Svetski kup u džudou
Rajko Ristić
Svetski kup u džudou

Rajko Ristić

Kukolj, Todorov, Majdev i ambasador Japana Takahara, Svetski kup u džudou, Foto: Rajko Ristić

Kao i prethodnih godina, tradicionalno, Beograd krajem septembra postaje centar Evrope za ovaj borilački sport. U hali “Aleksandar Nikolić” danas i sutra će se održati Svetski kup u džudou za seniore i seniorke. Ulaz je besplatan, a program počinje u subotu od 16.30.
Takmičenje se održava u organizaciji Džudo saveza Srbije, Crvene zvezde i pod pokroviteljstvom ministarstva sporta i grada Beograda. Preko 300 učesnika iz celog sveta pojaviće se za vikend u glavnom gradu Srbije, ali među takmičarima neće biti naša dva najbolja predstavnika, Nemanje Majdova i Aleksandra Kukolja. Poseban pečat dali su Japanci, koji su nam dali bespovratnu pomoć u iznosu od 34.852 evra za nabavku 650 kvadratni metara tatami podloge za vežbanje. Ovo je, takođe, bila i prilika za promociju Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

- Japanska vlada ima odličnu saradnju sa srpskim džudo savezom koji traje od 2015. godine. Izuzetno mi je drago što smo mogli da pomognemo, voleo bih da donacija doprinese razvoju sporta, koji je nacionalni sport Japana, pa da se vidimo 2020. godine. Nadam se da će tamo biti i Majdov i Kukolj. Želimo da unapredimo sport u svim drugim zemljama, mi smo pomoglima srpskim gimnastičarima, koji su bili gosti naše zemlje - rekao je Đuići Takahara, ambasador Japana.

Ulaz je besplatan, takmičenje počinje u 16.30.

Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza je rekao:

- Ovo će biti sjajna prilika da se afirmiše džudo, pozivam da dođe veliki broj ljudi. Nadam se da će doći da isprate ove momke, da uživaju u sjajnim borbama.

Na promociji događaja bili su i Majdov i Kukolj.

- Sa ovom donacijom ćemo unaprediti treninge, Aca i ja smo postali svetski lideri. Nadam se da ćemo razviti džudo i ostvariti još bolje rezultate - rekao je svetski šampion Majdov, a na njegove reči se nadovezao evropski prvak Kukolj dodavši da dobra podloga mnogo znači, jer se bolje vežba i izbegavaju povrede.