Patrijarh Irinej
B. Karanović
Patrijarh Irinej

B. Karanović

Patrijarh Irinej, Foto: B. Karanović

Julijanski ili gregorijanski kalendar! Većina vernika je 25. decembra širom planete proslavila najradosniji hrišćanski praznik, među njima i pripadnici rumunske i grčke pravoslavne crkve, dok će vernici Srpske pravoslavne crkve to učiniti 7. januara.

Kako navodi verski analitičar Draško Đenović, malo je verovatno da će se SPC odlučiti da kao Rumuni i Grci „pređe sa julijanskog na novi kalendar”, tako da ćemo Božić proslavljati kao do sada.

Julijanski kalendar

Julijanski kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. godine pre nove ere i koji se od gereogrijanskog razlikuje za 13 dana, i danas koriste neke nacionalne pravoslavne crkve. Grčka, rumunska i bugarska pravoslavna crkva prešle su na novi kalendar, ali nisu prihvatile gregorijanski kalendar, već revidirani ili reformisani julijanski kalendar, po predlogu srpskog naučnika Milutina Milankovića.

- Mislim da je po tom pitanju SPC poprilično tvrda i teško da će tu doći do neke promene. U svakom slučaju, Božić uvek pada 25. decembra, samo je pitanje kalendara. Znamo da je bilo predloga tokom dvadesetih godina prošlog veka da SPC usvoji kalendar Milutina Milankovića, ali do toga nije došlo, iako je taj kalendar najtačniji. Ovako ostajemo mi, Rusi i Jerusalimska patrijaršija protiv celog sveta, iako se ovde radi samo o praktičnosti i nema veze sa teologijom. Mislim da se svi možemo složiti da Isus nije rođen 25. decembra, nego u jesen, a taj datum je uveo rimski car Konstantin - navodi Đenović i nastavlja:

- Koliko je teško sada preći na drugi kalendar, možda najbolje ilustruje i primer kada se neki obični vernici zgražavaju što se u Hramu Svetog Save pale sveće u istoj ravni i za mrtve i za žive, iako je to sasvim normalno, jer mi hrišćani verujemo u vaskresenje, odnosno da nastavljamo da živimo kroz Hrista. Ali hajde objasnite nekome čiji su pradeda, deda i otac palili sveće za mrtve dole da to nije bitno, već samo da se sećamo naših 

Božić po julijanskom kalendaru i dalje slave srpska, ruska i gruzijska crkva, kao i Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Slave ga i kanonski nepriznate crnogorska i makedonska pravoslavna crkva. Grčka i rumunska pravoslavna crkva su prešle na modifikovan kalendar i Božić su proslavile juče.

Gregorijanski kalendar

Gregorijanski ili „novi” kalendar nazvan je po papi Grguru Trinaestom, koji ga je uveo papskom bulom 1582. godine. Taj kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a neke pravoslavne tek u 20. veku.

Da li ste za to da SPC pređe na novi kalendar? 

 

 

 

Kalendar Milutina Milankovića

Kalendar je nastao 1923. Njime je za većinu pravoslavnih crkava prekinuto 340 godina raskoraka između julijanskog i gregorijanskog kalendara, koji je u međuvremenu postao međunarodni kalendar. Milankovićev kalendar važi za precizniji od gregorijanskog, pošto po njemu do 2800. ne bi došlo ni do kakvog razmimoilaženja sa starim kalendarom.

 

Komentari (9)

Nesha

26.12.2017 12:19

1923. g. u Carigradu, ekumenski patrijarh Meletios IV, sazvao je Sabor predstavnika svih pravoslavnih crkava i država. SPC je zastupao je mitropolit crnogorsko–primorski Gavrilo Dožić, a kraljevsku vladu dr prof. Milutin Milanković, kao predstavnik naše nauke. Glavni razlog za sazivanje je bio reforma već zastarelog julijanskog kalendara i njegovo je bio reforma već zastarelog julijanskog kalendara. Prof. Milanković je skupu predložio rešenje (po ideji prof. Maksima Trpkovića) u 10 tačaka.

danilo adzovic

26.12.2017 12:47

@Nesha - Ovaj nazovimo danas problem nismo imali do 1990g.Sve bese normalno i pod kontrolom popularno receno.Sta o svemu misli crnogorska Crkva da budem malo ironican?

warhammer

26.12.2017 12:53

po kalendaru Milutinovom,odmah i bezuslovno,ali jos bolje po tacnom datumu Isusovog rodjenja.

Vo Nguyen Giap

26.12.2017 13:22

Naslov članka činjenično ne stoji. Veliki broj stanovnika sveta su budisti i muslimani. Uostalom, ko to treba Srbima da određuje kada će slaviti Božić? Možda neki novi Centralni komitet Kompartije EU ili neko drugi? Zar Srbi imaju manje prava na različitosti, od učesnika globalističke menažerije, zvane "Pesma Evrovizije"? Čemu takav, Pompejevski pristup po principu: "Ko nije sa nama, taj je protiv nas." Više mi se dopada Cezarovski pogled na stvari: "Ko nije protiv nas, taj je sa nama."

stranac

26.12.2017 14:38

@Vo Nguyen Giap - nisi ukapirao poentu price,budisti i muslimani nisu hriscani.a nisu ni srbi,srbi su mnogobozni svetosavci i zato i treba da se drze podalje od ostalog sveta koji veruje u hrista a ne u nakaradnog osnivaca porodicne religije.zato i dolaze strani strucnjaci da gledaju srpske manastire,isto kao sto razgledaju i piramide...i gledajte sto vise sa rusima protiv sveta,pa da ponove jos jednom 1999. i da vise ne ostane ovde ni kamen na kamenu...a rusi ce opet da vam pruze podrsku,kao i do sad...

token

26.12.2017 14:39

Kaže se u tekstu: '... kada se neki obični vernici zgražavaju što se u Hramu Svetog Save pale sveće u istoj ravni i za mrtve i za žive'. Pa da se crkva pitala, mi danas ne bismo imali ni badnjak niti bismo slavili slavu. Važno je da nam i za jedno i za drugo ispostavite tarifu. Kad vam bude opala prodaja sveća zbog tog paljenja na sredini, vratićete brzo sve na staro.

miki

26.12.2017 19:51

Мерило је Васкрс а не Божић. Већина православних цркава служе и славе по Миланковићевом календару. Мало је безвезе да православна црква има "два" Божића а и практичнији је Миланковићев. У суштини за цркву не постоји време јер Црква није од овога света али живи у њему.

sreten

26.12.2017 21:11

Zasto slaviti novi papski kalendar koji je izmisljen...sta je Gospod ostavio nama mi treba da sacuvamo..Pravoslavlje ili smrt !!!

moki

27.12.2017 02:40

@sreten - То што ви заговарате је екстремизам и нема баш везе са православљем. Православље је живот, а баш се нешто не сећам да нам Господ оставио календар на чување. Љубав је оно што нам Господ оставио и литургију по чему ће нас познати а не календар. Божић се иначе слави од петог- шестог века , до тада се прослављало Богојављање, а постављен је у то време да би се поништио пагански празник сунца, зато у трипару Божића имате ново Сунце.....