnija zemlja kao parlamentarna i ustavna monarhija! To je izvan svake sumnje.

 

Princ Aleksandar Karađorđević

Marko Đoković, Alo!

Princ Aleksandar Karađorđević, Foto: Marko Đoković, Alo!

Da li ćemo uskoro, na nekim izborima videti prestolonaslednika na nekoj od izbornih lista?

- Zemlja ili ima kralja, ili ima izabranog predsednika. Parlamentarni izbori su od suštinskog značaja za odlučivanje o tome ko vodi politiku jedne zemlje u ograničenom roku. Izbori rešavaju pitanje skupštinske većine, Vlade i premijera. Kralj, kao šef države, predstavlja garanciju da Vlada koja je izabrana na određeni rok, neće postati sila koja je iznad svega i iznad svih drugih, a naročito iznad Ustava. Zbog toga bi prestolonaslednik na bilo kojoj biračkoj listi predstavljao parodiju svega onoga što monarhija znači.

Možete li nam otkriti koliko košta održavanje Dvorskog kompleksa na Dedinju?

- Postoji tekuće i investiciono održavanje. Kada govorimo o budžetu, on pokriva samo tekuće održavanje, ali i prezentaciju spomenika kulture koja uključuje izložbe i druge kulturne aktivnosti koje realizujemo tokom godine. Decenijama nije bilo investicionog održavanja, a Dvorskom kompleksu na Dedinju upravo je to preko potrebno.

U kakvom ste odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

- Moj odnos sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem je veoma dobar. Predsednik je uvek srdačan prema mojoj supruzi i meni, i mi gajimo uzajamno poštovanje.

Šta mislite o premijerki Ani Brnabić?

- Moja supruga i ja poštujemo našu premijerku i njen rad.

Koju pesmu najviše volite da naručite na nekom veselju?

- Na moju veliku žalost, moj muzički talenat nije baš razvijen.

Princ Aleksandar Karađorđević

Alo!/Marko Đoković

Princ Aleksandar Karađorđević, Foto: Marko Đoković, Alo!

Kada ste poslednji put supruzi izrecitovali neke stihove i koje?

- Molim vas da imate u vidu da sam ja Karađorđević i bivši vojnik (oficir), što je duga porodična tradicija, koja se baš i ne slaže uvek s poezijom, mada postoje sjajni primeri za suprotno. Imali smo samo jednog pesnika u našoj porodici, to je bio Božidar.

Dvor Karađorđevića je, kroz fondaciju, i prošle godine bio jedan od najvećih donatora u Srbiji?

- Veoma sam ponosan na svoju suprugu i njene fondacije „Lajflajn“ i Fondaciju princeze Katarine u Beogradu. Organizacije „Lajflajn“ u Čikagu, Njujorku, Torontu, Londonu i Atini vredno rade i obezbeđuju pomoć za naše ljude ovde. Posebno želim da istaknem značajnu donaciju koju je moja supruga dobila od projekta C.U.R.E. iz Denvera u Koloradu, zahvaljujući dr Daglasu Džeksonu, koji je došao u Beograd sa željom da pomogne našim bolnicama. Za samo nekoliko poslednjih meseci Fondacija je uložila više od 1.730.000 dolara u novu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove širom Srbije.

Žena princa Đorđa bila je dama

U popularnoj seriji „Senke nad Balkanom“ u Srbiji imamo priliku da vidimo i žestok obračun kralja Aleksandra i princa Đorđa Karađorđevića oko prestola?

- Taj navodni sukob je potpuno iskonstruisan. Promena naslednika prestola bila je završena i pre nego što se moj deda vratio u Beograd iz Sankt Petersburga, gde je bio u vojnoj školi. Slučaj princa Đorđa bio je tragedija, a pomenuti TV serijal svakako ne bi trebalo da bude izvor na osnovu kog bi trebalo da se rekonstruiše istorija, da bi se prilagodila nečijim željama u sadašnjosti.

 Da li ste bili u kontaktu sa princem Đorđem i kako ga pamtite?

- Nikada ga nisam upoznao, ali sam bio u kontaktu sa njegovom suprugom, princezom Radmilom, koja je bila izuzetna i veoma voljena dama.

 

Komentari (6)

Voša

06.01.2018 18:19

Neka se on nosi u ****...

Pera Detlic

06.01.2018 18:55

Sa njim garant ne bi.........

Kvazimodo Sorabius

06.01.2018 23:25

Srbija je bila kraljevina dok njegov deda nije ugasio, i Srbiju podelio na više banovina. A Novi Beograd i Zemun bili u Hrvatskoj banovini. O prodatoj Trepči, Boru i Majdanpeku, a sve pare strpane na svoje račune, od čega se orgijalo, odnošen novac u Pariz, London, Švajcarsku i Ameriku, treba pre sudom da odgovara ovo nedonošče, a ne da brljavi...

Сараџогла

07.01.2018 07:44

@Kvazimodo Sorabius - Министри клечали пред краљем да прави државу ДОКЛЕ ЖИВЕ СРБИ јер даље није наш народ!Јер тај народ ће нам донети ужасне невоље!Словенци му смртно претили ако их не узме у Југославију?И КРАЉ САЧИНИ ЈУГОСЛАВИЈУ СРБА,СЛОВЕНАЦА И ХРВАТА?Сутрадан је у Скупштини пала крв!Црногорац је упуцао петоро хрвата од којих је троје умрло!Краљ се недељу дана после формирања Југославије попишманио и хватао се за главу - ШТА УРАДИ!Он је нас србе за навек ојадио. Следећи краљ нам је био аустроугарски каплар Тита!

momazver

07.01.2018 15:27

Gospodine znate li vi pesmicu J.J.Zmaja *Ciganin hvali svoga konja*? Lepo ga je nahvalio, al ga ja opet ne bi kupio.

Stanko

07.01.2018 18:04

Samo nam nije rekao koga bi za kralja. On nije ni 10 % srbin, a i nezna srpski da priča. ''Daleko mu lepa kuća'', što bi naš narod rekao