„Galenika“ od Livnice kupila skulpture za dva miliona evra
Galenikaklirit.co.rs
„Galenika“ od Livnice kupila skulpture za dva miliona evra

Galenikaklirit.co.rs

„Galenika“ od Livnice kupila skulpture za dva miliona evra, Foto: Galenikaklirit.co.rs

Interesantno je da je aktuelni direktor „Klirita“ Slobodan Andrić, nekada bio izvršni direktor Livnice „Jeremić“, u vreme kad je „Galenika“ a.d., kojom je kadrirao SPS, kupila od te livnice skulpture za dva miliona evra.

Grcaju u dugovima

„Galenika Klirit“, na čijem je čelu Slobodan Andrić, prošle godine je ostvarila gubitak od čak 30,4 miliona dinara, pokazuju podaci iz finansijskog izveštaja objavljenog na sajtu Agencije za privredne registre. I prethodnu, 2014, kompanija je završila sa gubitkom, i to teškim 32,08 miliona dinara.

Podsetimo, u čuvenoj aferi „skulpture“, „Galenika“ a.d. je od livnice tokom 2009. i 2010. kupila bezvredna dela mimo zakona i po višestruko uvećanim cenama. Samo jedna od skulptura plaćena je više od 650.000 evra, a godinama je stajala u magacinu pomenute livnice. Ta afera je, između ostalog, dovela do hapšenja direktora „Galenike“ Nenada Ognjenovića i Dejana Backovića, direktora SPS-a i predsednika UO „Galenike“, da su zajedno sa još šestoricom oštetili to preduzeće za oko 12 miliona evra!

U međuvremenu, „Galenika klirit“ pod Andrićevom upravljačkom palicom godinama niže gubitke, dok on vreme umesto na poslu provodi najčešće u jednom kafiću u zemunskom naselju Galenika, tvrdi izvor „Alo!“.

- Naša firma već godinama ima višemilionske gubitke i ne plaća redovno svoje obaveze. Zato je na kraju nedavno i došlo do blokade računa, jer je dobavljač od kojeg se kupuje deo inputa za proizvodnju klirita aktivirao menice. Nije ni čudo da je to uradio jer mu se već godinama ne plaća - kaže naš sagovornik.

Prema podacima Narodne banke Srbije, račun „Galenika Klirita“ je u blokadi od 31. maja ove godine, i to na iznos od 17,33 miliona dinara.

- Kako zbog blokade ne mogu da isplaćuju zarade, radnici već mesec dana nisu primili svoj novac, pa je više od polovine od ukupno 45 zaposlenih u utorak stupilo u štrajk. Najgore od svega je što se zaposlenima tim povodom niko ne obraća i ne nudi im se nikakvo rešenje za nastalu situaciju. Umesto da gleda kako da nađe način da im što pre isplati pošteno zarađene plate, direktor Andrić veći deo vremena provodi u obližnjem kafiću - tvrdi izvor „Alo!“.

I sam Andrić nam je potvrdio da su njegovi radnici u štrajku zbog neisplaćenih zarada.
- Nije tačno da plate nisu primili mesec dana, već 20 dana. Plata je trebalo da bude 10. juna, ali nam je blokiran račun. Aktivno se pregovara sa poveriocem da se skine blokada, daju se neki predlozi i to je sada u toku. Mi tražimo rešenje da napravimo neki reprogram do kraja godine i sada bi trebalo oni da se izjasne po tom pitanju - rekao je Andrić za „Alo!“.

Inače, „Galenika Klirit“ nije prvi put u blokadi. Račun ove firme bio je blokiran i u decembru 2013, i to punih 70 dana, kao i u junu 2015, ukupno osam dana.

Komentari (2)

mirko

04.07.2016 18:48

SPS JE POKRAO I KRADE STA GOD STIGNE UGASITI TU LOPOVSKU STRANKU I SVE RUKOVODIOCE OTERATI U ZATVOR

mara

04.07.2016 22:38

Sve direktore koji prave gubitak treba pod hitno na sud i procesuirati. Nemoze biti da su samo DS direktori krali i pravili gubitke a sta rade drugi, Koja je razlika,To znaci da u nasem drustvu ima koji kradu ALI ih niko nedira i drugi koji kradu ALI samo vlast glasno vice da su lopovi ali nista ne resava. ZNACI IMA IH SVUGDE A SVI SU ZASTICENI ili nesto nerazumem a zaposleni nemaju svoje place,.