Priština
Profimedia.rs
Priština

Profimedia.rs

Priština, Foto: Profimedia.rs

Produženo važenje statusa neutralnih KS tablica.

Večerašnjim sporazumom iz Brisela, produženo je važenje statusa neutralnih KS tabliaca, za još pet godina!

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri i glavni pregovarač Beograda Marko Đurić su danas, posle dugih razgovora u Briselu, postigli dogovor o sprovođenju preostalih elemenata sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. u okviru dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU, saopštila je Služba EU za spoljne poslove.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić saopšštio je da je delegacija Beograda zadovoljna postignutim sporazumom.

On navodi da će večeras usaglaššeni dogovor zameniti po Srbiju najtežži i najgori sporazum iz 2011. godine, dogovoren od strane tima Vlade Srbije na čijem čelu je bio Borislav Stefanović, koji je predviđao ukidanje srpskih registarskih tablica na KiM, prestanak izdavanja registarskih tablica Republike Srbije na KiM kao i prestanak izdavanja statusno neutralnih tablica sa oznakom KS.
”

"Mi smo na ovim razgovorima koji su trajali višše dana sprečili ukidanje tablica Republike Srbije za područje Kosova i Metohije. Sprečili smo i ukidanje tablica koje su statusno neutralne i produžžili njihovo važženje na još pet godina"”, izjavio je Đurić u Briselu.

Đurić dodaje da dogovor predviđa da u narednih 12 meseci potpuno nesmetano funkcioniše režžim srpskih tablica na KiM i da se one bez saglasnosti Srbije i EU ne mogu ukinuti.

Sporazum delegacija Beograda i Prišštine o registarskim tablicama predviđa i uvođenje nalepnica kojima će biti prelepljeni statusni simboli prilikom prelaska sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju i obratno. Time će biti sprečeno korišćenje proba tablica i skidanje srpski tablica prilikom ulaska na teritoriju KiM, što je jošš jedna od odredbi sporazuma iz 2011. godine.

"”Tako smo sprečili da tablice na kojima bi pisalo tzv Republika Kosovo i na kojima bi se nalazio tzv kosovski grb ulaze na naššu teritoriju. Umesto toga te tablice će se prelepljivati sa dve bele trake, počev od 15. novembra. To će važžiti i za srpsku stranu"”, objasnio je Đurić.

Režžim prelepljivanja statusnih simbola neće važžiti za sever KiM niti za tablice sa statusno neutralnim KM oznakama.

Đurić je potvrdio da je u ovoj rundi razgovora u Briselu postignut izvestan napredak u oblasti dogovora o telekomunikacijama.

”"Mi nismo prihvatili da našša imovina bude dovedena u pitanje. Nismo prihvatili da bude dovedena u pitanje statusna neutralnost pozivnog broja za naššu južžnu teritoriju, kao geografski kod, niti smo dozvolili ni da bude dovedena u pitanje bezbednost građana putem presretanja poziva. To su glavni razlozi zbog kojih još nema dogovora”", objasnio je Đurić.

Razgovori o Telekomu nastavljaju se 26. septembra u Briselu. 

Dogovoreno je i da će dve strane i EU sprovesti kampanju informisanja da stanovnicima na koje se odnose ove odredbe objasne "modalitete registrovanja vozila s tim tablicama". Sadržaj i oblici te kampanje biće razmotreni narednih nedelja.

"EU pozdravlja ishod današnjih razgovora i poziva obe strane da ostvare napredak u svim ostalim nerešenim pitanjima sprovođenja sporazuma, posebno o Telekomu, Zajednici srpskih opština i energetici", navodi se u saopštenju.

"Obe strane su se dogovorile da nastave pregovore 26. septembra u Briselu pod posredovanjem EU", saopštila je Evropska služba.

 

Tahiri: Uspeh u dijalogu

Šefica delegacije Prišštine u tehničkom dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri kažže da je finalizovanjem svih aspekata dogovora o slobodi kretanja iz 2011. godine postignut dobar uspeh u dijalogu Beograda i Prišštine. Tahiri je naglasila da je posle deset sati pregovora u Briselu postignut konačan dogovor o slobodi kretanja kao i dogovor o ukidanju jednostranih tablica koje je, prema njenim rečima, Srbija nametala kosovskim tablicama. Prema njenim rečima postignut je reciprocitet kada je reč o registarskim tablicama. "Reciprocitet u dogovorima je važna stvar, jer pomažže u cilju razvoja bilateralnih odnosa i normalizacije susedskih odnosa Kosova i Srbije", izjavila je Tahiri u Briselu. ŠŠefica prišštinske delegacije kažže da je postignut i dogovor prema kome će preostale, kako kaže, nelegalne registarske tablice za vozila koja se kreću na teritoriji Kosova biti ukinute u određenom periodu. Tahiri je potvrdila i da će važženje statusno neutralnih KS tablica biti produžženo na određeno vreme, što će, prema njenim rečima, pomoći onima koji žžele da pređu na kosovske RKS registarske tablice. ”Dogovoreno je i da do novembra počne sa radom Kancelarija za civilne registre i statusna pitanja i da se krene sa izdavanjem kosovskih držžavnih dokumenta za sve građane Kosova, uključujući i Srbe sa severa Kosova”, izjavila je Tahiri. Ona je dodala da je dogovor o reciprocitetu tablica bio postignut jošš proššle nedelje, ali da su ga sada samo ”stavili na papir” i time finalizovali sve aspekta dogovora o slobodi kretanja.

 

 

Komentari (4)

Viki

14.09.2016 21:56

Pa "KS" i nisu srpske tablice,vec kosovske tablice.Srpske tablice su: KM,PE,PZ,PR,DJ...Sada cemo tek da vidimo sta su opet predali (prodali) Siptarima,o tome,naravno,nikad ne govore...

vojvođanin

14.09.2016 21:57

Strašan sporazum. J*be se njima čije će tablice koristiti. Kosovo je DRŽAVA. Za čega ti Đuriću džabalebarošu primaš platu?.Fuj... sram vas bilo sve.

Сава Прокоповић из Ритопека

14.09.2016 23:27

Ми не подржавамо разговоре са шиптарским терористима, сепаратистима, сецесионистима, побуњеницима, завереницима, ни у једном делу.

Jo

15.09.2016 01:50

Ko sada LAZE??? Jer je ocigledno da jedna strana LAZE!!! Koja ??!