Marihuana Džoint
Shutterstock
Marihuana Džoint

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Specijalnim metodama uzimanja uzoraka iu kanalizacije stručnjaci Evropskog centra za monitoring narkotika utvrđuju gde se koja droga najviše koristi, ali i prodaje. To istraživanje pomaže i policiji jer joj pruža dodatni uvid u situaciju na terenu i otkriva pravac u kom bi trebalo da se pojača operativni rad.

Tako je utvrđeno da su stanovnici Londona rekorderi po korišćenju kokaina, dok je amsterdamska kanalizacija puna kanabisa.

Svakodnevno "duvaju" i stanovnici Barselone i Antverpena, a dobru "džidžu" više od Beograđana i Novosađana vole i Zagrepčani.

Stručnjaci Evropskog centra analiziraju droge koje se izbacuju kroz urin i tako dospevaju u kanalizaciju, odakle je oni prikupljaju i testiraju. Kontroliše se kanalizacija tokom održavanaj velikih muzičkih estivala, kao i fekalije iz noćnih klubova i kafića.

Uzorci se uzimaju maltene 24 sata dnevno tokom jedne nedelje, a iz urina se analiziraju markeri za amfetamin, metamfetamin, ekstazi, kokain i kanabis. Kokain se više koristi u gradovima zapadne i južne Evrope, a amfetamin skoro svuda u EU, a najviše na severu. Kokain se najčešće koristi vikendom.

Komentari (2)

misho

04.05.2016 06:13

pričaju žene na pijaci da je prisustvo kokaina u kanalizaciji kod čede(J) i željka(M)veće nego u londonu.

momazver

04.05.2016 11:26

Grebi ga. Kad smo neumereni. Sve sos mera, sve sos mera, pa ke doživeš duboka staros'...sve smejući se!