Prebacuje krivicu na pokojnika:Slobodan Milošević
EPA/Saša Stanković
Prebacuje krivicu na pokojnika:Slobodan Milošević

EPA/Saša Stanković

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Saša Stanković

- Važno je da znamo koji SPS stoji iza ideje o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću. Da li SPS koji traži da Beograd bude kao Palmina Jagodina ili SPS koji traži da Beograd bude kao laburistički London, smatra istoričar Nikola Samardžić.

Povodom inicijative mladih SPS-a za podizanje spomenika bivšem predsedniku Srbije i osnivaču te partije, profesor Nikola Samardžić kaže da je potrebno da neko ponese političku odgovornost za to, a to podrazumeva određene političke posledice.

"Istorijske činjenice ne idu u prilog podizanju spomenika, ali činjenice ne utiču na pravljenje spomenika, već emocije. Zato je pitanje da li će u budućnosti SPS biti kao Antićevi laburisti ili Palmini arkanovci", rekao je Samardžić u jutarnjem programu Prve TV.

Prema njegovim rečima, Milošević je radio protiv Jugoslavije, naši životi su uništeni, uništena je i Jugoslavija, kao deo našeg identiteta i naše generacije. "Milošević i njegova kamarila jedva su dočekali bombardovanje, koje im je produžilo život i trajno uvelo naše društvo u sukob sa zapadnim svetom i mi i danas ne možemo da izađemo iz tog sukoba. Meni je podizanje spomenika bilo kome suviše retro, to je običaj iz 19. veka, dovoljno je staviti bilo kome tablu sa nekim obeležjima i sećati se neke ličnosti. Treba ulice označiti brojevima, kao na Menhetnu i to bi možda smirilo strasti", kaže Samardžić.

Član Predsedništva SPS, advokat Toma Fila brani ideju o podizanju spomenika Miloševiću, iako kaže da se zalagao da se obeležja političarima ne podižu najmanje 30 do 50 godina od njihove smrti, ali da je to već prekršeno davanjem imena Zorana Đinđića jednom bulevaru na Novom Beogradu. Prema njegovim rečima, inicijativa za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću više nije ideja samo podmlatka SPS-a, već cele te partije.

Komentari (1)

Сараџогла

13.03.2018 13:38

Први бих поклонио солидан новчани прилог да се Милошевићу подигне споменик у близини гаврила чеке са надимком принцип.Да се зна да су то двојица који су српскоме народу нанели својим работама страховите штете!Штете због којих се српски народ никада неће опоравити.Уз то не би било лоше да им се у близини подигне и споменик краљу који је осмислио Југославију и тиме србима нанео ужасне штете.Море и онај споменик донети из Ужица и поставити га међу ово троје поменутих?А зна се чији је то споменик.