Smuti
Profimedia.rs
Smuti

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Ovi sokovi iznad svega štite naš organizam od raznoraznih bolesti. Posebno ako živite brzo i ne volite da jedete voće i povrće u većim količinama.

Prirodni sokovi štede energiju

Tajna sokova jeste u tome što organizmu osiguravaju puno više hranjivih supstanci nego što je slučaj s voćem i povrćem u sirovom obliku. Osim toga, sok se u telu apsorbuje u roku od 15 minuta, dok se kruta hrana vari satima i troši telesnu energiju. Upravo se zato kod teških bolesti preporučuje konzumacija sokova jer se štedi energija potrebna za izlečenje.

Bolji rad mozga i hidratacija tela

Prirodni šećer iz voća daje nam energiju koja je bitna za rad moždanih ćelija, mišića i svih naših organa. Takođe, vitamini C, B, K i karoten su idealni za jačanje imuniteta. Sokovi hidriraju naše telo.

Vlakna za zdravlje i mršavljenje

Vlakna su nesvarivi delovi biljne hrane koji sadrže dve glavne komponente. Pomažu zdravlju našeg organizma, i regulisnaju telesne težine. Vlakna se u crevima fermentuju u gasove i kao produkti nastaju spojevi koji mogu da deluju kao probiotici, dok netopiva vlakna pomažu da imate redovnu stolicu, piše portal "Žena".

Sami pripremite zdrave sokove

Postoje dve vrste sokovnika koji vam u tome mogu pomoći. Ako ste u dinamičnom ritmu, a ipak želite zdravije da se hranite, za vas su centrifugalni sokovnici. Ovi sokovnici su brzi i snažni tako da mogu da iscede velike količine soka u jednome potezu. Odlični su za tvrđe voće ili korenje iz kojih dobijate bistar i osvežavajući sok čija je količina dovoljna za celu porodicu.  S druge strane, tu su sokovnici koji tokom prerade hrane održavaju sve hranjive nutritijente i maksimalno iskorišćavaju sok iz pulpe. Ovakav je sokovnik idealan ako, uz standardno voće i povrće, želite da iskoristite i lisnato zeleno povrće čiji će najbolji sastojci završiti u vašoj čaši. U ovaj sokovnik možete da ubacite i određene vrste orašastih plodova, poput badema za pripremu bademovog mleka. Uz ovakav sokovnik dobijate gusti sok fine teksture koji se ne raslojava i ne oksidira tako brzo.

Uz sokove, birajte i smuti

Ako, pak, volite gušće varijante, poput smutija ili hladnih supa, blender je uvek dobra opcija.