Fudbalska reprezentacija Srbije
profimedia
Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije, Foto: profimedia

 

Rezultati govore da su „orlovi“ najviša, ali i najteža selekcija među 50 najboljih timova sveta, kada se u obzir uzmu utakmice u prethodnoj godini. Selektor Radovan Ćurčić na teren je slao postavu prosečno visoku čak 185,6 centimetara i njegov tim ubedljivo je najviši u Evropi. Slede Slovenci i Šveđani sa prosečnom visinom od 185,5 centimetara.


Srpski reprezentativci najdeblji su od svih evropskih ekipa sa prosečnom težinom od 80,1 kilogram, a istu kilažu imaju i Šveđani, dok su Mađari prosečno lakši za 100 grama.


Istraživanje koje je obuhvatilo 1.785 fudbalera jasno govori da je srpski fudbaler u proseku teži za 3,3 kilograma od evropskih kolega, dok je viši za prosečno 2,6 centimetara. Podaci koje je naveo CIES mogući su uzrok neuspeha nacionalnog tima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali s time se ne slaže selektor Radovan Ćurčić.


- Ne bih se složio da je to razlog našeg neuspeha. Trkačke analize koje dobijamo pokazuju da nismo na maksimumu evropskih trendova, ali nismo ni na minimumu. Što se analize kretanja tiče, to bih zadržao za sebe. Ako je Nemanja Matić sa svojom visinom dobar u Čelsiju, onda ne vidim da je u tome problem, a on nema ni grama viška - rekao je Ćurčić za „Alo!“.


On je dodao da ga je iznenadio podatak da su njegovi igrači najteži u Evropi, ali da je otprilike znao da može da računa na najviše igrače kada je reč o top 50 svetskih selekcija.


- Nisam znao da smo najteži, ali sam mogao da pretpostavim da smo u vrhu kada je reč o visini igrača. Što se visine tiče, mogu da kažem da nam je koristila kod ofanzivnih prekida, ali nisam zadovoljan u defanzivi. Imali smo dosta problema i primali neke rane golove iz prekida koji su nas na kraju koštali rezultata - istakao je strateg „orlova“.

 

Najviše reprezentacije

1. Srbija 185,6 cm
2. Slovenija 185,5 cm
3. Švedska 185,5 cm
4. BiH 185,4 cm
5. Austrija 185,3 cm
Prosek u Evropi: 183 cm
Najniža selekcija
Čile 175,6 cm
* Prosečna visina fudbalera na terenu u 2015. godini

 

Najteže reprezentacije

1. Srbija 80,1 kg
2. Švedska 80,1 kg
3. Mađarska 80 kg
4. Island 79,7 kg
5. Tunis 79,6 kg
Prosek u Evropi: 76,8 kg
Najlakša selekcija
Ekvador 71,4 kg
* Prosečna težina fudbalera na terenu u 2015. godini