Voće Korpa sa voćem
Shutterstock
Voće Korpa sa voćem

Shutterstock

Voće, Foto: Shutterstock

Nedavno sprovedeno istraživanje naučnika u Alabami pokazalo je da svakodnevno konzumiranje hrane bogate kalijumom, poput banana, može da spreči smrtonosan ishod srčanog i moždanog udara, kao i da smanjenu elastičnost i suženje arterija.

Do tog zaključka su došli američki naučnici nakon istraživanja koje je sprovedeno na miševima kojima je pretila opasnost od srčanog udara. Tokom određenog razdoblja u raznim grupama laboratorijskih miševa svakodnevno je u ishranu dodavana manja, normalna ili veća količina kalijuma. Pokazalo se da su krvni sudovi miševa koji su dobijali najnižu količinu kalijuma postale puno manje elastične, za razliku od arterija životinja čija je ishrana bila bogatija ovim mineralom, prenosi Večernji.hr. 

Ipak načnici upozoravaju da, kao i u ostalim slučajevima, ni sa konzumiranjem banana ne treba preterivati jer kod nekih to može da rezultira povraćanjem ili dijarejom. Informaciju o smanjenju elastičnosti krvnih sudova i njihovom suženju potvrdio je i dr Mike Knapton.

"Uz dodatna istraživanja ustanovićemo da li se razvija ova bolest kod ljudi na sličan način", rekao je za Independent.

Britanski Zavod za zdravstveno osiguranje preporučuje dnevnu konzumaciju 3500 miligrama kalijuma, a u Europi ta vrednost iznosi 4700 miligrama.

Jedna banana srednje veličine sadrži ga oko 422 miligrama. Osim u tom voću, kalijumom su bogati krompir, brokuli, žitarice, riba. Na nedostatak kalijuma u svakodnevnom životu će nas upozoriti organizam znakovima umora, grčevima u mišićima, vrtoglavicama.

Neravnoteža natrijuma i kalijuma u krvi može da poremeti funkciju srca. Srce je važan organ u ljudskome telu, a neravnoteža natrijuma i kalijuma u krvi može da poremeti njegovu funkciju. Da bi srčani mišić ispravno funkcionisao ravnoteža elektrolita u krvi mora da bude u granicama normale.

Kalijum kao važan mineral i elektrolit igra vrlo važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca pa tako pomaže normalizaciji ritma rada srca. Prekomeran unos natrijuma (soli) u hrani može da rezultira visokim krvnim pritiskom, a tu nastupa kalijum koji igra važnu ulogu jer pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Visoki krvni pritisak je danas veliki problem, a posledice arterijske hipertenzije su mnogobrojne: oštećenje bubrežnih funkcija, moždani udar, oštećenje srčanog mišića i koronarnih arterija.

Pročitajte i: