Novak Đoković
EPA, AP
Novak Đoković

EPA/Justin Lane

Zagrljaj Novaka i Delpa na kraju meča, Foto: EPA/Justin Lane

6:3 MEČ! Kraaaaaaaj! Novak je šampion US Opena treći put u karijeri.

Posle tri časa i 15 minuta igre (samo drugi set trajao je 95 minuta), Đoković je stigao do drugog vezanog Gren slem pehara u godini.

Novak Đoković, Foto: EPA/John G. Mabanglo

Novak će od ponedeljka biti treći teniser sveta.

Novak Đoković

EPA, AP

Novak Đoković, Foto: EPA, AP

5:3 BREJK! Novak kao da igra prvo finale u životu, ono najvažnije. Fenomenalan pristup, ovo ne sme da ispusti, titula je na dohvat ruke!

4:3 Neverovatno je miran Đoković ako se uzme u obzir koji je trenutak u meču. Mudrim odlukama naterao je Delpa da se šetanjem po osnovnoj liniji oznoji više nego inače.

3:3 Moraće Novak da uloži daleko više napora do kraja seta, ako želi pobedu od 3:0. Argentinac iz minuta u minut podiže nivo igre.

3:2 BREJK! Uzvraća Delpo, uz pomoć i glavnog sudije Aliso Hjuz koja j izrekla opomenu Noletu zbog predugog tapkanja kod servisa. To ga je poljuljalo.

3:1 BREJK! Kakva igra srpskog tenisera. Pogađa linije kako pomisli na njih.

2:1 Novak nastavlja da melje na svoj servis. Na tribinama je i komičar Džad Hirš.

US Open

EPA/Jason Szenes

Dzad Hirs, Foto: EPA/Jason Szenes

1:1 Del Potro će se boriti do poslednjeg daha. Sjajan teniser, nema šta. I pogađa i dalje brutalno iz forhenda. Toliko da na tribinama i legendarni komičar Džeri Sajnfeld ne diše.

1:0 Bravo, Nole! Bilo je jako teško psihički ostati na istom nivou posle pauze i sa ljutim protivnikom.

7:6 SET! Toooooo! Nole je iskoristio slabe servise dekoncentrisanog Argentinca na 3:3 i posle je sve bilo rutina.

6:6 Jasno.

6:5 Del Potro je namirisao set i ne predaje se ni na sekund. Ovaj ide verovatno u taj-brejk. Evo i glumca Džeralda Batlera (na slici levo), a tu je i Rajan Sikrest.

5:5 Novak se primirio posle turbulentnog perioda, i prvi servis ponovo je profunkcionisao. Na tribinama je i slavna skijašica Lindzi Von, jedna od retkih s naočarima za sunce iako je mrak.

US Open

EPA/John G. Mabanglo

US Open, Foto: EPA/John G. Mabanglo

5:4 Kako to obično biva, posle maratonskog gema sledi jedan kratki. Neverovatno, ali prokišnjava krov stadiona u Njujorku. Ne valja im posao.

Huan Martin del Potro

EPA/Daniel Murphy

Huan Martin del Potro, Foto: EPA/Daniel Murphy

4:4 Čak 20 minuta je trajao gem. Nije Nole želeo da ga prepusti protivniku jer bi to verovatno značilo i pozdravljanje sa setom. Prekinut je Delpov niz od tri uzastopna gema. Inače u ovom gemu je Nole napravio i prvu duplu servis grešku.

4:3 Delpo stiže do gema "s nulom". Novak je potpuno uzdrman, veoma je nervozan.

3:3 BREJK! Sve je išlo naopako Novaku u ovom gemu.

Prvo je dva puta u poslednjoj sekundi uputio prvi servis (umalo opomenu da dobije), potom je uputio rafal psovki nekome u publici, setivši mu se familije, a na kraju je izgubio servis.

Novak Đoković

EPA,AP

Novak Đoković, Foto: EPA,AP

2:3 Jako dobar gem za Argentinca, ponovo se čuju i njegovi navijači koji kao da su nešto utihnuli.

1:3 Novak gazi, u ovim momentima izgleda po svemu viđenom kao da ga ništa više ne može zaustaviti u pohodu ka 14. Gren slem tituli.

1:2 BREJK! Da, da. Videlo se da je Nole u potpunosti u svom ritmu. Najlepši poen viđen je ovde - Novak je lobovao Del Potroa koji je morao kroz noge da vraća loptu u teren za smeč srpskog igrača. Treća brejk šansa u drugom setu napokon iskorišćena.

1:1 Odličan početak gema, 40:0, potom malo Noletovo opuštanje, ali nedovoljno Del Potru da se vrati. Paralela za kraj.

1:0 Spasao je Delpo dve brejk lopte. Novak ga je maksimalno pritiskao, slao lopte u njegove noge, šetao ga, ali ništa.

6:3 SET! Nije se Delpo oporavio od blamirajućih pet izgubljenih poena zaredom. Momentum je posle 42 minuta igre potpuno na strani srpskog igrača.

5:3 BREJK! Kakav gem, kakav se samo poželeti mogao. Imao je Delpo 40:0 a onda potpuni krah.

Novak je vezao nekoliko riterna kakve nije imao dosada u 2018. godini. Publika je ostala bez daha, čak je srpskom teniseru aplaudirao i holivudski glumac Berni Mek.

4:3 Nole je nemilosrdan na svom servisu, bez izgubljenog poena.

3:3 Presudni momenat gema bio je kada je Nole na 15:15 poverovao da je loptica u autu, pa je zastao, nakon čega je izgubio poen. Verovali ili ne, temperatura tokom finala je samo 16 stepeni! Svi znamo da je prethodnih dana išla i do 40. Zbog toga su mnogi gledaoci u jaknama.

3:2 Igra se fantastično sa obe strane, gledamo raznobojni spektar svih mogućih i nemogućih udaraca. Novak odličan i na mreži. Čak 23.000 gledalaca na tribinama pokrivenog stadiona.

2:2 Argentinac hladan kao špricer, idemo dalje.

2:1 Kako izgleda početak meča, finale će potrajati. Novak gleda da šalje loptice na Delpov bekhend jer mu je udarac iz forhenda neodbranjiv. Zato je i Argentinac lako stigao do 0:30 što je probudilo Noleta.

Na vrhu tribina, atmosfera kao na "Bombonjeri" u Buenos Ajresu, samo što ovde nisu Boka i River.

1:1 Odličan uvodni servis gem za Argentinca, "s nulom".

1:0 Novak dobro otvara 102. ATP finale u karijeri. Dva izgubljena poena, ali dominacija u svakom momentu. Delpovi navijači već se čuju. To ne valja.

22:18 Igrači su na terenu, sledi zagrevanje...

Dobro veče  dobrodošli na tekstualni prenos finala US Opena Đoković - Del Potro na portalu Alo!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on Sep 9, 2018 at 6:50am PDT

Tog "prokletog" 8. avgusta 2016. Nole je pao na prvom koraku na Olimpijskim igrama u Riju. Delpo ga je porazio sa 2:0.

Koliko je ishod duela bio šokantan dovoljno govori i snimak na kojem se vidi kako oba igrača prijateljski, dok plaču, jedan drugog teše.

Od tada cela Srbija zna za Delpa. Veliki igrač, još veći čovek. I verovatno najbolji Novakov prijatelj na turu godinama unazad (ne računajući ostale naše igrače).

Nole je posle Rija tri puta igrao proticv Argentinca (Akapulko, Indijan Vels i Rim, sve u 2017.) i sva tri puta je slavio. Ali Rio i dalje boli. 

Huan Martin Del Potro

EPA/Jose Mendez

Huan Martin Del Potro, Foto: EPA/Jose Mendez

Evo mu zato večeras šanse da zauvek zaleči tu ranu - titula na US Openu donosi mu sve.

Novak bi trijumfom od ponedeljka imao 6.445 bodova i popeo bi se na treće mesto ATP liste. Važnije od toga, u odnosu na prvoplasiranog Rafaela Nadala, ne bi imao nijedan bod da brani do kraja sezone, pa bi i od sutra i "Igra prestola" mogla da počne!

Novak Đoković

EPA,AP

Novak Đoković, Foto: EPA,AP

Đoković je do finala pobeđivao Martona Fučoviča, Tenisa Sandrena, Rišara Gaskea, Žoaa Souzu, Džona Milmana i Keija Nišikorija. Ni Delpu nije bilo lako, ali sreća ga je realno pogledala u polufinalu kada je Nadal zbog povrede kolena odustao kod 2:0 u setovima za Argentinca.

Šta će biti večeras? Nadamo se ono najlepše - TITULA!

Komentari (9)

Vrsni poznavalac tenisa

10.09.2018 00:47

Gubi 3:2 do kraja! Kukavicki igra Djokovic, a ni snage nema u njemu da potrci kao nekad i da udari po loptici! Prvi set jos i nekako ali drugi posle vodjstva od 3:1 da si dozvoli onako propadanje... jako lose igra i imao je mnogo srece da dobije Bog zna samo kako ovaj drugi set! On nema snage vise za tenis na vrhunskom nivou i nema vise hrabrosti za precizne i jake udarce nego stalno trazi da protivnik pogresi dok on jedva prebacuje lopticu!

Mila

10.09.2018 02:04

Ne lupaj čoveče vise.Gade mi se takvi poznavaoci tenisa kao sto si ti.Bravo za Novaka

Ciga

10.09.2018 05:34

Ej ti profesore za tenis!slusaj na kvantas ima mnogo krivi krastavci da ides tamo da ih ispravljas.

Pera Detlic

10.09.2018 07:57

Cestitam Nole...samo nastavi tako.

DEJAN

10.09.2018 08:30

KAO PRVO CESTITAM MU POBEDU ALI MU NIKADA NECU OPROSTI TI NAVIJANJE ZA HRVATE BEZ OBZIRA STO IMA KRVI U NJEMU HRVACKE MORAO JE OSTATI UZDRZAN...JA I NAS 50 GA NE GLEDAMO VISE ALI ZELIM MU PUNO SRECE U DALJEM TAKMICENJU...

Nikola

10.09.2018 08:56

Da veliki uspeh igraju 46 put zajedno i igrace sledece nedelje opet Dokle vise kako neuleti neka svetska sportska organizacija i nezaustavi ovu prevaru zvanu tenis jedni isti ljudi igraju jedni protiv drugih vec 20 godina i nazivaju to uspehom pa kakav je to uspeh ko strine neke

Цицка

10.09.2018 17:55

Шта имамо следеће , то је једна ствар , друга Новак треба за живота да се изјасни да је Србин да га не би својатали свакојаки као Николу Теслу да Срби имају црно на бело шта је рекао по том питању . Синоћ сам касно дошла а хтела сам да напишем па сам одустала да ће да победи онај који има мању гузу а то је свакако Ноле , овај синоћни супарник јесте згодан и изгледа да је и осећајан човек али шта вреди када је наспрам њега апарат звани Ноле Ђоковић , срећно .